Κοινωνία Κόσμος

Ένας χρόνος από την ημέρα που ο πλανήτης παρακολουθούσε ζωντανά τη Νοτρ Νταμ να καίγεται

Mια μέρα σαν σήμερα, ο καθεδρικός του Παρισιού έκανε τους Γάλλους να γονατίσουν από θλίψη μπροστά του

Ήταν 15 Απριλίου 2019, λίγο πριν από τις 18:20 (τοπική ώρα Γαλλίας) όταν ξέσπασε φωτιά στον εμβληματικό καθεδρικό ναό του Παρισιού, τη Νοτρ Νταμ, εξαιτίας της οποίας κατέρρευσε σημαντικό μέρος της στέγης του ναού και το γοτθικό βέλος, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστη και το εσωτερικό του καθεδρικού, με αποτέλεσμα να καούν ολοσχερώς σημαντικά κειμήλια.

Η είδηση έγινε αμέσως πρώτο θέμα στα διεθνή δίκτυα και όλος ο πλανήτης παρακολουθούσε σε ζωντανή μετάδοση  μαζί με τους Γάλλους  το πολιτιστικό μνημείο να καίγεται καθώς και τις απέλπιδες προσπάθειες των πυροσβεστών να θέσουν υπό έλεγχο τη  φωτιά. Όσο περνούσαν οι ώρες και η μάχη αποδεικνυόταν άνιση, τόσο μεγάλωνε και η ανησυχία για τη διάσωση των κειμηλίων εντός του ναού. «Ολόκληρη η κατασκευή θα καεί και δεν θα απομείνει τίποτα. Μένει να δούμε αν το θησαυροφυλάκιο, το οποίο προστατεύει τον καθεδρικό ναό, θα επηρεαστεί ή όχι», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του ναού, πριν ανακοινωθεί ότι δεν κινδυνεύει με κατάρρευση το σύνολο του ναού.

Η φωτιά έκαιγε επί 15 ολόκληρες ώρες μέχρι η Πυροσβεστική να μπορέσει να ανακοινώσει το επόμενο πρωί ότι είχε σβήσει εντελώς. Τότε, όμως, άνοιξε η συζήτηση για τις ευθύνες κι αυτό γιατί το βασικότερο σενάριο ως προς τα αίτια της πυρκαγιάς είναι πως αυτή ξεκίνησε στη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης που γίνονταν στο κτίριο. Αρχαιολόγοι και άνθρωποι της Τέχνης από όλο τον κόσμο έκαναν λόγο για «εμπορευματοποίηση του πολιτισμού» καθώς οι εργασίες ανακαίνισης γίνονταν με μεγάλη ταχύτητα και χωρίς όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, όπως αποδείχθηκε, προκειμένου η Παναγία των Παρισίων να είναι διαθέσιμη στους τουρίστες όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Έναν χρόνο μετά, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η ανοικοδόμηση του ναού θα ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια, τονίζοντας: «Η αποκατάσταση της Νοτρ Νταμ είναι πολύτιμη για όλους μας, διότι είναι το σύμβολο της θέλησης του λαού μας, της ικανότητάς του να ξεπερνά τις δοκιμασίες και να στέκεται όρθιος». Ήταν αυτό το ίδιο σύμβολο που έκανε τους Γάλλους, μια μέρα σαν σήμερα, να γονατίσουν από θλίψη μπροστά του.

Στιγμιότυπα από την πυρκαγιά με τον φακό του Associated Press:

panagia1.jpg
AP Images
panagia2.jpg
AP Images
panagia3.jpg
AP Images
panagia5.jpg
AP Images
panagia6.jpg

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi

Σίδνεϊ: Επίθεση σε εμπορικό κέντρο, πληροφορίες για έξι νεκρούς.

e-enimerosi