Ειδήσεις και Νέα

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Τουρκία “ακυρώνει” το αφήγημα του Βρετανικού μουσείου – “Επιθυμούμε μια ρεαλιστική λύση απαντά το μουσείο

Η εκπρόσωπος της Τουρκίας στην 24η Σύνοδο των Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP) ακύρωσε το αφήγημα των Βρετανών. Όπως ανέφερε, δεν είναι σε γνώση της Τουρκίας, κράτους – διαδόχου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, “η ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί την αγορά” των γλυπτών.

Η Ζεϊνέπ Μποζ, επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων της Τουρκίας, αναφερόταν σε έγγραφο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το οποίο επικαλείται το Ηνωμένο Βασίλειο για την αγορά των Γλυπτών του Παρθενώνα το 1816 από τον λόρδο Έλγιν.

“Δεν είναι σε γνώση μας η ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά, η οποία έγινε τότε από τους αποικιοκράτες του Ηνωμένου Βασιλείου, οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο να συζητήσουμε τη νομιμότητά της ακόμα και σύμφωνα με τον νόμο της εποχής. Ανυπομονούμε ολόψυχα να γιορτάσουμε την επιστροφή των Γλυπτών, καθώς πιστεύουμε ότι θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή συμπεριφοράς προς την κατεύθυνση της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών και θα είναι το ισχυρότερο μήνυμα που θα δοθεί παγκοσμίως” είπε η εκπρόσωπος της Τουρκίας.

Η Ελλάδα διεκδικεί την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και τη μόνιμη παραμονή τους στην Ελλάδα από τα τέλη της δεκαετίας του 2000,  μετά την δημιουργία του Μουσείου της Ακρόπολης.

Η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου

Απάντηση στις δηλώσεις της εκπροσώπου της Τουρκίας στην σύνοδο της UNESCO, έδωσε το Βρετανικό μουσείο. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος του Βρετανικού μουσείου μίλησε για επιθυμία ανάπτυξης “νέων σχέσεων” με την Ελλάδα με γνώμονα την εξεύρεση μιας “ρεαλιστικής λύσης”, κάνοντας αναφορά σε μια “εταιρική σχέση Παρθενώνα”.

Η δήλωση του εκπροσώπου του Βρετανικού Μουσείου είχε ως εξής:

“Το Βρετανικό Μουσείο αναγνωρίζει την έντονη επιθυμία της Ελλάδας να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα ζήτημα με πολύ μακρά ιστορία και κατανοούμε και σεβόμαστε τα έντονα συναισθήματα που προκαλεί αυτή η συζήτηση.

Είμαστε πρόθυμοι να αναπτύξουμε μια νέα σχέση με την Ελλάδα – μια “εταιρική σχέση Παρθενώνα” – και να διερευνήσουμε τη δυνατότητα καινοτόμων τρόπων συνεργασίας (με τους Έλληνες φίλους μας) με την ελπίδα ότι η κατανόηση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα εμβαθύνει και θα συνεχίσει να εμπνέει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Το Βρετανικό Μουσείο φροντίζει τα γλυπτά του Παρθενώνα για πάνω από δύο αιώνες και η βαθιά μας επένδυση στα γλυπτά είναι κάτι που έχουμε κοινό με τους Έλληνες εταίρους μας. Ελπίζουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη νέα σχέση και τις ρεαλιστικές λύσεις που επιδιώκουμε”.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Μνημόνιο Συνεργασίας για το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Χρήστος Μουρτζούκος

Ρωσία: Τρομοκρατική επίθεση σε δύο εκκλησίες και μια συναγωγή

Μικρασιατική Καταστροφή, πυρπόληση της Σμύρνης και ο Άγιος Πόντιος Αντάρτης στη ζωγραφική του Βλάση Αγτζίδη

e-enimerosi