Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Ο Άρης είχε κάποτε δαχτυλίδια και πολύ μεγαλύτερο φεγγάρι, σύμφωνα με νέα στοιχεία

Οι δορυφόροι του Άρη μπορεί να περιστρέφονται μεταξύ τους μεταξύ δαχτυλιδιών και φεγγαριών.

Ο Άρης μπορεί κάποτε να είχε ένα γιγαντιαίο δαχτυλίδι που τελικά πέφτει για να σχηματίσει ένα από τα περίεργα φεγγάρια του, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο Άρης έχει δύο μικρά, άμορφα φεγγάρια, τον Φόβος και το Δείμο. Ο Φόβος βρίσκεται σε τροχιά πιο κοντά στον Κόκκινο Πλανήτη και ακολουθεί τη γραμμή του ισημερινού του Άρη. Ο Δείμοςπεριστρέφεται πιο μακριά, κατά μήκος μιας τροχιάς που έχει κλίση 2 μοίρες από το επίπεδο του ισημερινού του Άρη. Η τροχιά του γουίνκι προσθέτει στοιχεία στην ιδέα ότι ο Φόβος μπορεί κάποτε να ήταν ένας γιγαντιαίος δακτύλιος που τελικά συνενώθηκε στο σημερινό του σχήμα. Το 2017, μια ομάδα ερευνητών υποστήριξε στο περιοδικό Nature Geoscience ότι τα φεγγάρια του Άρη περνούν κύκλους  σχίζονται σε λεπτά χτυπάει από τη βαρύτητα του πλανήτη, και τελικά σχηματίζοντας ξανά φεγγάρια. Σε κάθε κύκλο, το φεγγάρι που σχηματίζεται από τον δακτύλιο είναι μικρότερο από τον προηγούμενο εαυτό του, με κομμάτια των δακτυλίων να πέφτουν έξω από την τροχιά και να παρασύρονται στο διάστημα. Πάνω από δισεκατομμύρια χρόνια, γενιές φεγγαριών θα είχαν περάσει από αυτούς τους κύκλους δακτυλίου φεγγαριού, υποψιάζονται οι επιστήμονες. 

Τώρα, σε μια νέα δημοσίευση που δημοσιεύθηκε την 1η Ιουνίου στη βάση δεδομένων arXiv , η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, μια ομάδα ερευνητών (μερικοί που συμμετείχαν στο έγγραφο Nature Geoscience) έδειξαν ότι ένα αρχαίο φεγγάρι του Άρη, 20 φορές το μέγεθος του Ο Φόβος, θα μπορούσε να έχει φτιάξει τον Δείμο στην τρέχουσα τροχιά του.

«Το γεγονός ότι η τροχιά του Δείμου δεν είναι ακριβώς στην τροχιά  με τον Άρη θεωρήθηκε ασήμαντη, και κανείς δεν φρόντισε να προσπαθήσει να το εξηγήσω», επικεφαλής συγγραφέας Matija Τσουκ, ερευνητής στο Ινστιτούτο SETI στο Mountain View της Καλιφόρνια, δήλωσε . “Αλλά μόλις είχαμε μια μεγάλη νέα ιδέα και την κοιτάξαμε με νέα μάτια, η τροχιά του Δείμος αποκάλυψε το μεγάλο μυστικό του.”

Δύο φεγγάρια που ακολουθούν παρόμοια μονοπάτια γύρω από έναν πλανήτη μπορούν να καταλήξουν σε μια κατάσταση που ονομάζεται “τροχιακή αντήχηση” όπου το ένα βυθίζεται πάνω-κάτω γύρω από την τροχιά του άλλου. Όπως ανέφερε προηγουμένως η Ζωντανή Επιστήμη, δύο φεγγάρια του Ποσειδώνα αντηχούν αυτήν τη στιγμή μεταξύ τους έτσι .

Εδώ πιστεύουν οι επιστήμονες ότι συνέβησαν σε αυτόν τον κύκλο δαχτυλιδιών φεγγαριών για να εξηγήσουν την τρέχουσα εγκατάσταση του Άρη: Ο Δείμος σχηματίστηκε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, και δεδομένου ότι είχε μόλις παραβλέψει το δυναμικό δαχτυλίδι-φεγγάρι. Την ίδια ώρα, ένας γιγαντιαίος δακτύλιος που περιβάλλει τον Άρη πήγε σε ένα φεγγάρι (ή φεγγάρια), διασκορπίστηκε πίσω σε ένα δαχτυλίδι και στη συνέχεια σε ένα φεγγάρι ξανά, και ούτω καθεξής. Κατά τη διάρκεια μιας από αυτές τις επαναλήψεις, ένα από τα φεγγάρια (το γιγαντιαίο φεγγάρι μυστηρίου) χτύπησε τον Δείμος στον τρέχοντα δακτύλιο του και στη συνέχεια ακριβώς έτσι αυτό το μυστήριο φεγγάρι εξαφανίστηκε στη μορφή δακτυλίου του. Στη συνέχεια, ένα κατάλοιπο αυτού του δακτυλίου, οι επιστήμονες υποπτεύονται, δημιούργησαν τον Φόβο, ο οποίος είναι ο νεότερος από τους δύο δορυφόρους του Άρη.

Για να λειτουργήσει αυτή η θεωρία, το μακρόχρονο φεγγάρι που σχηματίστηκε από ένα δαχτυλίδι του Άρη θα χρειαζόταν να αρχίσει να απομακρύνεται από τον Άρη και να συντονιστεί με τον Δείμο που θα παρήγαγε την τρέχουσα, γωνιακή τροχιά του πιο απομακρυσμένου φεγγαριού.

Τελικά, μέρος του κύκλου ring-moon θα επαναληφθεί ξανά. Το νεότερο φεγγάρι ο Φόβος  χάνει υψόμετρο πάνω από τον Άρη και οι ερευνητές αναμένουν ότι τελικά θα διαλυθεί και θα σχηματίσει έναν αποσυνθετικό δακτύλιο γύρω από τον πλανήτη.

Αυτό θα αφήσει τον μικρό Δείμο να βρίσκεται σε τροχιά μόνος του, με μόνο την τροχιά του ως ένα ρεκόρ για το τι άλλο υπήρχε γύρω από τον Άρη.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Οι δορυφόροι της Κίνας, Tiandu-1 και 2 δοκιμάζουν σεληνιακές επικοινωνίες και τεχνολογία πλοήγησης.

e-enimerosi

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi