Εθνικά Θέματα

Μίτσκοσκι: Επιμένει στο σκέτο «Μακεδονία»

«Χθες, μαζί με τον Αντιπρόεδρο Τίμτσο Μούτσουνσκι, είχαμε συνάντηση με τον Αυστριακό Πρέσβη Μάρτιν Πάμερ. Ευχαρίστησα τον κ. Πάμερ για τη στήριξη που λαμβάνει η “Μακεδονία” από την Αυστρία στο δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι άριστες σχέσεις “Μακεδονίας” και Αυστρίας στον οικονομικό τομέα θα προωθηθούν και θα ενθαρρυνθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα. Τονίστηκε επίσης το σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της εγκληματικότητας που θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της μελλοντικής κυβέρνησης».

«Αν η Ελλάδα θεωρεί ότι παραβιάσαμε (τα Σκόπια) τη Συμφωνία των Πρεσπών ας προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο», είχε διαμηνύσει προ ημερών ο Μιτσκότσκι.

«Δεν περιμένω οι σχέσεις των δύο χωρών να βασίζονται σε πολιτικές επίδειξης ισχύος, περιμένουμε να έχουμε καλές και άριστες σχέσεις γειτονίας. Εκτιμώ ότι το VMRO-DPMNE και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχουν τη δική τους θέση σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, σε κανέναν μας δεν αρέσει αυτή η συμφωνία» είχε αναφέρει.

Είπε, ακόμη, πως στην επικοινωνία εντός των θεσμικών οργάνων και μεταξύ των θεσμών της χώρας του θα χρησιμοποιείται η συνταγματική ονομασία, αλλά στις δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ή σε ομιλίες αποτελεί ατομικό δικαίωμά του να χρησιμοποιεί τους όρους «Μακεδονία» και «μακεδονικός» προτρέποντας να κάνει το ίδιο και η πρόεδρος της χώρας.

Μητσοτάκης για Σκόπια: Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία μέχρι να αλλάξουν στάση

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Φλώρινα, στα σύνορα της πατρίδας μας, και πρέπει να σας πω ότι είμαι αρκετά δυσαρεστημένος για το γεγονός ότι οι βόρειοι γείτονες μας επέλεξαν σε αυτή τη συγκυρία να γυρίσουν το χρόνο πίσω και να θέσουν σε αμφισβήτηση την ονομασία της χώρας τους, η οποία έχει συμφωνηθεί μέσα από μία διακρατική διεθνή Συμφωνία», είπε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε πολίτες της Φλώρινας, και συνέχισε:

«Θέλω, λοιπόν, και από εδώ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά μας, να στείλω ένα μήνυμα στα Σκόπια και στη νέα τους ηγεσία: Σε περίπτωση που επιμείνουν να αμφισβητούν τον πυρήνα της Συμφωνίας σχετικά με την ονομασία της χώρας και την αποκαλούν, έτσι όπως θέλουν να την αποκαλούν, τότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ευρωπαϊκός δρόμος τους θα παραμείνει κλειστός. Και το λέω αυτό όχι με χαρά. Κι οι γείτονες μας θέλουν να έχουμε καλές σχέσεις, οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας δεν θέλουν ούτε εντάσεις, ούτε εθνικισμούς. Και εύχομαι και ελπίζω ότι θα συνετιστούν και θα επανέλθουν στο δρόμο».

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Μπαχτσελί: «Θα συμπεριλάβω στην Τουρκία τη Θεσσαλονίκη»

Το κρατικό κανάλι της Τουρκίας TRT: “Η Τουρκία έχει δικαίωμα να εισβάλει στην Κύπρο λόγω Γάζας με βάση τη συμφωνία Εγγυήσεων”

Ο Ζόραν Ζάεφ θεωρεί ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ακυρώνεται

e-enimerosi