Εκκλησία

Η επιστροφή του λαού στις Εκκλησίες για ατ. προσευχή- Τι πρέπει να τηρούν- Επιθεωρήσεις μητροπολιτών

Μετά από ενάμιση μήνα “λουκέτου”, σήμερα ανοίξανε τις πύλες τους οι Ιεροί Ναοί της χώρας για ατομική προσευχή των πιστών υπό την προϋπόθεση της τήρησης των υγειονομικών κανόνων.
 Ο λαός πάντως έδειξε ατομική ευθύνη στα υγιεινομικά μέτρα και αυτό πρόκειται να γίνει και στους Ιερούς Ναούς και τώρα, εξηγεί μητροπολίτης της Αττικής στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ. Την ίδια ώρα μητροπολίτες άρχισαν να επιθεωρούν οι ίδιοι τους Ιερούς Ναούς της περιφέρειας τους και να δηλώνουν ικανοποιημένοι από την υπευθυνότητα των Εφημεριών αναφορικά με την απόσταση ασφαλείας των καθισμάτων και τις απολυμάνσεις που πραγματοποιούνται πυρετωδώς στις Εκκλησίες .

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα των υγεινομικών αρχών στους χώρους λατρείας θα ισχύουν:

-η υγιεινή των χεριών

-απόσταση του 1,5 μεταξύ ατόμων

-1 άτομο ανά 10 τ.μ.

-Η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική

Η πρώτη εβδομάδα θα αποτελέσει ένα κρας τεστ αναφορικά με την τέλεση Ιεροπραξιών με την παρουσία πιστών από τις 17 Μαΐου.

Το πλαίσιο λειτουργίας των Ιερών Ναών θα το ορίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος σε συνεργασία με την κυβέρνηση που συνεδριάζει στις 12 Μαΐου.

Οι Ιερές Μονές και το Άγιο Όρος θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς έως 17 Μαΐου και στα πλοία προς την Αθωνική Πολιτεία επιστρέπεται να επιβιβαστούν μόνο 5 επιβάτες ανά δρομολόγιο. Κάτι το οποίο δημιουργεί πρόβλημα για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των 1800 μοναχών που εγκαταβιώνουν στον Αθωνα.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς όλοι πρέπει να στοιχηθούμε σε δύο γραμμές μάχης:

Πρώτη γραμμή, τηρούμε τους κανόνες ατομικής προστασίας, υγιεινής, αλλά και ευθύνης. Χέρια πλένουμε, αποστάσεις κρατάμε, μάσκες φοράμε, είτε όπου είναι απαραίτητο είτε όπου αυτό συνιστάται.
Δεύτερη γραμμή, τηρούμε τους κανόνες μετακίνησης και κοινωνικής επαφής. Δεν μετακινούμαστε άσκοπα, δεν φεύγουμε εκτός του νομού και των ορίων που επιτρέπονται, δεν συγχρωτιζόμαστε με παρέες άνω των 10 ατόμων.

Ετσι, σύμφωνα με εγκύκλιο της Διαρκούς Ιεράς Σύνοδου καθορίζονται τα μέτρα υγιεινής που ισχύουν στους ναούς από σήμερα έως και τις 16 Μαΐου. Έως εκείνη την ημέρα παρατείνεται με νέα Κοινή Υπουργική απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, η απαγόρευση τέλεσης λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων κλπ με την παρουσία πιστών.

Τι ισχύει από σήμερα

Οι θύρες των Ιερών Ναών θα ανοίγουν μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών, και εφ όσον παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον μιας (1) ώρας, κατά την διάρκεια της οποίας θα διενεργείται ο φυσικός αερισμός τού ιερού χώρου

Πρέπει στους Πίνακες Ανακοινώσεων των Ιερών Ναών να αναρτηθούν τα μέτρα προστασίας

Στις εισόδους των Ιερών Ναών πρέπει να ληφθεί άμεση μέριμνα, ώστε να υφίστανται σταθμοί αντισηπτικών/ απολυμαντικών

Να διευθετηθεί ο χώρος κάθε Ιερού Ναού προς τον σκοπό της παρουσίας πιστών σύμφωνα με την αναλογία ενός προσώπου ανά δέκα (10) τ.μ. επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση ενός και ημίσεως (1,5) μέτρου μεταξύ τους
Κατά την είσοδο στον Ιερό Ναό εφαρμόζεται σύστημα ελεγχόμενης αναμονής των πιστών για την αποφυγή συνωστισμού και είναι απαραίτητη η τήρηση της αποστάσεως του ενός και ημίσεως (1,5) μέτρου μεταξύ όσων αναμένουν

Ο φυσικός εξαερισμός των Ιερών Ναών, ενόσω παραμένουν ανοικτοί για την προσέλευση πιστών, είναι υποχρεωτικός.
Είναι απαραίτητη και απολύτως αναγκαία η συχνή και σχολαστική καθαριότητα και τακτική απολύμανση των σημείων και των επιφανειών του Ιερού Ναού στα οποία παρατηρείται συχνή πρόσβαση των πιστών
Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στον Ιερό Ναό, οι πιστοί, με προσωπική τους ευθύνη και μέριμνα, συνιστάται να φέρουν προστατευτική υφασμάτινη μάσκα

Για τις Ιερές Μονές εξακολουθεί να υφίσταται η «κεκλεισμένων των θυρών» τέλεση των Ιερών Ακολουθιών, ενώ δεν επιτρέπεται η προσέλευση προσκυνητών.

Σύμφωνα πάντα με την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, τα παραπάνω ισχύουν για όλους τους Ενοριακούς, Προσκυνηματικούς, Κοιμητηριακούς, Ιδρυματικούς κ.λπ. Ιερούς Ναούς, τα Μητροπολιτικά και Ενοριακά Παρεκκλήσια, όχι όμως για τα Παρεκκλήσια, τα οποία ευρίσκονται εντός ιδιωτικών κτημάτων, κτιρίων και επιχειρήσεων (π.χ. συγκροτημάτων κατοικιών, κέντρων εκδηλώσεων, ξενοδοχείων κ.λπ), στα οποία δεν επιτρέπεται η τέλεση Ιερών Ακολουθιών και η προσέλευση προσκυνητών.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης ο συγγραφέας της Κλίμακος

Δημήτρης Λίτσας

Προς ιστορική απόφαση για καθιέρωση κοινού Πάσχα από Ορθόδοξους και Καθολικούς.

e-enimerosi

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως απλά και θεολογικά.

Δημήτρης Λίτσας