Ιστορία Πολιτισμός

Το DeepMind AI χτυπά τους ανθρώπους κατά την αποκρυπτογράφηση κατεστραμμένων αρχαίων ελληνικών δισκίων.

Η τεχνητή νοημοσύνη μαθαίνει να αποκρυπτογραφεί κατεστραμμένα αρχαία ελληνικά χαρακτικά. Το AI φαίνεται να είναι καλύτερο από τον άνθρωπο για την συμπλήρωση λέξεων που λείπουν, αλλά μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο ως ένα συνεργατικό εργαλείο, όπου οι ερευνητές το χρησιμοποιούν για να περιορίσουν τις επιλογές.

Υπάρχουν χιλιάδες αρχαίες επιγραφές που ήδη γνωρίζουμε, με δεκάδες ακόμη που ανακαλύπτονται κάθε χρόνο. Δυστυχώς, πολλοί έχουν διαβρωθεί ή καταστραφεί κατά τη διάρκεια των αιώνων, με αποτέλεσμα να χαθούν τμήματα του κειμένου. Ο προσδιορισμός των αποκλίσεων που μπορεί να είναι ένα δύσκολο έργο, που περιλαμβάνει την εξέταση της υπόλοιπης επιγραφής και άλλων παρόμοιων κειμένων.

Ο Γιάννης Ασσάελ στο DeepMind και οι συνεργάτες του εκπαίδευσαν ένα νευρωνικό δίκτυο, έναν τύπο αλγορίθμου ΑΙ , για να μαντέψουν λείπουν λέξεις ή χαρακτήρες από ελληνικές επιγραφές, σε επιφάνειες όπως πέτρα, κεραμικό και μέταλλο ηλικίας 1500-2600 ετών.

Ο ΑΙ, που ονομάζεται Πυθία, έμαθε να αναγνωρίζει σχέδια σε 35.000 λείψανα, που περιέχουν πάνω από 3 εκατομμύρια λέξεις. Τα μοτίβα στα οποία εντάσσεται συμπεριλαμβάνεται το πλαίσιο στο οποίο εμφανίζονται διαφορετικές λέξεις, η γραμματική, καθώς και το σχήμα και η διάταξη των επιγραφών.

Δεδομένης της επιγραφής με ελλείπουσες πληροφορίες, η Pythia παρέχει 20 διαφορετικές προτάσεις που θα μπορούσαν να καλύψουν το χάσμα, με την ιδέα ότι κάποιος θα μπορούσε να επιλέξει το καλύτερο με τη δική του κρίση και γνώση υποκειμένων. “Είναι όλα σχετικά με το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους εμπειρογνώμονες”, λέει ο Assael.

Για να δοκιμάσουν το σύστημα, η ομάδα έκρυψε εννέα γράμματα ελληνικής προσωπικής ονομασίας από την Πυθία. Κατάφερε να γεμίσει τα κενά. Σε μια δοκιμασία head-to-head, όπου το AI προσπάθησε να γεμίσει τα κενά σε 2949 κατεστραμμένες επιγραφές, οι ανθρώπινοι εμπειρογνώμονες έκαναν 30% περισσότερα λάθη από τον AI. Ενώ οι εμπειρογνώμονες χρειάστηκαν 2 ώρες για να περάσουν 50 επιγραφές, η Pythia έδωσε τις εικασίες της για ολόκληρη τη σειρά σε δευτερόλεπτα.

Αυτό δείχνει το δυναμικό της αποκατάστασης με υποβοηθούμενη από AI, λέει ο Thea Sommerschield στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας. “Η ανταμοιβή είναι τεράστια γιατί μας λέει σχεδόν όλες τις πτυχές της θρησκείας, της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του αρχαίου κόσμου”, λέει.

Η Philippa Steele στο Πανεπιστήμιο του Cambridge συμφωνεί ότι η Pythia θα μπορούσε να βοηθήσει τις προσπάθειες αποκατάστασης, αν και θα χρειαζόταν ακόμα ο άνθρωπος για να βάλει τα κομμάτια μαζί με το μάτι και στη συνέχεια να τα αποκρυπτογραφήσει πριν αυτό συμβεί.

“Μου φαίνεται ότι τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας θα επιτευχθούν όταν … λείπουν μόνο μικρά κομμάτια ενός μακρού κειμένου ή όταν υπάρχουν πολλά παρόμοια παράλληλα για ένα πρόσφατα ανακαλυφθέν αποσπασματικό κείμενο”, λέει.

πηγή: newscientist.com

Σχετικές αναρτήσεις

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας