Πολιτική

Προχωρά το πλάνο εξυγίανσης για τα “Ναυπηγεία Ελευσίνας”

Νέα διοίκηση απέκτησε η Νεώριον Συμμετοχών ΑΕ, μητρική εταιρεία των Ναυπηγείων Ελευσίνας, κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων, όπου συμμετείχε και η εταιρεία FEYTEA Holding, κυπριακή εταιρεία συμφερόντων Onex που ελέγχει πλέον περίπου το 53% της εταιρείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την αρχική πρόσκληση της Γενικής Συνέλευσης προβλεπόταν απλά η εκλογή ενός μέλους του διοικητικού συμβουλίου προς αντικατάσταση του Κωνσταντίνου Κοκκάλα που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Απρίλιο. Ωστόσο, μετά από αίτημα της FEYTEA Holdings, προστέθηκαν και επιπλέον θέματα όπως η εκλογή νέου ΔΣ και η συζήτηση και λήψη αποφάσεων που έχουν να κάνουν με τη δημοσίευση ισολογισμού και το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει το νέο ΔΣ προκειμένου να εκλέξει πρόεδρο και CEO. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το τιμόνι της επιχείρησης αναμένεται να αναλάβει ο κ. Ιωάννης Στεφάνου, έμπειρο στέλεχος της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, μέλος της διοίκησης και μέτοχος των Ναυπηγείων Ελευσίνας, αλλά και πρώην διευθύνων σύμβουλος των Ναυπηγείων Σύρου.

Παράλληλα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση της Ναυπηγεία Ελευσίνας ΑΕ προκειμένου να εκλεχθεί και εκεί νέο ΔΣ, το οποίο σήμερα αποτελείται από τους κ. Ταβουλάρη ως πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο και τους κυρίου Ιωάννη και Γιώργο Στεφάνου, ως μέλη.

Η νέα διοίκηση καλείται να ετοιμάσει την οικονομική έκθεση της προηγούμενης χρήσης αλλά και να ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες για να υποβληθεί το σχέδιο εξυγίανσης και να ξεκινήσει η διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι προετοιμασίες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και αν δεν υπάρξουν έκτακτες καθυστερήσεις η αίτηση εξυγίανσης αναμένεται να κατατεθεί στο τέλη Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί και ο οικονομικός και νομικός έλεγχος (due diligence) που πραγματοποιεί ο αμερικανικός αναπτυξιακός οργανισμός DFC για να συμμετάσχει στην επένδυση της Onex.

Με την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης και εφόσον έχει εξασφαλιστεί η συναίνεση των βασικών πιστωτών, θα ξεκινήσει και ουσιαστικά η νέα σελίδα για τα Ναυπηγεία υπό τη διοίκηση της Onex. Οι επενδύσεις υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 400 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη 15ετία, ενώ η δραστηριότητα αναμένεται να επικεντρωθεί στην αμυντική βιομηχανία και στην κατασκευή και επισκευή πολεμικών πλοίων.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης.

e-enimerosi

«Είναι η γεωπολιτική, ηλίθιε».

e-enimerosi