Γερμανία

Μετά το Λονδίνο, το Παρίσι ανέφερε επίσης ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Ρωσία

Μετά το Λονδίνο, το Παρίσι ανέφερε επίσης ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Ρωσία. Το ερώτημα παραμένει εάν οι εταίροι του ΝΑΤΟ θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους – και εάν η Ρωσία θα απαντήσει.

Πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα εναντίον στρατιωτικών στόχων στο ρωσικό έδαφος προκειμένου να αμυνθεί από επιθέσεις από εκεί; Η Μεγάλη Βρετανία, η οποία προμηθεύει το Κίεβο με τον πύραυλο κρουζ Storm Shadow, ήρε τον αντίστοιχο περιορισμό στις αρχές Μαΐου.

Τώρα το ερώτημα είναι εάν οι εταίροι του ΝΑΤΟ θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και εάν η Ρωσία θα απαντήσει. Το φόντο της συζήτησης είναι η ρωσική επίθεση στην περιοχή Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας και οι συνεχείς επιθέσεις στη μεγαλούπολη κοντά στα σύνορα, που έχουν πολλά θύματα.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε επίσης άλλους συμμάχους να άρουν τους περιορισμούς ανάπτυξης όταν πρόκειται για νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία.

Καλύπτεται από τον νόμο αυτοάμυνας;

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ επανέλαβε ότι το δικαίωμα αυτοάμυνας του Χάρτη του ΟΗΕ καλύπτει τη χρήση όπλων εναντίον στόχων σε ρωσικό έδαφος. Εδώ και μέρες υπάρχουν αναφορές για έναν αγώνα στην Ουάσιγκτον για το αν θα έπρεπε να αρθούν οι περιορισμοί ανάπτυξης που επιβλήθηκαν στην Ουκρανία – ακόμα κι αν δεν φαίνεται προς το παρόν. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι μόλις τόνισε ότι η αμερικανική θέση δεν έχει αλλάξει.

Στο τέλος της κρατικής επίσκεψής του στη Γερμανία , ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προφανώς προετοιμαζόταν για μια ερώτηση σχετικά με τους πυραύλους κρουζ Scalp που λαμβάνει το Κίεβο από το Παρίσι και οι οποίοι είναι πανομοιότυποι με τους Βρετανούς Storm Shadows. Ο Μακρόν και ο οικοδεσπότης του, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ρωτήθηκαν για τους περιορισμούς των όπλων στο Γαλλο-γερμανικό Υπουργικό Συμβούλιο στο Meseberg κοντά στο Βερολίνο το βράδυ της Τρίτης.

Ο Μακρόν έβγαλε μια κάρτα για να κάνει την απάντησή του ακόμα πιο ξεκάθαρη. Έδειξε το μέτωπο στην Ουκρανία. «Βλέπουμε ότι η Ουκρανία δέχεται επίθεση από θέσεις βαθιά μέσα στη Ρωσία», είπε ο Μακρόν. «Αυτό σημαίνει ότι εάν ακολουθήσουμε τους ισχύοντες κανόνες, δεν θα μπορέσουμε να επιτεθούμε στις θέσεις από τις οποίες εκτοξεύονται οι πύραυλοι προς την Ουκρανία».

Πρόσθεσε: «Θα θέλαμε να έχουμε την ευκαιρία να πυροβολήσουμε σε αυτές τις τοποθεσίες εκτόξευσης πυραύλων, αλλά ο Μακρόν κατέστησε σαφές ότι δεν θα επιτρέψουν σε «άλλα μέρη στη Ρωσία, ειδικά σε μέρη αμάχων». Δεν πιστεύει ότι αυτό θα συμβάλει σε κλιμάκωση. Δεν είπε τη λέξη τριχωτό της κεφαλής.

Ο Scholz δεν είχε κάρτα μαζί του, αλλά τουλάχιστον είχε μια μικρή έκπληξη. Σε αντίθεση με την προηγούμενη αντίληψη για την απόρριψη τέτοιων αποστολών από τη Γερμανία, δεν αντέκρουσε ούτε άμεσα ούτε έμμεσα τον Μακρόν. Αντίθετα, ο Scholz αναφέρθηκε στο διεθνές δίκαιο, το οποίο, σύμφωνα με τη γενική άποψη -όπως είχε παρουσιάσει και ο Borrell- καλύπτει τέτοιες επιχειρήσεις.

«Η Ουκρανία έχει κάθε ευκαιρία βάσει του διεθνούς δικαίου για αυτό που κάνει», είπε ο Scholz. «Δέχεται επίθεση και του επιτρέπεται να υπερασπιστεί τον εαυτό του, βρίσκει περίεργες τις συζητήσεις ότι η Ουκρανία δεν επιτρέπεται να αμυνθεί και δεν επιτρέπεται να λάβει μέτρα που είναι κατάλληλα για αυτόν τον σκοπό». «Αυτό δεν υπήρξε ποτέ απαίτηση από εμάς, από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή από φιλικά κράτη στη διεθνή σκηνή και δεν θα υπάρξει».

Είναι γνωστό ότι η Ουκρανία έχει ήδη χρησιμοποιήσει τα όπλα της για να στοχεύσει στόχους στη Ρωσία. Το πρώτο μέρος της δήλωσης του Καγκελαρίου προφανώς δεν αναφερόταν στα δυτικά όπλα, γιατί στη συνέχεια πρόσθεσε: Υπάρχει βέβαια το ερώτημα τι να κάνουμε με τα συστήματα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία και διάφοροι άλλοι.

«Όταν πρόκειται για αυτό, όλοι έχουν αναπτύξει κανονισμούς που λένε ότι αυτό πρέπει πάντα να είναι εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου», είπε ο Scholz. «Σε αυτό συμφωνήσαμε. Αυτό λειτούργησε πρακτικά καλά μέχρι στιγμής και σίγουρα θα συνεχίσει να λειτουργεί, επομένως δεν υπάρχει αντίφαση με τον Μακρόν. Την Τετάρτη, ένας εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είπε επίσης ότι αμυντικές ενέργειες θα μπορούσαν επίσης να πραγματοποιηθούν στο έδαφος του επιτιθέμενου.

Ωστόσο, το Βερολίνο μάλλον το βρίσκει ευκολότερο να είναι ανοιχτό σε αυτό το θέμα από το Παρίσι. Γιατί όπως είπε και ο ίδιος ο Scholz: Αυτό περιλαμβάνει πολύ διαφορετικά όπλα, «επειδή έχουμε διαθέσει πολύ διαφορετικά πράγματα».

Η απειλή του Πούτιν για τις «μικρές χώρες»

Η εστίαση στην Ουκρανία προφανώς δεν είναι απαραίτητα στα όπλα που προμηθεύονται από τη Γερμανία – τα πολύτιμα συστήματα Patriot, όπως ακούμε από την ουκρανική πλευρά, είναι απίθανο να χρησιμοποιηθούν πολύ κοντά στα σύνορα για μεγάλο χρονικό διάστημα και να τεθούν σε κίνδυνο. Συγκεκριμένα, οι γερμανικοί εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων Mars 2, οι οποίοι μπορούν να εκτοξεύσουν σημαντικά πιο μακριά από τους γερμανικούς αυτοκινούμενους οβίδες με βεληνεκές περίπου 80 χιλιομέτρων, θα μπορούσαν να εξεταστούν για τέτοιες αποστολές.

Δεν θα χρειαζόταν απαραιτήτως μεγαλύτερη εμβέλεια για την καταπολέμηση των ρωσικών στρατευμάτων που συγκεντρώνονται στα σύνορα. Αλλά οι αεροπορικές βάσεις βαθύτερα στη Ρωσία που χρησιμοποιούνται για τις επιθέσεις απαιτούν μεγαλύτερη εμβέλεια, όπως αυτές των γαλλικών πυραύλων κρουζ Scalp και British Storm Shadow και των αμερικανικών πυραύλων ATACMS. Ως εκ τούτου , οι δηλώσεις από το Παρίσι και το Λονδίνο είναι πιθανό να είναι πιο σημαντικές για το Κίεβο από τις δηλώσεις του Βερολίνου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συμμετείχε στη δυτική συζήτηση από το Ουζμπεκιστάν λίγες ώρες πριν ο Μακρόν και ο Σολτς εμφανιστούν μπροστά στον Τύπο. Στο τέλος της κρατικής επίσκεψής του στη χώρα της Κεντρικής Ασίας, ο πρόεδρος της Ρωσίας ρωτήθηκε από τον προσωπικό του ρεπόρτερ για «ολοένα και πιο εμπόλεμες δηλώσεις» στη Δύση σχετικά με το να επιτρέπεται στο Κίεβο να χρησιμοποιεί δυτικά όπλα για να επιτεθεί σε στόχους σε ρωσικό έδαφος.

Ο Πούτιν επέκρινε τις δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δεν έπασχε από «άνοια» κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός της Νορβηγίας (2000 έως 2001 και 2005 έως 2013) και είπε ότι «εκπρόσωποι των χωρών του ΝΑΤΟ» συμμετείχαν στην είσοδο στους στόχους των δυτικών πυραυλικών συστημάτων. με την οποία η Ουκρανία χρησιμοποιεί.

«Αυτοί οι εκπρόσωποι των χωρών του ΝΑΤΟ, ειδικά στην Ευρώπη, ειδικά στις μικρές χώρες, πρέπει να είναι ξεκάθαροι για το τι παίζουν. Πρέπει να θυμάστε ότι πρόκειται συνήθως για πολιτείες με μικρή έκταση και πολύ πυκνό πληθυσμό. Και αυτός είναι ένας παράγοντας που πρέπει να εξετάσουν πριν μιλήσουν για χτυπήματα βαθιά σε ρωσικό έδαφος».

Ο Πούτιν δεν είπε ποιες χώρες εννοούσε. Η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία δεν πρέπει να εμπίπτουν στον ορισμό του για τις «μικρές χώρες». Μπορεί να αναφέρθηκε στη Λετονία, της οποίας ο πρόεδρος, Egdars Rinkēvičs, είπε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN τη Δευτέρα ότι οι κατακτήσεις της Ρωσίας στην περιοχή του Χάρκοβο ήταν αποτέλεσμα του ότι η Δύση παρείχε στην Ουκρανία πολύ λίγα όπλα και επίσης της απαγόρευσε να τα χρησιμοποιήσει στρατιωτικά. στην Ρωσία. Ωστόσο, με 31 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, η Λετονία δεν είναι πυκνοκατοικημένη, αλλά μάλλον αραιοκατοικημένη. Η πατρίδα του Στόλτενμπεργκ, η Νορβηγία, είναι ακόμη πιο αραιοκατοικημένη, με 14 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

«Αυτό είναι σοβαρό θέμα»

Η απειλή του Πούτιν παρέμεινε επίσης ασαφής. «Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα και φυσικά το παρακολουθούμε στενά», είπε, εξηγώντας για άλλη μια φορά τις ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή του Χάρκοβο με την επιθυμία να δημιουργηθεί μια «ζώνη ασφαλείας» για τις ρωσικές συνοριακές περιοχές. Ο Πούτιν παραπονέθηκε ότι κανείς στη Δύση δεν ανέφερε για τους βομβαρδισμούς από τους Ουκρανούς, «όλοι μιλούν απλώς για το γεγονός ότι η Ρωσία άνοιξε ένα νέο μέτωπο». Κατηγόρησε τους αντιπάλους του ότι προκάλεσαν οι ίδιοι την επίθεση.

«Λοιπόν, τότε θερίζουν τους καρπούς της δημιουργικότητάς τους. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί με τα όπλα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας για τα οποία ρωτήσατε», είπε στον δημοσιογράφο. «Πράγματι, αυτή η συνεχής κλιμάκωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες. Εάν αυτές οι σοβαρές συνέπειες συμβούν στην Ευρώπη, πώς θα συμπεριφερθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεδομένης της ισοτιμίας των στρατηγικών μας όπλων; Αυτό είναι δύσκολο να ειπωθεί. Θέλουν μια παγκόσμια σύγκρουση; Έχω την εντύπωση ότι ήθελαν να διαπραγματευτούν στον τομέα των στρατηγικών όπλων, αλλά δεν βλέπουμε μεγάλη προθυμία να το κάνουν. Μιλούν για αυτό, αλλά δεν βλέπουμε μεγάλη επιθυμία για αυτό. Θα δούμε πώς θα πάει».

Για τον Πούτιν, το σενάριο της πυρηνικής κλιμάκωσης είναι ένα εργαλείο εκφοβισμού που έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα από την επίθεση στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου 2022. Η Μόσχα εξηγεί επίσης έναν τρέχοντα ελιγμό Ρωσίας-Λευκορωσίας με τακτικά πυρηνικά όπλα ως δυτικές «προκλήσεις», με το Λονδίνο να επιτρέπει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει βρετανικά όπλα για να αμυνθεί έναντι στόχων σε ρωσικό έδαφος. Την ίδια στιγμή, ο Πούτιν δεν κάνει καμία κίνηση για να αλλάξει το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Συμφωνία στην κυβέρνηση για την διαμάχη του προϋπολογισμού

e-enimerosi

Οι φανατικοί οπαδοί της Τουρκίας καλούν σε χαιρετισμό με το σήμα των γκρίζων λύκων

e-enimerosi

Στα 7,7 δισ. οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα

e-enimerosi