Κοινωνία Κόσμος

Ολα όσα έγιναν στο γύρισμα του βιντεοκλίπ της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Το χρονόμετρο, άλλωστε, στην εθνική υπόθεση του 2021 γράφει ένα μόνο νούμερο: 200 χρόνια σύγχρονης Ιστορίας, 200 κεράκια που θα σβήσουμε στην εθνική μας τούρτα, αρκεί να μας «έχει ο Θεός γερούς, πάντα να ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε».
Το γνωστό τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου ήταν αυτό που έντυσε και έδωσε τον ρυθμό στο βιντεοκλίπ της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», που βγήκε στον αέρα την περασμένη Τετάρτη. Ξεσηκωτικό, αισιόδοξο, ενωτικό και προάγγελος της μεγάλης γιορτής, ήταν μια στιγμή πνευματικής ανάτασης εν μέσω κορονοϊού, εθνικών θεμάτων και σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης.

Πάντως, η φράση «περνάμε καλά στα καμαρίνια και αυτό βγαίνει προς τα έξω» ίσχυσε και με το παραπάνω στην περίπτωση της συγκεκριμένης παραγωγής, για την οποία χρειάστηκαν τρεις μήνες αδιάκοπης και συλλογικής δουλειάς. Το παρασκήνιο από τα γυρίσματα επιβεβαιώνει την καλή διάθεση και το πάθος που ενώνει την ομάδα που δουλεύει αθόρυβα αλλά συστηματικά εδώ και καιρό οργώνοντας όλη την Ελλάδα.

Χαρακτηριστική είναι η στιγμή, όπως την περιγράφουν άνθρωποι που το έζησαν από μέσα, που ο συνθέτης Διονύσης Σαββόπουλος, ο οποίος παραχώρησε δωρεάν τα δικαιώματα για τη χρήση του τραγουδιού, μαζί με την πρόεδρο της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, επισκέφθηκαν το Καλλιμάρμαρο για να δουν από κοντά τα γυρίσματα. Μόλις τους είδαν, οι χορωδίες άρχισαν να τραγουδούν α καπέλα το «Ας αρχίσουν οι χοροί».

Συγκινημένος, ο Διονύσης Σαββόπουλος απευθύνθηκε στους παρισταμένους λέγοντας ότι οι ήρωες της Επανάστασης ήταν άνθρωποι σαν κι εμάς, σε μια δεδομένη στιγμή, όμως, το μεγάλο πάθος τους για την ελευθερία τούς παρακίνησε να κάνουν κάτι μεγαλειώδες. «Και να κλείσεις την πόρτα στον μύθο, αυτός θα μπει από το παράθυρο», είπε χαρακτηριστικά. Μιλώντας στους συμμετέχοντες, η πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε: «Στην πορεία μας, οι Ελληνες είχαμε τις καλές και τις κακές μας στιγμές. Κάθε φορά, όμως, που γονατίζαμε, σηκωνόμασταν ξανά. Και αυτό νομίζω ότι είναι το πιο διαχρονικό χαρακτηριστικό μας».

Συνολικά συμμετείχαν 240 μέλη χορωδιών, μουσικοί και χορευτές, 130 άτομα που εργάστηκαν κατά τη διάρκεια της παραγωγής σε διάφορους τομείς, ενώ σύσσωμη ήταν η συμμετοχή από τους εργαζομένους της Επιτροπής. Το βιντεοκλίπ γυρίστηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, που παραχωρήθηκε ευγενικά από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, και στην Αγορά του Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο, με τη συμμετοχή αρκετών χορωδιών που τραγούδησαν αφιλοκερδώς στη νέα ενορχήστρωση του αγαπημένου τραγουδιού του Διονύση Σαββόπουλου (La Familia, Εστίας Νέας Σμύρνης, υπουργείου Εσωτερικών, Εθνικού Ωδείου, Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου, Musica, ΟΤΕ και Ωδείου Αθηνών).

Ο υπεύθυνος των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, ενορχήστρωσε τη νέα διασκευή του τραγουδιού, σκηνοθέτησε το βιντεοκλίπ και είχε την ιδέα του concept του βίντεο.

Σημειώνεται ότι τόσο η ηχογράφηση του τραγουδιού όσο και τα γυρίσματα του βίντεο πραγματοποιήθηκαν πριν ισχύσουν τα τελευταία περιοριστικά μέτρα που σχετίζονται με την εξέλιξη της πανδημίας στην Αττική. Σε όλες τις πρόβες και σε όλες τις στιγμές που δεν γυριζόταν κάποιο τελικό πλάνο, όλοι οι συμμετέχοντες τηρούσαν αποστάσεις και φορούσαν μάσκες, ενώ παντού στον χώρο υπήρχαν τα απαραίτητα αντισηπτικά.

Οπως αποκάλυψε η Γιάννα Αγγελοπούλου σε πρόσφατη συνέντευξή της, η κοινωνία των πολιτών ανταποκρίνεται και με το παραπάνω στο κάλεσμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», αφού έχουν ήδη υποβληθεί 1.801 προτάσεις για τη διαμόρφωση των επετειακών εκδηλώσεων. Το μεγάλο ζητούμενο, όπως λέει, είναι να συνδυαστούν μαζί με τις γιορτές και οι δράσεις που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη και δουλειές στις τοπικές κοινωνίες.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi

Σίδνεϊ: Επίθεση σε εμπορικό κέντρο, πληροφορίες για έξι νεκρούς.

e-enimerosi