Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

12 trippy αντικείμενα που είναι κρυμμένα στον ζωδιακό κύκλο

Ποια κοσμικά θαύματα κρύβονται στο ζώδιό σου;

Το καθημερινό σας ωροσκόπιο: Εάν είναι τα γενέθλιά σας σήμερα (ή οποιαδήποτε άλλη μέρα), συγχαρητήρια! Είσαι πολύ τυχερός. Γεννηθήκατε σε ένα κόσμο ατελείωτου μυστηρίου και θαυμασμού – ένα τεράστιο και πολυσύχναστο μέρος όπου οι γαλαξίες τρώνε ο ένας τον άλλον για διασκέδαση και οι παλιοί ήλιοι εκρήγνυνται σε μαγευτικά ουράνια τόξα αερίου κάθε φορά που κουράζονται πολύ. 

Ο πλανήτης καταγωγής σας, η Γη , περιβάλλεται από δισεκατομμύρια αστέρια. Πριν από πολύ καιρό, οι αρχαίοι Έλληνες συνδέουν τις κουκίδες σε ένα σωρό από αυτά τα αστέρια, σχηματίζοντας τους 12 αστερισμούς του ζωδιακού κύκλου. Πολλοί εξακολουθούν να βλέπουν σε αυτούς τους αστερισμούς σήμερα, ελπίζοντας να βρουν συμβουλές σχέσεων και υπαρξιακή καθοδήγηση κρυμμένες στον Κόσμο. Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι θα το βρουν. Αλλά, αν κοιτάξετε αρκετά καλά σε οποιοδήποτε σημάδι του ζωδιακού κύκλου, μπορεί να δείτε κάτι ακόμα καλύτερο: ένα θαύμα του σύμπαντος. 

Τι αστρονομικές ιδιαιτερότητες κρύβονται στο ζώδιό σας; Ακολουθήστε τα αστέρια και ανακαλύψτε τα παρακάτω.

Κριός: ένας εξωγήινος κόσμος με τέσσερα ηλιοβασιλέματα

Μια απεικόνιση του αλλοδαπού πλανήτη 30 Ari Bb. (Εικόνα: Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας: Karen Teramura, UH IfA)

Ο Κριός αγαπά τον ανταγωνισμό και είναι ο γίγαντας του φυσικού αερίου 30 Ari Bb – που βρίσκεται περίπου 146 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό Κριός – δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο τεράστιος εξωπλανήτης δεν έχει ούτε έναν, ούτε δύο, αλλά τέσσερις ήλιους στον ουρανό του. 

Πώς ένας πλανήτης έχει τέσσερις ήλιους; Στην περίπτωση αυτή, το 30 Ari Bb περιστρέφεται γύρω από ένα αστέρι σε ένα δυαδικό σύστημα, ένα σύστημα αστεριών όπου δύο αστέρια περιστρέφονται γύρω από ένα κοινό σημείο. Αποδεικνύεται ότι αυτό το δυαδικό σύστημα περιστρέφεται γύρω από το ίδιο κέντρο βάρους με ένα άλλο δυαδικό σύστημα περίπου 100 εκατομμυρίων μιλίων, κάνοντας όλα τα τέσσερα αστέρια μέρος ενός μεγάλου συστήματος τετραπλού αστέρα. Οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει μόνο ένα άλλο σύστημα τετραπλού αστέρα σαν αυτό στο σύμπαν, καθιστώντας το 30 Ari Bb εξαιρετικά σπάνιο .

Ταύρος: νεκροταφείο υπερκαινοφανών

Το νεφέλωμα καβουριών. (Πιστωτική εικόνα: NASA Goddard)

Είναι ευτυχές ότι ο Ταύρος και ο Καρκίνος είναι τέτοιες συμβατές ενδείξεις, γιατί υπάρχει ένας μεγάλος, καυτός κάβουρας που χτυπά στα κέρατα του διαστημικού ταύρου.

Το νεφέλωμα καβούρι (γνωστό και ως Messier 1 ή M1) είναι το απόθεμα μιας έκρηξης σουπερνόβα χίλιων ετών – ο βίαιος θάνατος του αστέρα που δεν μπορεί πλέον να υποστηρίξει τη δική του μάζα – που βρίσκεται πάνω από το νότιο κέρας του Ταύρου. Οι ταύροι που αγαπούν την ομορφιά θα είναι ευτυχείς να γνωρίζουν ότι τέτοιες εκρήξεις δημιουργούν φωτεινές εκρήξεις αερίου που μπορούν να παραμείνουν στον ουρανό για δεκάδες χιλιάδες χρόνια ή και περισσότερο. ακόμα και τώρα, το αέριο στο M1 επεκτείνεται προς τα έξω σε 3 εκατομμύρια μίλια την ώρα (4,8 εκατομμύρια χιλιόμετρα / ώρα). 

Δίδυμος: ο μεγάλος κλόουν στον ουρανό

Το Νεφέλωμα Κλόουν.

Το Νεφέλωμα Κλόουν. (Image credit: NASA, ESA, Andrew Fruchter (STScI) και η ομάδα ERO (STScI + ST-ECF))

Τα Geminis είναι νεανικά, περίεργα και διασκεδαστικά. Προσθέστε τον “τρομακτικό και απειλητικό” σε αυτόν τον κατάλογο και έχετε μια αρκετά κατάλληλη περιγραφή του Νεφέλωματος Clownface, ενός κεραυνικού αερίου που βρίσκεται σε Gemini περίπου 5.000 έτη φωτός από τη Γη.

Επίσης γνωστό ως Νεφέλωμα Εσκίμιο, το Νεφέλωμα Κλόουν είναι ένα πλανητικό νεφέλωμα (ένα φωτεινό σύννεφο ιονισμένου αερίου που περιβάλλει ένα αστέρι που πεθαίνει), κατασκευασμένο από δύο τεράστιους ομόκεντρους δακτυλίους. Οι δακτύλιοι είναι πλαισιωμένοι με γούνινα νήματα που εκτείνονται για φως-έτη, κάνοντας το νεφέλωμα να μοιάζει με ένα μικροσκοπικό κεφάλι τυλιγμένο σε μια κουκούλα – ή ένα ανατριχιαστικό, ζωγραφισμένο βλέμμα του κλόουν. Γελάτε (ή κλάψατε) αν θέλετε, αλλά αυτές οι ασαφείς τσιμπήματα αερίου είναι τόσο περίπλοκες που οι επιστήμονες αγωνίζονται να εξηγήσουν γιατί υπάρχουν (όπως και οι πραγματικοί κλόουν).

Καρκίνος: ένας κόσμος διαμαντιού (ή λάβας)

Ο ξένος κόσμος 55 Cancri Ε.

Ο εξωγήινος κόσμος 55 Cancri E. (Πιστωτική εικόνα: NASA / JPL-Caltech)

Οι καρκίνοι μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίσουν και οι αστρονόμοι έχουν το ίδιο πρόβλημα με τον πιο διάσημο εξωπλανήτη του αστερισμού. Μόλις 40 έτη φωτός μακριά, το 55 Cancri E είναι περίπου διπλάσιο από τη Γη και περιστρέφεται γύρω από το εαυτό του κάθε 18 ώρες περίπου. Αυτό σημαίνει ότι ο πλανήτης είναι πολύ ζεστός χιλιάδες βαθμούς Fahrenheit μόνο στη νυχτερινή του πλευρά – και μάλλον έχει μια αρκετά ακραία σύνθεση. Πόσο ακραία; Κανείς δεν ξέρει πραγματικά. Προηγούμενες μελέτες έχουν υποθέσει ότι ο απίστευτος πλανήτης είναι κατασκευασμένος εξ ολοκλήρου από διαμάντι ή αλλιώς έχει μόνο μισή ατμόσφαιρα ή ίσως μια επιφάνεια που συνεχώς εκβάλλει με λάβα. Αλίμονο, θα πρέπει απλώς να πλησιάσουμε τον πλανήτη πριν ανοίξει σε μας.

Λέων: ένα αστέρι που διαφεύγει

Το αστεροειδές αστέρι CW Leo. (Πιστωτική εικόνα: NASA / JPL-Caltech)

Πεισματάρης σαν αληθινό Λέων, αυτό το αστείο αστέρι στον αστερισμό του λιονταριού κυριολεκτικά σπρώχνει χώρο εν μέρει καθώς προσπαθεί να ξεφύγει από τη γειτονιά του με ταχύτητα 329.000 χλμ. / Ώρα. Το αστέρι, που ονομάζεται CW Leonis και βρίσκεται περίπου 310 έτη φωτός από τη Γη, κινείται τόσο γρήγορα, μπορείτε να το δείτε δημιουργώντας ένα σοκ τόξο (ένα κύμα ενέργειας που ωθεί την διαστρική ύλη στην άκρη σαν το μπροστινό μέρος ενός σκάφους που κόβει το νερό) αυτή η δορυφορική εικόνα που λαμβάνεται σε υπεριώδες φως . Που πηγαίνεις, μικρό αστέρι; Οι αστρονόμοι είναι πολύ εκφοβισμένοι για να ρωτήσουν, αλλά πιστεύουν ότι ο CW Leonis έχει φορτίσει προς τα εμπρός για περίπου 70.000 χρόνια τώρα. Και δεν δείχνει κανένα σημάδι διακοπής.

Παρθένος: το μεγαλύτερο καπέλο στο σύμπαν

Ο γαλαξίας Sombrero. (Πιστωτική εικόνα: NASA / ESA και Η Ομάδα Κληρονομιάς Hubble (STScI / AURA))

Δεν είναι συχνά ότι βλέπετε μια Παρθένο να κάνει μια σκηνή … ή μια μαύρη τρύπα που φοράει ένα καπέλο. Λοιπόν, ιδού ο Messier 104, ο γαλαξίας Sombrero. Αυτός ο ιδιόμορφος γαλαξίας είναι μια φωτεινή διογκωμένη αστέρας που περιβάλλεται από ένα τέλεια συμμετρικό δακτύλιο σκόνης που θυμίζει χείλος σομπερό. Αυτή η σκόνη χρησιμεύει ως ένα τεράστιο φυτώριο για τα αστέρια μωρών (aww), αλλά το πραγματικό hotspot βρίσκεται στο κέντρο του sombrero, όπου μια μαύρη τρύπα με 1 δισεκατομμύριο φορές τη μάζα του ήλιου διαχέει διαρκώς την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στο διάστημα. Είναι σπάνιο να βλέπεις μια διαρροή Παρθένου οτιδήποτε χωρίς να το καθαρίσεις, αλλά τουλάχιστον αυτό το γαλαξιακό χάος είναι 29 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

Ζυγός: δύο μίγματα της Γης

Τα Gliese 581d και 581g μπορεί να είναι απλώς μίζες. (Πιστωτική εικόνα: Πίστωση: Πνευματικά δικαιώματα Alan Friedman)

Δύο κόσμοι που μοιάζουν με τη Γη που περιβάλλουν το μακρινό αστέρι Gliese 581 θα μπορούσαν να έχουν τα σωστά πράγματα για να διατηρήσουν τη ζωή. Ή θα μπορούσαν να είναι ψευδαισθήσεις. Το Gliese 581 είναι ένας κόκκινος νάνος περίπου 20 έτη φωτός στον αστερισμό Libra και μπορεί να έχει περίπου έξι πλανήτες γύρω του. Δύο από αυτούς τους δυνητικούς πλανήτες – Gliese 581d και 581g – φαίνεται να κάθονται στην κατοικημένη ζώνη του αστέρα ή στο γλυκό σημείο Goldilocks όπου ένας πλανήτης δεν είναι ούτε πολύ ζεστός ούτε πολύ κρύος για να έχει υγρό νερό. Οι κόσμοι όπως αυτοί είναι σπάνιοι και ορισμένοι αστρονόμοι πιστεύουν ότι το ζευγάρι των πλανητών μπορεί να μην υπάρχει καθόλου. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2014 , τα Gliese 581d και 581g μπορεί να είναι απλώς μια μάζα που προκαλείται από τρεμοπαίζει τις ηλιακές κηλίδες στην επιφάνεια του τοπικού αστέρα τους. 

