Ιατρική Βιολογία

6 από 10 λοιμώξεις προέρχονται από ζώα. Το CDC ανησυχεί περισσότερο για αυτά τα 8.

Περισσότερες από τις μισές από τις μολυσματικές ασθένειες που επηρεάζουν τους ανθρώπους προέρχονται από ζώα. Τώρα, για πρώτη φορά, έχουμε έναν κατάλογο των κορυφαίων οκτώ ασθενειών που διαδίδονται από ζώα που ονομάζονται ζωονοσογόνες ασθένειες.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει ορισμένα στελέχη της γρίπης, τη μόλυνση με Salmonella, τον ιό του Δυτικού Νείλου, την πανώλη, τους αναδυόμενους κοροναϊούς όπως το αναπνευστικό σύνδρομο στη Μέση Ανατολή, τη λύσσα , τη βρουκέλλωση (βακτηριακή λοίμωξη) και τη νόσο Lyme, σύμφωνα με τον κατάλογο. Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων(CDC).

Εμπειρογνώμονες από το CDC, μαζί με εμπειρογνώμονες από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και το Υπουργείο Εσωτερικών, κατάρτισαν τον κατάλογο κατά τη διάρκεια ενός εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ουάσιγκτον, DC

Οι οκτώ ασθένειες επιλέχθηκαν με βάση την πιθανότητα εμφάνισης μιας επιδημίας ή πανδημίας, τη σοβαρότητα της νόσου, τον οικονομικό αντίκτυπο, τις δυνατότητες εισαγωγής ή εξάπλωσης της νόσου και τις δυνατότητες βιοτρομοκρατίας. (Μια επιδημία αναφέρεται σε πότε μια ασθένεια επηρεάζει περισσότερα από ένα δεδομένο πληθυσμό από ό, τι αναμενόταν · μια πανδημία αναφέρεται σε μια παγκόσμια επιδημία.)

Πάρτε τη γρίπη , για παράδειγμα. Η γρίπη μπορεί να αρρωστήσει πολλά διαφορετικά ζώα, συμπεριλαμβανομένων των γατών, των σκύλων και των νυχτερίδων. Και αν και ορισμένα στελέχη του ιού τυπικά περιέχονται σε ορισμένα είδη, τα στελέχη αλλάζουν συνεχώς. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί με τρόπο που του επιτρέπει να φεύγει από οποιοδήποτε ζώο συνήθως μολύνει τους ανθρώπους και από εκεί εξαπλώνεται σε άλλους ανθρώπους.

Οι πανδημίες γρίπης συμβαίνουν συνήθως ως αποτέλεσμα αυτού του λυκίσκου από τα ζώα στον άνθρωπο. Για παράδειγμα, η πανδημία γρίπης του 2009  η γρίπη των χοίρων  προήλθε από χοίρους. Και η πανδημία γρίπης του 1918, η οποία σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, προήλθε από πτηνά.

Άλλες ζωονοσογόνες ασθένειες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο περιλαμβάνουν τη σαλμονέλωση, η οποία προκαλείται από τα βακτηρίδια Salmonella, η οποία οδηγεί σε περίπου 1,2 εκατομμύρια ασθένειες κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CDC. Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από αυτό το βακτήριο εάν τρώνε τρόφιμα μολυσμένα με τα βακτηρίδια.

Επίσης στον κατάλογο υπάρχει μια πολύ σπάνια, αλλά πολύ σοβαρή ζωονοσολογική λοίμωξη γνωστή ως λύσσα, η οποία προκαλείται από έναν ιό που μπορεί να εξαπλωθεί από δαγκώματα ζώων.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μπορεί να μεταδοθεί από τα κουνούπια, και η νόσος του Lyme, μια ασθένεια που προέρχεται από το δάγκωμα των μολυσμένων κροτώνων . Η πανώλη (ναι, εξακολουθεί να υπάρχει) μπορεί να μεταφερθεί σε ανθρώπους που έχουν χειριστεί ζώα μολυσμένα με το βακτήριο Yersinia pestis. Η πανούκλα, σε αντίθεση με τον Μεσαίωνα, είναι πλέον θεραπευτική με αντιβιοτικά. Παρόλα αυτά, η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μία μορφή της πανώλης  η θανατηφόρα πνευμονική πανούκλα  έχει τη δυνατότητα να εξαπλωθεί μέχρι να είναι επιδημία και τα βακτήρια θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως παράγοντας βιοτρομοκρατίας.

πηγή: livescience.com

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi