Πολιτική

Ομόλογα: Σπάει το σερί των 13 συνεδριάσεων, αλλά όχι και το ενδιαφέρον

Μία ανάσα από το αδιάκοπο ράλι των τελευταίων 13 συνεδριάσων παίρνουν σήμερα τα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις τους να κινούνται ελαφρώς ανοδικά. Παραμένουν πάντως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επενδυτών και ξένου Τύπου, που σχολιάζει την εντυπωσιακή αλλαγή στις συνθήκες της αγοράς, αλλά και επισημαίνει επίμονα «αγκάθια» στην ελληνική οικονομία, τα οποία σημαίνουν ρίσκο.

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου καταγράφει σήμερα άνοδο τριών μονάδων βάσης ή 0,5% στο 3,30%, αλλά παραμένει κοντά σε χαμηλά σχεδόν 14 ετών. Οι αποδόσεις των περισσότερων ομολόγων της Ευρωζώνης κινούνται σήμερα, Τρίτη, σε υψηλά τριών εβδομάδων, καθώς περιορίζονται οι ανησυχίες των επενδυτών για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας και μαζί με αυτές και η ανάγκη για αναζήτηση ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων. Η ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος στη Γερμανία επίσης συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση.

Έτσι η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου ανήλθε έως και το 0,05% και στη συνέχεια διαμορφώθηκε στο 0,044%. Περαιτέρω πίεση στις τιμές των Bunds και νέα άνοδο των αποδόσεών τους, θα μπορούσε να πυροδοτήσει ενδεχόμενη ευχάριστη έκπληξη από τα αυριανά στοιχεία για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Κίνας.

Όσο για τα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να συνεχίσουν το επόμενο διάστημα το ράλι τους, με ώθηση και από τα σχέδια για πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters το επίσημο αίτημα θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας και επομένως θα γίνουν γνωστές και οι λεπτομέρειες για το τι ακριβώς σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι το ιστορικό ναδίρ για την απόδοση ελληνικού 10ετούς είναι το 3,203%. Η απόσταση από αυτό έχει πια περιοριστεί αισθητά και θεωρείται θέμα χρόνου και διατήρησης των θετικών συγκυριών για να καταρριφθεί.

Το γεγονός όμως ότι τα ελληνικά ομόλογα «τρέχουν» δεν σημαίνει ότι έχουν σταματήσει οι «πονοκέφαλοι» για την ελληνική οικονομία. Είναι σαφώς μία ένδειξη σταδιακής ανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών, αλλά και της όρεξής τους για αποδόσεις σε ένα περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων. Από την άλλη όπως ανέφεραν χθες και οι FTεπικαλούμενοι σημείωμα της Oxford Economics, η ανάκαμψη του ελληνικού ΑΕΠ  δεν είναι τόσο δυναμική όσο θα περίμενε κανείς για μία οικονομία, που παρέμεινε παγιδευμένη στην ύφεση για οχτώ χρόνια. Για την πραγματική επανεκκίνηση απαιτείται διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ένα πιο φιλικό στην ανάπτυξη μίγμα πολιτικής.

Από την πλευρά της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σχολιάζει πως η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών, αλλά συστήνει στους επενδυτές προσοχή. «Η ονομαστική αξία του ομολόγου δεν λέει και πολλά για το αξιόχρεο μιας χώρας. Καθοριστικό είναι το λεγόμενο spread σε σχέση με την απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου» αναφέρει και θυμίζει ότι το Σεπτέμβριο του 2005 το σπρεντ βρισκόταν μόλις στις 22 μονάδες βάσης, ενώ σήμερα φθάνει τις 325 μονάδες βάσης.

Το γεγονός ότι το spread είναι σχεδόν 15 φορές μεγαλύτερο από ότι πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης αποκαλύπτει το ρίσκο των ελληνικών ομολόγων, αλλά είναι παράλληλα και το στοιχείο, που τα καθιστά άκρως ελκυστικά.  

πηγή: naftemporiki.gr 

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης.

e-enimerosi

«Είναι η γεωπολιτική, ηλίθιε».

e-enimerosi