Λογοτεχνία

Πόσο παλιά είναι τα παραμύθια

Γράφει ο *Βασίλης Μιχαήλογλου

Μια νέα πανεπιστημιακή έρευνα του ανθρωπολόγου Dr Jamie Tehrani του πανεπιστημίου του Ντάραμ και της λαογράφου Sara Graça da Silva του πανεπιστημίου της Λισαβόνας, μας αποκαλύπτει πως πολλά πασίγνωστα παραμύθια έχουν τις ρίζες τους πολύ βαθύτερα απ όσο πιστεύουμε.

Η έρευνα αποκαλύπτει πως παραμύθια όπως «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» και το λιγότερο γνωστό στην Ελλάδα «Ρουμπελστίλτσκιν», βρέθηκαν να έχουν ρίζες ακόμα και χιλιάδες χρόνια πριν, στην προϊστορική περίοδο και από την Εποχή του Χαλκού.

Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες τεχνικές που χρησιμοποιούνται κυρίως από τους βιολόγους, μελέτησαν τους πιθανούς κοινούς δεσμούς μεταξύ 275 ινδοευρωπαϊκών παραμυθιών απ΄όλο τον κόσμο, έτσι ανακάλυψαν πως κάποια πιθανότατα υπήρχαν πολύ γραφτούν.

Ακόμη ανακάλυψαν πως κάποια γνωστά σε όλους μας παραμύθια τα οποία καταγράφθηκαν το 17ο και 18ο αιώνα, έχουν ρίζες από πολύ παλαιότερα. Για παράδειγμα «Η πεντάμορφη και το τέρας» και ο «Ρουμπελστίλτσκιν», μπορούν να ανιχνευθούν μεταξύ 2.500 και 6.000 χρόνια πριν.

Το 19ο αιώνα ο Wilhelm Grimm, ( Αδελφοί Γκρίμ ) πίστευε ότι πολλά παραμύθια που κατέγραφαν και γινόντουσαν δημοφιλή, είχαν τις ρίζες τους σε μια πολιτιστική ιστορία που μπορούμε να χρονολογήσουμε από τη γέννηση της ινδοευρωπαϊκής γλωσσικής οικογένειας.

Σκοπός των επιστημόνων ήταν να μπορέσουν να ταυτοποιήσουν αυτές τις ρίζες που είναι τόσο παλιές όσο η ίδια η εξέλιξη των πολιτισμών και των γλωσσών. Πολλά από τα παραμύθια ή εκδοχές αυτών μπορούν να βρεθούν σε αρχαία ελληνικά και λατινικά κείμενα, όμως οι πραγματικές τους ρίζες είναι τελικά πολύ παλαιότερες. Τα μοτίβα που συναντάμε σε πολλές ιστορίες είναι κοινά, ακόμα κι αν οι ήρωες ή οι λεπτομέρειες που κάθε πολιτισμική παράδοση αποφάσισε να εντάξει. Πολλά από τα παραμύθια είχαν σκοπό να παρουσιάσουν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, ή με τις δυνάμεις του κακού και του καλού.

Ευρήματα και πορίσματα της έρευνας μπορείτε να τα βρείτε εδώ

Η έρευνα αυτή έρχεται να αποδείξει πως η ιστορική μας μνήμη και οι αξίες και τα διδάγματα που μας προσφέρει μια κοινή λαϊκή παράδοση, μπορούν να μας φέρουν κοντά όλους τους λαούς.

Ο *Βασίλης Μιχαήλογλου είναι ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ. Ε.Ν./ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΗΣ ISO 
ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡ/ΤΩΝ ΕΣΠΑ
CO ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΓΛΑΥΚΑ / Αρθρογράφος 

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΚΝΗΣ: ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ, ΠΑΝΤΑ ΤΩΡΑ ΗΤΑΝ

e-enimerosi

ΤΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

e-enimerosi

TΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΠΟΙΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

e-enimerosi