Ιστορία Πολιτισμός

Τελετουργικό λουτρό ανακαλύφθηκε στο χώρο όπου ο Ιούδας πρόδωσε τον Ιησού. Η ελληνική επιγραφή.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια μιας αρχαίας εκκλησίας, λουτρών τελετουργικής στην Γεσθημανή, ένα μέρος κοντά στην Ιερουσαλήμ όπου η Βίβλος λέει ότι ο Ιησούς προδόθηκε από τον Ιούδα και συνελήφθη.

Το 2.000 ετών τελετουργικό λουτρό, που ονομάζεται «mikveh», είναι το μοναδικό γνωστό αρχαιολογικό εύρημα στο Γεθσημανή που χρονολογείται από την εποχή που έζησε ο Ιησούς, αρχαιολόγοι από την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA) και το SΠανεπιστήμιο Biblicum Franciscanum, που ανασκάφησαν από κοινού.

“Η ανακάλυψη αυτού του λουτρού, που δεν συνοδεύεται από κτίρια, πιθανώς μαρτυρεί την ύπαρξη μιας γεωργικής βιομηχανίας εδώ και 2.000 χρόνια, πριν, πιθανώς να παράγει λάδι ή κρασί. Οι εβραϊκοί νόμοι καθαρισμού υποχρέωσαν τους εργαζόμενους που ασχολούνται με την παραγωγή λαδιού και κρασιού να εξαγνιστούν”, ο Amit Ο Re’em, αρχαιολόγος της Ιερουσαλήμ, από την αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, δήλωσε. Το όνομα Gethsemane προέρχεται από την εβραϊκή λέξη για το «ελαιοτριβείο», πρόσθεσε.

Μια εκκλησία 1.500 ετών που βρέθηκε στο χώρο πιθανότατα χτίστηκε όταν η Βυζαντινή Αυτοκρατορία κυβέρνησε την περιοχή, αν και οι άνθρωποι συνέχισαν να τη χρησιμοποιούν όταν οι Μουσουλμάνοι κατέλαβαν την περιοχή γύρω στο 640 μ.Χ. Η εκκλησία είναι φτιαγμένη από λαξευτή πέτρα, με ελληνική επιγραφή που γράφει (σε ​​μετάφραση):

“Για τη μνήμη και την ηρεμία των πιστών του Χριστού [σταυρό σημάδι]. Ο Θεός που έχει λάβει τη θυσία του Αβραάμ, αποδέξου την προσφορά των υπηρέτων σου και δώσε άφεση αμαρτιών. [Σταυρό σημάδι] Αμήν” (Μετάφραση από Leah Di Segni και Rosario Pierri)

Μεταξύ των ευρημάτων στην εκκλησία 1.500 ετών ήταν αυτή η ελληνική επιγραφή.  (Πιστωτική εικόνα: ATEF SAFADI / POOL / AFP μέσω Getty Images)
Βιβλική σημασία

Σύμφωνα με τη Βίβλο, ο Ιησούς συνελήφθη από πλήθος που περιλάμβανε τον Ιουδαία, ο οποίος ταυτίστηκε το φιλί. Ο Ιησούς στη συνέχεια προσήλθε στον Πόντιο Πιλάτο, τον Ρωμαίο νομάρχη της Ιουδαίας, ο οποίος καταδίκασε τον Ιησού να σταυρωθεί.

Αυτό καθιστά την Γεσθημανή, που ήταν ο τόπος σύλληψης και προδοσίας του από τον Ιούδα, σημαντικό για πολλούς χριστιανούς της σύγχρονης εποχής. “Η Γεθσημανή είναι ένα από τα πιο σημαντικά ιερά στους Αγίους Τόπους, γιατί σε αυτό το μέρος η παράδοση θυμάται την γεμάτη με αυτοπεποίθηση προσευχή του Ιησού και την προδοσία του και επειδή κάθε χρόνο εκατομμύρια προσκυνητές επισκέπτονται και προσεύχονται σε αυτό το μέρος”. Το Custos of the Holy Land διορίζεται από το Βατικανό και είναι ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους της εκκλησίας στην περιοχή.

Οι μελλοντικοί προσκυνητές στην Γεσθημανή θα μπορούν να δουν τις νέες ανακαλύψεις, ανέφεραν οι αρχαιολόγοι. “Τα πρόσφατα ανακαλυμμένα αρχαιολογικά κατάλοιπα θα ενσωματωθούν στο κέντρο επισκεπτών που χτίζεται στον χώρο και θα εκτίθενται σε τουρίστες και προσκυνητές, οι οποίοι ελπίζουμε ότι σύντομα θα επιστρέψουν για να επισκεφθούν την Ιερουσαλήμ”.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας