Ιστορία ΠολιτισμόςΚοινωνία Κόσμος

Πανσέληνος 3ης Αυγούστου: «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» στη Μίεζα και «Μουσική χωρίς σύνορα» στις Αιγές

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, συμμετέχοντας και φέτος στον πανελλαδικό θερινό εορτασμό των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, «βάζει» το φυσικό σκηνικό και προσφέρει μια ειδυλλιακή παράσταση – ανάγνωση του ποιητικού έργου του Ρίτσου.

Τι φεγγάρι απόψε! Όταν έχει φεγγάρι, μεγαλώνουν οι σκιές μες στο σπίτι, αόρατα χέρια τραβούν τις κουρτίνες, ένα δάχτυλο αχνό γράφει στη σκόνη του πιάνου λησμονημένα λόγια – δε θέλω να τ’ ακούσω. Σώπα…» γράφει ο Γιάννης Ρίτσος στην πολυαναγνωσμένη και πολυερμηνευμένη «Σονάτα του Σεληνόφωτος».

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, συμμετέχοντας και φέτος στον πανελλαδικό θερινό εορτασμό των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, «βάζει» το φυσικό σκηνικό και προσφέρει μια ειδυλλιακή παράσταση – ανάγνωση του ποιητικού έργου του Ρίτσου.

Το έργο του Γιάννη Ρίτσου «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» διαβάζει (σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιάννη Παρασκευόπουλου και «ζωντανή» μουσική του Μάνου Μυλωνάκη) η ηθοποιός Γιώτα Φέστα, σε συνδιοργάνωση με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας.

Η ανάγνωση – παράσταση θα γίνει στο φυσικό σκηνικό του αρχαίου θέατρου Μίεζας την ερχόμενη Δευτέρα (3 Αυγούστου 2020), στις 22:00, ενώ το ίδιο βράδυ με πανσέληνο, μία ώρα νωρίτερα (στις 21:00), στον αύλειο χώρο του Μουσείου των Βασιλικών Τάφων των Αιγών, θα δοθεί συναυλία με το ΤΡΙΟ Χάικ Γιατζιτζιάν (ούτι).

Στη συναυλία, με τίτλο «Μουσική χωρίς σύνορα. Μία διαδρομή μεταξύ Ανατολής και Δύσης», συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιώργος Κοντογιάννης/κρητική λύρα – κρουστά, Τάσος Πούλιος/κανονάκι – φωνή, φιλική συμμετοχή: Γιώργος Σκηπητάρης/καβάλ.

Η είσοδος για το κοινό θα πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα, με κάρτα ελεύθερης εισόδου, η οποία θα διατίθεται στο χώρο πραγματοποίησης των εκδηλώσεων 90’ πριν από την έναρξή τους.

Θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλούς προσέλευσης και παραμονής στο χώρο, ενώ η ΕΦΑ Ημαθίας παρακαλεί τους θεατές να ακολουθούν τις οδηγίες του προσωπικού της για την κίνησή τους στο χώρο, να μη μετακινούνται από τις θέσεις τους, να αποφεύγουν το συνωστισμό και να κρατούν αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μ. μεταξύ τους.

Την ίδια ημέρα το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας και το Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας θα παραμείνουν ανοιχτά έως τα μεσάνυχτα.

Εξάλλου, με ξεναγήσεις (δύο ξεναγήσεις των είκοσι ατόμων) στις υπαίθριες εκθέσεις του Μουσείου «Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος» και «Μνήμη και… Λίθοι» , μεταξύ 20:00-21:00, θα τιμήσει τη βραδιά της πανσελήνου το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν τις εν λόγω εκθέσεις έως τις 23:00.

Στην εποχή του Covid-19 υπάρχουν αξίες που παραμένουν… σταθερές. Οπως είναι το αυγουστιάτικο φεγγάρι, που μας δίνει ραντεβού σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους απόψε, Δευτέρα 3 Αυγούστου.

Παρά τα πρωτόκολλα ασφαλείας που η πανδημία επιβάλλει να τηρηθούν πιστά, η ματιά μπορεί ανενόχλητη να ταξιδέψει ψηλά. Μαζί με τους ήχους των τραγουδιών και της μουσικής, αφού πολλές είναι οι μουσικές εκδηλώσεις του εορτασμού.

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, «τη νύχτα της Δευτέρας 3 Αυγούστου, 77 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη της χώρα θα υποδεχθούν το κοινό με εκδηλώσεις σε 37 από αυτά, ενώ ακόμη 40 θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό».

Από το ΥΠΠΟΑ διευκρινίζεται ότι η φετινή διοργάνωση «θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά τη νύχτα της 3ης Αυγούστου, εκτός από μία και μόνο εκδήλωση στο Κάστρο Αντιρρίου, που έχει προγραμματιστεί για τις 2 Αυγούστου».

Πέρυσι είχαν πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις σε 100 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία (στο διάστημα 11-19 Αυγούστου) ενώ 48 χώροι και μουσεία λειτούργησαν χωρίς να φιλοξενήσουν κάποιο δρώμενο. Οι επισκέπτες σε όλους τους χώρους είχαν ξεπεράσει τις 60.000.

Εκτός από τις μουσικές συναυλίες, το «μενού» της φετινής πανσελήνου περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού, απαγγελίες ποιημάτων, εκθέσεις κ.ά.

Ολες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο. Ιδού ορισμένες από αυτές:

Στον δροσερό κήπο του Νομισματικού Μουσείου θα πραγματοποιηθεί συναυλία με το μουσικό σύνολο Jazz Sexter της Στρατιωτικής Μουσικής του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ώρα 9 μ.μ.). «Τα πανηγύρια του Αυγούστου» είναι το θέμα της μουσικής εκδήλωσης στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειαννάκης». Στον μαγευτικό αρχαιολογικό χώρο της Αφαίας, στην Αίγινα, θα πραγματοποιηθεί το χοροθεατρικό δρώμενο «Place in the ancient earth», υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Silvia Macchi.

Στον αρχαιολογικό χώρο Ζώνης, στον Εβρο, η χοροθεατρική ομαδα Quasi Stellar της Αποστολίας Παπαδαμάκη θα παρουσιάσει παράσταση χορού, μουσικής και ποιητικού κειμένου. Η Ρία Ιωαννίδου ερμηνεύει τραγούδια Ελλήνων συνθετών, εμπνευσμένα από το αυγουστιάτικο φεγγάρι, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας (9 μ.μ.).

Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί συναυλία ντουέτου με ηλεκτρικά βιολιά σε κλασικές μελωδίες του παγκόσμιου ρεπερτορίου (9 μ.μ.) και στο χώρο του Μουσείου των Βασιλικών Τάφων των Αιγών θα δοθεί συναυλία του Χ. Γιαζιτζιάν, με τίτλο «Μουσική χωρίς σύνορα, μια διαδρομή Δύσης και Ανατολής».

Η Ελλη Πασπαλά, ο Τάκης Φαραζής και ο David Lynch παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση «Οταν βλέπω το φεγγάρι τραγουδώ» στον Αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης. Τη δική της συναυλία δίνει η Φωτεινή Δάρρα στον Αρχαιολογικό Χώρο Δελφών.

Η Φωτεινή Βελεσιώτου και το μουσικό της σχήμα συμμετέχουν στη συναυλία στο Κάστρο της Λαμίας και στην Ακρόπολη Προέρνας – Νέο Μοναστήρι Δ. Δομοκού το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Τέλος, ένα από τα αφιερώματα της φετινής πανσελήνου στον Γιάννη Ρίτσο διοργανώνεται στο Αρχαιολογκό Μουσείο στην Ιο ενώ σε συνεργασία με τον Δήμο Ιητών παρουσιάζεται, στο Θέατρο Οδυσσέα Ελύτη, η παράσταση «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Ρίτσου (9 μ.μ.) σε σκηνοθεσία Σταμάτη Πακάκη.

Oλοι οι χώροι και οι εκδηλώσεις της «Πανσελήνου 2020» στην ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού: www.culture.gr.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Σχετικές αναρτήσεις

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi