Διατροφή υγεία

Αντηλιακή προστασία ματιών: Το συχνό λάθος & οι συμβουλές των ειδικών

Αν και αρκετά ενυδατικά προϊόντα παρέχουν αντηλιακή προστασία, πολλοί κάνουν λάθη στην εφαρμογή τους, σε αντίθεση με τα αμιγώς αντηλιακά προϊόντα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

«Τα ενυδατικά δεν εφαρμόζονται τόσο καλά όσο τα αντηλιακά», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Kevin Hamill, λέκτορας Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

«Επομένως, εάν σχεδιάζετε να μείνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα στον ήλιο, πρέπει να χρησιμοποιείτε αντηλιακό», πρόσθεσε.

«Εάν χρησιμοποιείτε ενυδατική κρέμα, προτιμήστε κάποια με δείκτη προστασίας: οποιοδήποτε δείκτης είναι καλύτερος από κανένα δείκτη προστασίας, δεν πρέπει όμως να θεωρείτε ότι προσφέρει ίδια προστασία με το αντηλιακό».

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές εξέθεσαν 84 εθελοντές σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV) και τους φωτογράφισαν να χρησιμοποιούν μια ευαίσθητη στην υπεριώδη ακτινοβολία κάμερα σε δύο ξεχωριστές επισκέψεις. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν πριν και μετά από την εφαρμογή αντιηλιακού με δείκτη προστασίας 30 στο πρόσωπό τους στη μία επίσκεψη ή την εφαρμογή ενυδατικής κρέμας στην άλλη επίσκεψη.

Η κάλυψη ήταν χειρότερη για την ενυδατική κρέμα (έμενε ακάλυπτο σχεδόν το 17% της επιδερμίδας του προσώπου) συγκριτικά με το αντηλιακό (ακάλυπτο το 11%), όπως έδειξαν τα ευρήματα. Η διαφορά οφειλόταν κυρίως στην μικρότερη κάλυψη της περιοχής ων βλεφάρων (ποσοστό 21% ήταν ακάλυπτο από ενυδατική και 14% από αντηλιακό).

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν ότι είχαν χειρότερη κάλυψη με ενυδατική κρέμα παρά με αντηλιακό, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή των βλεφάρων όταν εφαρμόζεται οποιαδήποτε κρέμα με δείκτη προστασίας. Επιπλέον, θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν και άλλες μέθοδοι προστασίας των βλεφάρων, όπως τα γυαλιά ηλίου με φίλτρα προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS One.

Πηγή: healthday.com

Σχετικές αναρτήσεις

Πέντε σοβαρά προβλήματα υγείας που αποκαλύπτουν τα πόδια (Φώτο).

e-enimerosi

5 συστατικά που πρέπει να περιέχει το scrub απολέπισης (εικόνες)

e-enimerosi

Οξεία πυελονεφρίτιδα: 7 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε (εικόνες)

e-enimerosi