Κοινωνία Κόσμος

Τα ναι και τα όχι της πλύσης στο χέρι

Είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγετε τη μόλυνση από τον νέο coronavirus, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι πολύ καλοί σε αυτό. Εδώ είναι εξειδικευμένες οδηγίες για το πώς να το κάνουμε σωστά.

Οι υπάλληλοι της δημόσιας υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο παροτρύνουν τους ανθρώπους να πλένουν τα χέρια τους, καλώντας τους μία από τις καλύτερες μεθόδους για την αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης του νέου κορωναϊού.

Ωστόσο, δεκαετίες έρευνας λένε μια αλαζονική αλήθεια: Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν ένα πράγμα ή δύο για την προσωπική υγιεινή.

Πολλοί δεν γνωρίζουν την κατάλληλη τεχνική πλύσης στο χέρι. Το κάνουν για πολύ λίγο χρόνο, ή δεν το κάνουν καθόλου.

Η σωστή πλύση στο χέρι σημαίνει να καθαρίζετε τα χέρια με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ωστόσο, μόλις το 5% των ανθρώπων πέρασαν περισσότερο από 15 δευτερόλεπτα πλένοντας τα χέρια τους μετά τη χρήση του τουαλέτα και το 10% δεν πλύθηκαν καθόλου τα χέρια τους, σε μια μελέτη 3.749 φοιτητών που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Περιβαλλοντικής Υγείας το 2013.

Πώς να πλένετε τα χέρια σας

Βήμα 1: Τρίψτε τις παλάμες σας με κυκλική κίνηση

Βήμα 2: Τρίβετε το πίσω μέρος των χεριών σας

Βήμα 3: Τρίβετε το εσωτερικό των δακτύλων σας και κάτω από τα νύχια σας

Βήμα 4: Τρίβετε τα δάχτυλά σας

Τα χέρια είναι χωριά για χιλιάδες μικρόβια, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων και των ιών. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια φιλική χειραψία για την εξάπλωση των αναπνευστικών ασθενειών όπως το Covid-19, η ασθένεια που προκαλείται από τον νέο ιό. Τα σταγονίδια αναπνοής από το βήχα και τα φτέρνισμα μπορούν επίσης να εξαπλωθούν σε αυτά τα μικρόβια, καθώς μπορούν να αγγίξουν επιφάνειες όπως τα πόμολα και τα τηλέφωνα όπου αυτά τα σταγονίδια μπορεί να έχουν προσγειωθεί.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να πανικοβληθούμε», λέει η Elaine Larson, καθηγήτρια της έρευνας νοσηλευτικής στο Columbia School of Nursing, η οποία βοήθησε την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας να αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές για την πλύση των χεριών. “Αλλά πρέπει να υπενθυμίσουμε τη βασική υγιεινή.”

Η μοίρα του ιού είναι στα χέρια σας – κυριολεκτικά – έτσι οι ειδικοί λένε ότι ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να ασκούμε αυτό που η επιστήμη κηρύττει.

-Χρησιμοποιήστε σαπούνι. Πριν εφαρμόσετε σαπούνι στα χέρια σας, τρέξτε το νερό πάνω από αυτά. Το σαπούνι και το νερό μαζί, με τρίψιμο, είναι αυτό που βοηθά ξεπλύνετε τους οργανισμούς από τα χέρια σας και κάτω από την αποστράγγιση. Μην ανησυχείτε για την αφαίρεση κοσμημάτων χειρός, λέει ο Δρ Λάρσον. Αυτά πρέπει να πλυθούν επίσης.

Το σαπούνι λειτουργεί ως επιφανειοδραστική ουσία: μια ουσία που βοηθά στην απελευθέρωση της πρόσφυσης των βακτηρίων από το χέρι σας όταν προστίθεται νερό. Η μελέτη των φοιτητών, ωστόσο, έδειξε μόνο δύο στους τρεις ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν σαπούνι. Τα υπόλοιπα απλώς ξεπλύνουν τα χέρια τους.

Ο Δρ Larson προτείνει ότι είναι μισό κουταλάκι του γλυκού υγρό σαπούνι ή ένας σφαίρας περίπου το ένα τέταρτο, αν και τα μεγαλύτερα χέρια ίσως χρειαστούν περισσότερα. Οι ειδικοί υγείας λένε ότι πάρα πολύ σαπούνι μπορεί να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια του δέρματός σας, τα οποία έχουν χρήσιμες αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Το CDC λέει ότι μελέτες δεν έχουν δείξει ότι σαπούνια με αντιβακτηριακά συστατικά παρέχουν οφέλη για την υγεία ή απομακρύνουν περισσότερα μικρόβια από τα απλά σαπούνια. Ωστόσο, όλα τα σαπούνια μπορούν να απενεργοποιήσουν έναν κορωναϊό, ώστε να μην μπορούν πλέον να σας μολύνουν.

Ο νέος κοροναϊός, που έχει ονομαστεί με SARS-CoV-2, είναι μια σφαιρική δομή με αιχμηρές πρωτεΐνες προσαρτημένες σε μια μεμβράνη ή ένα περίβλημα που προστατεύει το γενετικό υλικό του παθογόνου. Μόλις έλθει σε επαφή με το σαπούνι, ο φάκελος αυτός διαλύεται, αφήνοντας πίσω τον δυσλειτουργικό ιό.

“Ο φάκελος είναι μια μηχανή που επιτρέπει στον ιό να γλιστρήσει σε ανθρώπινα κύτταρα”, λέει ο Jonathan Abraham, βοηθός καθηγητής μικροβιολογίας στη Χάρβαρντ Ιατρική Σχολή. “Χωρίς αυτό, ο ιός δεν μπορεί να σας μολύνει.”

-Κρατήστε όλες τις επιφάνειες των χεριών σας. Οι άνθρωποι κατά μέσο όρο πλένουν τα χέρια τους μόνο για περίπου έξι δευτερόλεπτα, σύμφωνα με αρκετές μελέτες. Είκοσι δευτερόλεπτα είναι αυτό που συστήνεται -ή, το μήκος του τραγουδιού “Happy Birthday” τραγουδάει δύο φορές – αν και εξαρτάται από αυτό που αγγίξατε και πόσο συχνά.

Και ακόμη και 20 δευτερόλεπτα “δεν είναι χρήσιμο εάν δεν πλένετε τα σωστά σημεία”, λέει ο Δρ Λάρσον. “Πρόκειται για ποιότητα, όχι για ποσότητα”.

Τα πιο ευάλωτα μέρη των χεριών σας είναι τα δάκτυλά σας, ανάμεσα στα δάχτυλά σας, τις πλάτες των χεριών σας και κάτω από τα νύχια σας. Το τρίψιμο αυτών των επιφανειών με αρκετή δύναμη είναι κρίσιμο, λένε οι ειδικοί της υγείας. Οι άνθρωποι που έχουν μακρύτερα νύχια πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, προσθέτουν.

Ο καθαρισμός πολύ σκληρά ή πολύ συχνά μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα σας, καθιστώντας το στεγνό και πιο ευαίσθητο σε ρωγμές, λέει ο Δρ Λάρσον. Οι κοπές και οι ρωγμές δίνουν στα μικρόβια το ιδανικό σημείο για να φτιάξουν το κατάστημα. Για να αποφευχθεί η βλάβη του δέρματος, ο Δρ Larson συνιστά να χρησιμοποιήσετε μια ενυδατική κρέμα μετά το πλύσιμο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η θερμοκρασία του νερού δεν επηρεάζει τον αριθμό των μικροβίων που αφαιρούνται. Το CDC λέει ότι θα κάνει ζεστό ή κρύο νερό, αλλά ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι όταν το νερό είναι πολύ ζεστό, μπορεί επίσης να βλάψει το δέρμα.

Μετά από μια λεπτομερή απολέπιση με σαπούνι, αφαιρέστε όλα τα αφρώδη, τρίβοντας κάθε επιφάνεια των χεριών σας κάτω από τρεχούμενο, καθαρό νερό για να εξασφαλιστεί ότι τα παθογόνα θα ξεπλυθούν, λέει ο Δρ. Abraham. Εάν αφήσετε κάποιο σαπούνι πίσω, μπορεί επίσης να απορροφήσετε υγρασία από τα χέρια σας, αφήνοντάς τα στεγνά και πιο πιθανό να σπάσουν.

-Στεγνώστε τα χέρια σας εντελώς. Τώρα ήρθε η ώρα να στεγνώσετε τα χέρια σας όσο καλύτερα μπορείτε, γιατί τα υγρά χέρια δίνουν στους ζωντανούς οργανισμούς περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν και να εξαπλωθούν σε άλλους, λέει ο Δρ Αβραάμ.

Το CDC λέει ότι δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να επιβεβαιωθεί αν μια σημαντική ποσότητα μικροβίων μεταφέρεται από το κουμπί βρύσης στα χέρια σας. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες προτείνουν τη χρήση χαρτοπετσέτας για να απενεργοποιήσετε το νερό, ενώ άλλοι το αποθαρρύνουν επειδή χάνουν χαρτοπετσέτες.

Οι αυτόματοι ανεμιστήρες και οι χαρτοπετσέτες στεγνώνουν τα χέρια καλά.

– Χρησιμοποιήστε απολυμαντικά με βάση το αλκοόλ. Εάν βρίσκεστε εν κινήσει, τα απολυμαντικά με βάση το οινόπνευμα αποτελούν εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις για το σαπούνι και το νερό. Δεν μπορούν να σκοτώσουν όλους τους ιούς, όπως ο νορβιοϊός, ο οποίος δεν διαθέτει διαλυτό φάκελο. Ωστόσο, ένα απολυμαντικό μπορεί να σκοτώσει κάθε κοροναϊό στα χέρια σας, εφόσον αποτελείται από τουλάχιστον 60% αλκοόλ, λένε οι ειδικοί της υγείας. Το απλό αλκοόλ λειτουργεί επίσης, αλλά τα απολυμαντικά διατηρούν μια ισορροπία αλκοόλ και άλλων συστατικών για να βοηθήσουν να διατηρηθεί το δέρμα υγιές και ενυδατωμένο.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε αρκετό απολυμαντικό για να καλύψετε ολόκληρο το χέρι. Ο Δρ Λάρσον προτείνει μισό έως ένα κουταλάκι του γλυκού.

Το Sanitizer λειτουργεί και μόνο όταν είναι ακόμα υγρό, οπότε οι ειδικοί στον τομέα της υγείας συμβουλεύουν να μην χρησιμοποιείτε χαρτοπετσέτες για να χτυπήσετε τα χέρια σας. Δώστε στο προϊόν τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα για να ολοκληρώσετε τη δουλειά του, στη συνέχεια τρίψτε τα χέρια μαζί ή αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα.

πηγή: wsj

Σχετικές αναρτήσεις

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi

Σίδνεϊ: Επίθεση σε εμπορικό κέντρο, πληροφορίες για έξι νεκρούς.

e-enimerosi