Άρθρα Ρεπορτάζ

Ουκρανία: Παγκόσμια ανησυχία μετά την απόφαση Μπάϊντεν – Το μέλλον της Ευρώπης την επαύριον των ευρωεκλογών

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.

 

ΣΟΚ έχει προκαλέσει στην Ευρώπη η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να ενισχύσει την Ουκρανία με πυραύλους οι οποίοι θα μπορούν να πλήττουν σε βάθος τη ρωσική επικράτεια. Η σημαντικότερη κρίση μετά από αυτήν της “κρίσης των πυραύλων της Κούβας” το 1962 ανεβάζει το θερμόμετρο σε υψηλότατο επίπεδο.

Κάποιες χώρες συμφωνούν με την απόφαση αυτή και κάποιες άλλες διαφωνούν. Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να πλήττει ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναγνώρισε το δικαίωμα της Ουκρανίας να αποκτήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς, οι πολίτες της Ευρώπης όμως δυσανασχετούν με τις αποφάσεις των ηγετών τους. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν τόνισε: “Είναι παράλογο για το NATO, αντί να μας υπερασπίζεται, να σύρει εμάς, ένα κράτος-μέλος, σε έναν παγκόσμιο πόλεμο. Αυτό είναι τόσο παράλογο όσο το να αποφασίζει ένας πυροσβέστης να πάει να σβήσει μια πυρκαγιά με φλογοβόλο”.

Στα μέσα Ιουνίου στην Ελβετία, θα πραγματοποιηθεί διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία, χωρίς όμως να έχει προσκληθεί η Ρωσία. Η Ελβετία δεν έχει προσκαλέσει τη Ρωσία. Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι οι συνομιλίες δεν είναι αξιόπιστες χωρίς τη δική της παρουσία εκεί. Η Ουκρανία και η Ελβετία επιθυμούν να συμμετάσχουν σύμμαχοι της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, η οποία όμως δεν συμφωνεί με αυτήν την κίνηση και δεν θα συμμετέχει. Αλήθεια, πως μπορεί να επέλθει μια κατάπαυση του πυρός ή γενική παύση των εχθροπραξιών χωρίς να κάθονται στο ίδιο τραπέζι οι ενδιαφερόμενες χώρες;

Ο πρόεδρος Πούτιν έχει πετάξει το ”μπαλάκι” για έναρξη ειρηνευτικών συζητήσεων χωρίς όμως αποτέλεσμα, με την επισήμανση να μην εκπροσωπεί την Ουκρανική πλευρά ο Πρόεδρος Ζελένσκι, και να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα εδάφη ως επικράτεια της Ρωσίας. Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος δεν αναγνωρίζει τον Ουκρανό ομόλογό του ως νόμιμο εκπρόσωπο της Ουκρανίας λόγω του ότι δεν έχει κάνει εκλογές, οπότε η θητεία του έληξε και δεν αναγνωρίζεται κατά τα λεγόμενα στη Ρωσία. Ρώσος πρώην αξιωματούχος που έχει εργαστεί κοντά στο περιβάλλον Πούτιν δήλωσε, «Ο Πούτιν μπορεί να πολεμά για όσο θέλει, αλλά ο Πούτιν είναι επίσης έτοιμος για κατάπαυση πυρός να ‘’παγώσει’’ τον πόλεμο».

Από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις συνέπειες υφίστανται οι Ευρωπαίοι. Εδώ όμως έχει πάψει να ισχύει ή να υπάρχει πλέον ως ιδέα, το όραμα του στρατηγού Ντε Γκωλ, ως μια «Ευρώπη από τον Ατλαντικό έως τα Ουράλια» ή το «Κοινό Ευρωπαϊκό Οίκο» κατά τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Κρίσιμες οι ευρωεκλογές για το μέλλον της Ευρώπης

Ζούμε σε έναν κόσμο ο οποίος έχει αλλάξει και η πολιτική ελίτ της Ευρώπης σε αυτό είναι αιθεροβάμων. Μας οδηγεί στο φρενοκομείο αδυνατώντας να αντιληφθεί τις ανησυχίες των πολιτών της. Τα 2/3 των ευρωπαίων δηλώνει ότι θα ψηφίσει στις εκλογές, ποσοστό αυξημένο από τις εκλογές του 2019. Εκτίμηση του γράφοντος είναι πως η συμμετοχή θα κυμανθεί στο 60% με 65%. Το νέο κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις κάλπες τις 9ης Ιουνίου εκτός του ότι θα είναι ”υπερδεξιό” καλείτε να διαχειριστεί σημαντικά ζητήματα.

Κάποια από αυτά είναι τα εξής:
  • Ασφάλεια (όπου οι ευρωπαίοι στο 37% το θέτουν ως προτεραιότητα)
  • Γεωπολιτική ανεξαρτησία
  • Οικονομική ανεξαρτησία
  • Περιβάλλον/Πράσινη μετάβαση
  • Μετανάστευση
  • Ελευθερία λόγου

*(σε ποσοστό 30% ακολουθούν ενεργειακά ζητήματα και επισιτιστική ασφάλεια/γεωργία. Δηλαδή: Γεωπολιτική ανεξαρτησία, Οικονομική ανεξαρτησία, Περιβάλλον/Πράσινη μετάβαση)

Ασφάλεια

Οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν στρέψει τον προσανατολισμό τους δεξιά, φαίνεται πώς το ποσοστό των συντηρητικών κομμάτων θα είναι ιδιαίτερα αυξημένο, τα αποτελέσματα θα φανούν στην κάλπη την επόμενη Κυριακή. Θα το δείξουν και στην πράξη οι ευρωπαίοι πολίτες. Θέτουν την ασφάλεια ως πρώτη προτεραιότητά τους, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνεχές τρομοκρατικές ενέργειες (σσσ. βλέπε Μάνχαϊμ) να είναι στο επίκεντρο των πολιτών, αυτό που ζητούν από το ευρωκοινοβούλιο της επόμενης μέρας είναι η ΑΣΦΑΛΕΙΑ.

Γεωπολιτική ανεξαρτησία/Οικονομική ανεξαρτησία

Η Ευρώπη θα πρέπει να έχει μια ενιαία εξωτερική πολιτική, θα πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί και στην γεωπολιτική της ατζέντα από τις ΗΠΑ, θα πρέπει να κοιτάξει την δική της αυτονομία και αυτάρκεια. Μετά τις συνεχείς επιθέσεις των Χούθι στο ΄΄Κέρας της Αφρικής΄΄ στα εμπορικά πλοία να πλήττουν την εμπορική ναυτιλία, αλλά  και τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου η Ε.Ε ΄΄σέρνεται΄΄ πίσω από την Αμερική να είναι δύο σημαντικά ζητήματα που κρατάνε την Ευρώπη με το κεφάλι κάτω.

Όσον αφορά την γεωπολιτική αλλά και τα ενεργειακά, αν το εκμεταλλευτεί με τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική μεσόγειο αλλά και κεντρική μεσόγειο, αν το πράξει, αυτομάτως την καθιστούν ανεξάρτητη γεωπολιτικά και ανεβάζουν το επίπεδο του πολιτικού δρώντα ακόμη περισσότερο.

Περιβάλλον/Πράσινη μετάβαση

Θα πρέπει να αναθεωρήσει τις πολιτικές της σε ολόκληρη την ένωση, εδώ υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες σε κάθε κράτος ξεχωριστά και αν σε αυτό προσθέσουμε και την νέα ΚΑΠ όσον αφορά την γεωργία στην Ευρώπη, τότε θα πρέπει να αλλάξει και η πολιτική της.

Μετανάστευση
Με το νέο σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο το οποίο εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο τον Απρίλιο να θεωρείτε ως ΄΄ευέλικτο΄΄ για την ένωση, και να ΄΄αισθάνεται΄΄ πως έλυσε σημαντικά ζητήματα όσον αφορά κυρίως την ταχύτητα των αποφάσεων, όμως εδώ θα πρέπει να παρθούν και αποφάσεις για την αποτροπή αυτής.
Ελευθερία λόγου 

Με την ελευθερία του λόγου και του τύπου να δέχεται ένα καίριο χτύπημα κυρίως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από την ευρωπαϊκή ένωση. Η υπέρμετρη λογοκρισία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά στα μέσα ενημέρωσης καθιστούν ένα πολύ λεπτό ζήτημα την ελευθερία του λόγου. Με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ναι είναι ένα πρόβλημα για το πώς παίρνει τις αποφάσεις και κρίνει αυτές να θεωρείτε κηλίδα ως προς την ελευθερία, λόγου και τύπου.

Εν κατακλείδι

Το νέο ευρωκοινοβούλιο καλείτε να ανταπεξέλθει σε καίρια ζητήματα και αποφάσεις, από τις οποίες θα πορευτεί, αλλά και θα κρίνουν το μέλλον τις Ευρώπης για τα επόμενα πολλά χρόνια και όχι βραχυπρόθεσμα για την επόμενη πενταετία.

Αν δεν λήξουν οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Λωρίδα της Γάζας, από τους οποίους η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, αυτό θα έχει συνέπειες για το απώτερο μέλλον της. Αν εξελιχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία σε γενικευμένη σύρραξη στο έδαφος της Ευρώπης, τότε θα επιστρέψουμε σε καταστάσεις οικονομικού και βιοτικού επιπέδου πριν την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Οι αποφάσεις των ευρωπαίων ψηφοφόρων και το επόμενο κοινοβούλιο θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης για τα επόμενα σχεδόν 20 χρόνια.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την Ουκρανίας εδώ. 

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ενέργεια εδώ.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

ΟΙ ΕΛΛΕΙΠΟΒΑΡΕΙΣ

e-enimerosi

Ένας Χρόνος Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού

Το VMRO-DPMNE σχημάτισε κυβέρνηση στα Σκόπια και το έχει «τερματίσει» με τις προκλήσεις κατά της Ελλάδος

e-enimerosi