Ιστορία Πολιτισμός

Το 700.000 χρόνων κρανίο στο Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής, καταρρίπτει εντελώς την θεωρία του Αφροκεντρισμού

Το “Άνθρωπος των Πετραλώνων” ή ο “αρχάνθρωπος των Πετραλώνων” είναι ένα ανθρώπινο κρανίο ηλικίας 700.000 ετών που βρέθηκε το 1959. Από τότε, οι επιστήμονες προσπάθησαν να εντοπίσουν την προέλευση αυτού του κρανίου, το οποίο δημιούργησε τεράστια διαμάχη.

Το κρανίο, που δείχνει τον αρχαιότερο άνθρωπο «Europeoid» (παρουσιάζει ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά), ήταν ενσωματωμένο σε ένα σπήλαιο στον τοίχο των Πετραλώνων, κοντά στη Χαλκιδική στη Βόρεια Ελλάδα.

Ένας βοσκός βρήκε κατά λάθος το σπήλαιο, πυκνό με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Η μελέτη σπηλαίου και κρανίου ανατέθηκε στον Δρ. Άρη Πουλιανό, ειδικό ανθρωπολόγο, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ανθρωπολογίας και Εθνολογίας της UNESCO, και πρόεδρος της Ανθρωπολογικής Ένωσης Ελλάδας.

Πριν από αυτό, ο Δρ. Πουλιανός ήταν ήδη γνωστός για τη διατριβή του με θέμα «Η καταγωγή των Ελλήνων». Η διατριβή του βασίστηκε σε κρανιολογικές και ανθρωπομετρικές μελέτες των νεοελληνικών πληθυσμών, οι οποίες απέδειξαν ότι οι σύγχρονοι Έλληνες σχετίζονται με τους αρχαίους Έλληνες και ότι δεν είναι απόγονοι των σλαβικών εθνών. Μετά από την εκτεταμένη μελέτη για το κρανίο 700.000 ετών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο «άντρας των Πετραλώνων» δεν συνδέθηκε με το είδος που βγήκε από την Αφρική. Τα επιχειρήματά του βασίστηκαν κυρίως στην σχεδόν τέλεια ορθογραφία του κρανίου, στο σχήμα της οδοντικής αψίδας του και στην ινιακή κατασκευή οστών

Σύμφωνα με τη θεωρία «Εκτός Αφρικής», οι «ανατομικά σύγχρονοι άνθρωποι» γνωστοί ως «Homo sapiens» προήλθαν στην Αφρική πριν από 200.000 έως 100.000 χρόνια πριν εξαπλωθούν στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή η θεωρία σχετίζεται με το γεγονός ότι τα περισσότερα προϊστορικά απολιθώματα βρέθηκαν στην Αφρική.

Το 1964, δύο Γερμανοί ερευνητές, ο ανθρωπολόγος E. Breitinger και ο παλαιοντολόγος O. Sickenberg, ο οποίος προσκλήθηκε στην Ελλάδα, πρότειναν ότι το κρανίο ήταν στην πραγματικότητα 50.000 ετών, απορρίπτοντας έτσι τη θεωρία του Δρ. Πουλιανού.

Επιπλέον, ο Breitinger ισχυρίστηκε ότι το κρανίο ανήκε στην «πρώτη Αφρική από την Αφρική». Λίγα χρόνια αργότερα, το 1971, το περιοδικό Αρχαιολογίας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τη δήλωση του Πουλιανού.

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό, διαπιστώθηκε η ύπαρξη ενός σπηλαίου που χρονολογείται πάνω από 700.000 χρόνια και η ανθρώπινη παρουσία σε σχεδόν κάθε γεωλογικό στρώμα.

Επιπλέον, το περιοδικό επιβεβαίωσε ότι η ανθρώπινη παρουσία έγινε εμφανής από την ανακάλυψη παλαιολιθικών εργαλείων της ίδιας εποχής και από τα αρχαιότερα ίχνη φωτιάς που ανάβουν ποτέ ανθρώπινα χέρια.

Η έρευνα συνεχίστηκε από το 1975 έως το 1983, όταν η ανασκαφή σταμάτησε και τα ευρήματα παρέμειναν απρόσιτα στη μελέτη μέχρι το 1997.

Σήμερα, 50 χρόνια μετά την ανακάλυψη του “Άνθρώπου των Πετραλώνων”, οι σύγχρονες μέθοδοι απόλυτης χρονολογίας επιβεβαιώνουν τη θεωρία του Δρ. Πουλιανού.

Οι περισσότεροι ακαδημαϊκοί πιστεύουν ότι το κρανίο ανήκει σε μια αρχαϊκή ανθρωποκτονία με ισχυρά ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά του Homo erectus, Neanderthals και sapiens.

Αλλά το διακρίνουν από όλα αυτά τα είδη. Αυτή η απίστευτη ανακάλυψη δημιουργεί νέα ερωτήματα για την ανθρώπινη εξέλιξη και σίγουρα αμφισβητεί τη θεωρία «Εκτός Αφρικής».

ΠΗΓΗArchaeology World, 30.9.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.10.2020.

Σχετικές αναρτήσεις

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας