Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Οι μυστηριώδεις αναλαμπές βαθιού διαστήματος επαναλαμβάνονται κάθε 157 ημέρες

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν κύκλο δραστηριότητας σε μια άλλη γρήγορη έκρηξη ραδιοφώνου, πιθανώς να ανακαλύψει μια σημαντική ένδειξη σχετικά με αυτά τα μυστηριώδη φαινόμενα βαθιού διαστήματος.

Οι γρήγορες ραδιοφωνικές εκρήξεις, ή οι FRB, είναι εξωγαλακτικές αναλαμπές φωτός που συσσωρεύουν μια σοβαρή γροθιά, απελευθερώνοντας σε λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου τόση ενέργεια όσο ο ήλιος της Γης σε έναν αιώνα. Οι επιστήμονες εντόπισαν για πρώτη φορά ένα FRB το 2007 και η αιτία αυτών των εκρήξεων παραμένει αόριστη σχεδόν μιάμιση δεκαετία αργότερα. Οι πιθανές εξηγήσεις κυμαίνονται από τη συγχώνευση αστέρια νετρονίων με υπερπυκνωμένους έως προχωρημένους εξωγήινους πολιτισμούς .

Έχουν ανακαλυφθεί περισσότερα από 100 FRB μέχρι σήμερα, και τα περισσότερα από αυτά είναι εφάπαξ, φουσκώνουν μόνο μία φορά (όσο γνωρίζουμε). Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, οι αστρονόμοι ανέφεραν ότι ένα μέλος της τάξης “repeater”, που ονομάζεται FRB 180916.J0158 + 65, φαίνεται να εμφανίζει έναν κύκλο δραστηριότητας 16 ημερών :Εκτοξεύειεκρήξεις για μια τετραήμερη έκταση, σιωπά 12 ημέρες και στη συνέχεια ξεκινά ξανά από την αρχή.

Η εντύπωση ενός καλλιτέχνη για μια γρήγορη ραδιοφωνική έκρηξη (FRB) που φτάνει στη Γη, με χρώματα που υποδηλώνουν διαφορετικά μήκη κύματος.
(Εικόνα: © Jingchuan Yu, Πλανητάριο του Πεκίνου)

Το FRB 180916 ήταν το πρώτο που ήταν γνωστό ότι εκρήγνυται με τόσο περιοδικό τρόπο. Και τώρα οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει ένα άλλο.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τον γνωστό επαναλήπτη FRB 121102 με το τηλεσκόπιο Lovell, ένα ραδιοφωνικό πιάτο πλάτους 250 μέτρων στο Παρατηρητήριο Jodrell Bank στην Αγγλία, κατά τη διάρκεια πέντε ετών. Βρήκαν ισχυρές ενδείξεις κύκλου δραστηριότητας 157 ημερών. Το 121102 φαίνεται να αναβοσβήνει για 90 ημέρες και μετά να σιωπά για 67, ανέφερε η ομάδα σε μια νέα μελέτη.

Δεν είναι σαφές τι κρύβεται πίσω από αυτήν την κυκλική δραστηριότητα, αν και οι επιστήμονες έχουν μερικές ιδέες. Για παράδειγμα, οι περιοδικές εκρήξεις θα μπορούσαν να προκληθούν από μια ταλάντευση στον περιστροφικό άξονα ενός άκρως μαγνητισμένου νετρονίου που είναι γνωστό ως μαγνητάρ . Ή θα μπορούσαν να συνδεθούν με τις τροχιακές κινήσεις ενός αστεριού νετρονίων σε ένα δυαδικό σύστημα.

Μια γρήγορη ραδιοφωνική έκρηξη (FRB 121102) που ανιχνεύτηκε χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Arecibo, μετατράπηκε σε ήχο “έτσι ώστε να μπορεί κανείς να ακούσει τη μετατόπιση στη συχνότητα εκπομπών με το χρόνο.” (το βίντεο περιτυλίχθηκε πολλές φορές). Πιστωτικές ταινίες: Andrew Seymour (NAIC, Arecibo)

Τα αποτελέσματα ταλάντευσης αναμένεται να εκδηλωθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες, ανέφεραν τα μέλη της ομάδας μελέτης. Φαίνονται λοιπόν συμβατοί με τον κύκλο 16 ημερών FRB 180916 αλλά όχι με αυτόν του 121102 FRB, ο οποίος είναι 10 φορές μεγαλύτερος. Αλλά ποιος ξέρει; Και δεν υπάρχει επίσης εγγύηση ότι το ίδιο φαινόμενο οδηγεί την περιοδικότητα και των δύο επαναλαμβανόμενων FRB.

«Αυτή η συναρπαστική ανακάλυψη υπογραμμίζει πόσο λίγα γνωρίζουμε για την προέλευση των FRB», δήλωσε σε συνέντευξή του ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Duncan Lorimer, συνεργάτης για την έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια. προκειμένου να αποκτήσουμε μια σαφέστερη εικόνα για αυτές τις περιοδικές πηγές και να διευκρινίσουμε την προέλευσή τους. “

Η νέα μελέτη, την οποία ηγήθηκε ο Kaustubh Rajwade του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στην Αγγλία, δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο σήμερα το απόγευμα (7 Ιουνίου, 8 Ιουνίου ώρα Ηνωμένου Βασιλείου) στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Μπορείτε να διαβάσετε δωρεάν μια εκτύπωση του στο arXiv.org.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Οι δορυφόροι της Κίνας, Tiandu-1 και 2 δοκιμάζουν σεληνιακές επικοινωνίες και τεχνολογία πλοήγησης.

e-enimerosi

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi