Περιβάλλον

Αντλίες θερμότητας: ανάγκη για περισσότερες βιώσιμες πολιτικές σε Ελλάδα και ΕΕ

Διψήφια ανάπτυξη παρουσιάζουν για τέταρτη συνεχή χρονιά οι ευρωπαϊκές αγορές αντλιών θερμότητας.

Τα τελευταία στοιχεία προόδου αυτής της τεχνολογίας θέρμανσης και ψύξης, τα οποία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης πρόσφατα στις Βρυξέλλες, υπέδειξαν αύξηση 12% επί τέσσερα συνεχή έτη, δείχνοντας ότι πρόκειται για μια τεχνολογία που αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά ανανεώσιμης ενέργειας στις επόμενες δεκαετίες.

Με 11,8 εκατομμύρια μονάδες εγκατεστημένες στην Ευρώπη, η τεχνολογία αντλιών θερμότητας έχει εξελιχθεί γρήγορα στο ευρωπαϊκό πανόραμα της θέρμανσης και των ανανεώσιμων πηγές ενέργειας.

Σχεδόν το 10% όλων των κτιρίων θερμαίνονται σήμερα με αυτό το σύστημα, το οποίο αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050, την απεξάρτηση από τον άνθρακα και την αναδιαμόρφωση της βιομηχανοποίησης στην ΕΕ.

«Η κύρια πρόκληση τώρα είναι το πώς θα καταφέρουμε να αναπτύξουμε την αγορά, πώς θα διαχειριστούμε την ποιότητα των προϊόντων και των εγκαταστάσεων, τις παραγωγικές τους ικανότητες και δυνατότητες και πιθανώς το σχετικό πλαίσιο συνθηκών. Βλέπω πιθανότατα για τα επόμενα 30 χρόνια τη δυνατότητα συνεχούς ανάπτυξης», δήλωσε στη Euractiv.gr o Thomas Nowak, Γενικός Γραμματέας της European Heat Pump Association (EHPA).

Οι αντλίες θερμότητας είναι παντού: στα ψυγεία, τα στεγνωτήρια και τα πλυντήρια πιάτων, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όπως επίσης στην οικιακή και βιομηχανική θέρμανση, ενώ σήμερα, ο τομέας επεκτείνεται ευρύτερα στο εμπόριο, τη βιομηχανία και την τηλεθέρμανση.

«Στο παρελθόν συζητούσαμε κυρίως την εφαρμογή αντλιών θερμότητας σε μεμονωμένες κατοικίες. Σήμερα εξετάσαμε αυτή την 5η γενιά τηλεθέρμανσης σε εμπορικές εφαρμογές», δήλωσε επίσης στη Euractiv.gr ο Patrick Crombez, Γενικός Διευθυντής Θέρμανσης και Ανανεώσιμων Πηγών της εταρείας Daikin.

Η εκμηδένιση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η βιώσιμη κινητικότητα αποτελούν βασικούς παράγοντες για την ενεργειακή μετάβαση και τους στόχους της ΕΕ για το 2030.

Πέρα, ωστόσο, από τον τομέα των μεταφορών και της βιομηχανίας, καταλυτικός παράγοντας παραμένει επίσης ο τομέας της θέρμανσης και της ψύξης κτιρίων, ο οποίος ευθύνεται για το 36% των εκπομπών CO2 στην ΕΕ.

«Ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα [των αντλιών θερμότητας] είναι η διαθεσιμότητά τους. Η διαθέσιμη τεχνολογία αντλιών θερμότητας μπορεί να αναπτυχθεί σε οικιστικά, εμπορικά κτίρια καθώς και σε βιομηχανικές διαδικασίες. Οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις επιτρέπουν την ανάπτυξή τους στην ανακαίνιση κατοικιών και στις βιομηχανικές διαδικασίες. Οι τελευταίες μονάδες μπορούν αποτελεσματικά να παρέχουν έως και 160 βαθμούς Κελσίου», δήλωσε περαιτέρω ο κ. Nowak.

Ήρεμη δύναμη στην επίτευξη των κλιματικών στόχων για το 2050

«Οι αντλίες θερμότητας αποτελούν ουσιαστικό μέρος των πηγών θερμότητας και ψύξης του μέλλοντος, αλλά δεν υπάρχει μόνο μία λύση. Θα αποτελέσουν μέρος ενός έξυπνου συστήματος στο μέλλον. Αυτό είναι το κλειδί», υπογράμμισε επίσης στη Euractiv.gr ο Martin Forsén, πρόεδρος της EHPA.

Βασικό ερώτημα είναι ποιο ρόλο θα έχει η θέρμανση και η ψύξη στη νομοθετική δραστηριότητα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς επίσης η ευρύτερη στρατηγική για το κλίμα και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ανέδειξαν τους Πρασίνους ως τέταρτη δύναμη στην ευρωβουλή, γεγονός που ερμηνεύεται ως μια έκκληση εκ μέρους των Ευρωπαίων πολιτών για περισσότερες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμιση της κλιματικής αλλαγής.

«Η βασική μας πολιτική επιθυμία είναι να θεωρήσουμε τελικά την ‘θέρμανση και ψύξη’ (που αντιπροσωπεύει το 50% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ) ως κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ, όχι μόνο να φθάσουμε στην ουδετερότητα του άνθρακα μέχρι το 2050, αλλά και να βοηθήσουμε αναδιαμόρφωση της βιομηχανίας στην Ευρώπη με ένα πιο βιώσιμο τρόπο», πρόσθεσε σχετικά ο κ. Nowak.

Πράγματι, πρόσφατα η EHPA στήριξε την ιδέα να αναπτυχθεί ένα περιεκτικό πακέτο για την ανάπτυξη των πολιτικών στη θέρμανση και την ψύξη από την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ελλάδα παραμένει πίσω στις υποδομές παραγωγής και αποθήκευσης ανανεώσιμης ενέργειας

Και παρά την ευρύτερη επένδυση και ανάπτυξη του τομέα των αντλιών θερμότητας και της βιώσιμης οικονομίας, η Ελλάδα ακόμη δεν αξιοποιεί επαρκώς ακόμη τις δυνατότητες της στην παραγωγή και αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας.

Εφόσον, ωστόσο οι κατάλληλες πολιτικές εφαρμόζονταν σε ευρύτερο πλαίσιο, «η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για το πώς να μετακινηθεί κανείς σε ένα σύστημα 100% ανανεώσιμης ενέργειας», μέσω της γεωθερμίας, των φωτοβολταϊκών και της αιολικής ενέργειας, δήλωσε περαιτέρω στη Euractiv.gr o κ. Nowak.

Σοφία Ελανίδου

euractiv.gr

Σχετικές αναρτήσεις

ΣΟΣ για τους κοραλλιογενείς υφάλους.

e-enimerosi

Στην 6η θέση στην Ευρώπη με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση η Ελλάδα!

e-enimerosi

Ευρωκοινοβούλιο: Αλλάζουν τα πάντα στα κτίρια εντός ΕΕ.

e-enimerosi