Έτσι, αυτοί οι δύο κόσμοι είναι είτε εξαιρετικά συναρπαστικοί είτε εξαιρετικά απογοητευτικοί. Ας το διευθετήσουμε σαν έναν Ζυγό και απλά συμφωνούμε ότι είναι κάτι πάρα πολύ.

Scorpius: η μη-στάση nova 

Ένα άσπρο νάνος αστέρι βγάζει ενέργεια από έναν κόκκινο γίγαντα πριν εκραγεί σε μια σουπερνόβα.

Ένα άσπρο νάνος αστέρι βγάζει ενέργεια από έναν κόκκινο γίγαντα πριν εκραγεί σε μια σουπερνόβα. (Πιστωτική εικόνα: NASA Goddard)

Παθιασμένος και επίμονος, ένας Σκορπιός δεν παραιτείται από μια σχέση. Ούτε τα αστέρια του U Scorpii, μια αστρική συνεργασία όπου ένα αστέρι δίνεται ατελείωτα – και το άλλο αστέρι είναι νεκρό.

Το U Scorpii είναι μια επαναλαμβανόμενη nova, μια σπάνια κατηγορία συστημάτων διπλού αστέρα, όπου ένας λευκός νάνος (το συρρικνωμένο φλοιό ενός νεκρού αστέρος) τραβά συνεχώς την ύλη από ένα γειτονικό αστέρι, στη συνέχεια φτάνει ξανά σε μια λαμπρή φωτιά κάθε λίγες δεκαετίες Έτσι. Το αποτέλεσμα είναι μια συνεχώς φωτεινή και αχνά λάμψη στον ουρανό, η οποία εύκολα συγχέεται με τη γέννηση ενός νέου αστεριού, αλλά είναι στην πραγματικότητα απλώς ο διεστραμμένος χορός ενός αστρικού πτώματος και του αιχμαλώτου συντρόφου του. Ο Σκορπιός είναι ένας ιδιαίτερα δραστήριος ρομαντισμός, φωτίζοντας τον ουρανό τουλάχιστον επτά φορές τα τελευταία 150 χρόνια, πιο πρόσφατα το 2010.

Τοξότης: το τέρας στο κέντρο του γαλαξία

Το κέντρο του Γαλαξία. (Το Sag A * βρίσκεται στην άσπρη περιοχή προς τα δεξιά). (Πιστωτική εικόνα: NASA / JPL-Caltech / ESA / CXC / STScI)

Οι τοξότες επιθυμούν να κρατήσουν έναν σφιχτό κύκλο φίλων και δεν υπάρχει στενότερος κύκλος από τη μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία – γνωστός και ως Τοξότης Α *.

Φωλιασμένο βαθιά στον αστερισμό του κυνηγού, η υπερμεγέθη μαύρη τρύπα μας μοιάζει με τη κόλλα που συγκρατεί τον γαλαξία μαζί. Η περιοχή γύρω από το γαλαξιακό κέντρο είναι περίπου 1 δισεκατομμύριο φορές πυκνότερη με αστέρια από τη γωνία μας του Γαλαξία μας και όλο αυτό το αέριο και η σκόνη κάνει τον Τοξότη A * αδύνατο να δει απευθείας από τη Γη. Ωστόσο, οι επιστήμονες μπορούν να δουν την υπογραφόμενη ενεργειακή υπογραφή της δομής, καθώς εξομαλύνει την περιβάλλουσα ύλη με ταχύτητα σχεδόν του φωτός. Μερικές φορές τρώει πολύ γρήγορα και γεμίζει φυσαλίδεςτης ακτινοβολίας. Μερικές φορές παίζει με το φαγητό της και την επιστρέφει στην κουζίνα, τραβώντας αστέρια σε αρκετά κοντινή απόσταση για να μεταμορφώσουν τη σύνθεση τους και στη συνέχεια να τα στείλουν στο δρόμο τους. Όπως πολλοί Τοξότες, η τρύπα είναι ασταθής και ασυμβίβαστη.

Αιγόκερως: τρία αδέσποτα αδέλφια 

Η ομάδα των γαλαξιών HCG 87. (Πιστοποίηση εικόνας: Ομάδα διορισμού GMOS-S)

Αν περιμένετε την παραγγελία από έναν αστερισμό που είναι η μισή γογγύλα και η μισή γοργόνα, ετοιμαστείτε να απογοητευτείτε. Εξετάστε το πιο όμορφο γαλαξιακό συγκρότημα του Capricornus, το HCG 87. Το σύμπλεγμα τριών βαρυτικά συνδεδεμένων γαλαξιών φαίνεται ωραίο και καθαρό στα οικογενειακά πορτρέτα όπως αυτό , αλλά οι αστρονόμοι γνωρίζουν ότι η οικογενειακή αρμονία είναι μόνο προσωρινή. Μέσα στο επόμενο δισεκατομμύριο χρόνια, οι τρεις φιγούρες θα σπάσουν ο ένας τον άλλο σε κομμάτια σε ένα χαοτικό παλεόπ, μετατρέποντας το γαλαξιακό τρίο σε ένα τεράστιο χάος των αστεριών. Μετά από ένα δισεκατομμύριο χρόνια κοιτάζοντας τους ίδιους γαλαξίες κάθε μέρα, θα μπορούσαν να υπάρξουν χειρότερα αποτελέσματα.

Υδροχόος: το μάτι του Θεού / Sauron

Το νεφέλωμα του ελίκου. (Πιστωτική εικόνα: NASA / JPL-Caltech / Univ.of Ariz.)

Οι Υδροχόοι είναι πολύ παρατηρητικοί. Ένας εκκεντρικός Υδροχόος θα μπορούσε πιθανότατα να δει αυτή τη φωτογραφία του νεφελώματος Helix, για παράδειγμα, και να δει ένα τεράστιο, τρομακτικό μάτι κοιτάζοντας στα βάθη της ψυχής τους. (Μην αισθάνεστε άσχημα αν δεν το βλέπετε.)

Το νεφέλωμα Helix (που βρίσκεται 700 έτη φωτός μακριά, στον Υδροχόο) έχει συγκριθεί με το μάτι του Sauron και το μάτι του Θεού. Είναι στην πραγματικότητα απλά ένα νεκρό αστέρι που καλύπτεται από σκόνη και παίρνει ένα φοβερό σχήμα μαθητή χάρη στην υπέρυθρη λάμψη του αστεριού. Είναι τρομακτικό, αν και δεν είναι σχεδόν τόσο τρομακτικό όσο το Νεφέλωμα του Κρανίου και του Σταυρού Σώματος που κρύβεται στον αστερισμό του Puppis. (Είσαι αρκετά προσεκτικός για να μαντέψεις τι μοιάζει;) 

Ιχθείς: ένα τέλειο υδρομασάζ

Ο Φανταστικός γαλαξίας (M74). (Εικόνα: NASA, ESA και η Κληρονομιά Hubble (STScI / AURA) -ESA / συνεργασία Hubble)

Ένας ρομαντικός Ιχθείς πιθανότατα θα προσπαθήσει να σας woo με μια γραμμή για το πώς είστε από αστέριdust. Αυτό είναι πολύ ωραίο (τίποτα δεν είναι πιο σέξι για έναν ανεμιστήρα αστρονομίας από τη σκόνη), αλλά για μια πιο ανταμείβοντας κοσμική συνάντηση, σας προτείνουμε να στρέψετε την προσοχή σας στον Φαντασικό γαλαξία – γνωστός και ως M74 – που βρίσκεται 32 εκατομμύρια μακριά στον αστερισμό των Ιχθύων.

Ο Phantom Galaxy έχει περιγραφεί ως ο τέλειος σπειροειδής γαλαξίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι μόνο η τέλεια θέα ενός. Από τη Γη, οι αστρονόμοι μπορούν να δουν το χρυσό κέντρο του Γαλαξία και τα χαριτωμένα σπειροειδή χέρια, προσφέροντας μια ανεμπόδιστη ματιά στα 100 δισεκατομμύρια αστέρια του γαλαξία. Είναι πανέμορφο θέαμα … αλλά όχι τόσο πανέμορφο σαν εσένα. ·)

πηγή: livescience

Σχετικές αναρτήσεις

Οι δορυφόροι της Κίνας, Tiandu-1 και 2 δοκιμάζουν σεληνιακές επικοινωνίες και τεχνολογία πλοήγησης.

e-enimerosi

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi