Κοινωνία Κόσμος

Νέα ανησυχητική μόδα στο TikTok: Καλύπτουν τα πρόσωπά τους με καυτό κερί!

Το τελευταίο διάστημα, στην σελίδα εμφανίζονται ολοένα και περισσότερα βιντεάκια στα οποία επιδεικνύεται η τεχνική της αποτρίχωσης του προσώπου με κερί.

Παρόλο που αυτό μπορεί να μην σας ακούγεται σαν κάτι καινούργιο, η ιδιαιτερότητα που παρουσιάζουν αυτά τα βίντεο έχει να κάνει με το ότι τα πρόσωπα των εικονιζόμενων καλύπτονται εξ ολοκλήρου με το καυτό κερί, το οποίο συχνά εισέρχεται στην μύτη και τα αυτιά τους.

Άλλες φορές οι μύτες και τα αυτιά όσον υποβάλλονται στην αποτρίχωση προστατεύονται από ειδικές μπατονέτες.

Η νέα αυτή μόδα ξεκίνησε από ένα κουρείο στην Ολλανδία, το Kapsalon Freedom, το οποίο πλέον μετρά πάνω από 800.000 συνδρομητές στο TikTok και έχει αρχίσει να αναρτά τα βίντεό του και αλλού, π.χ. στο Instagram και το YouTube.

Οι κουρείς, οι οποίοι συχνά καλύπτουν ευαίσθητες περιοχές του προσώπου, όπως τα μάτια, με προστατευτικές λωρίδες χαρτιού, διατείνονται πως η πρακτική, η οποία έχει τις ρίζες της στην Μέση Ανατολή, είναι απολύτως ασφαλής.

Ειδικοί υγείας, ωστόσο, έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους, και κυρίως τις ανησυχίες τους σε περίπτωση που η μόδα εξαπλωθεί και σε ερασιτέχνες.

Πρώτα απ’ όλα, οι ειδικοί επισημαίνουν τον κίνδυνο ασφυξίας, ιδιαίτερα εάν το κερί που έχει εισέλθει σε αναπνευστικές οδούς, όπως η μύτη, παγώσει προτού αφαιρεθεί.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ακόμη και αν το άτομο δεν υποστεί ασφυξία, θα χρειαστεί πιθανότατα να υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση του κεριού από το πρόσωπό του.

Κατά δεύτερον, οι δερματολόγοι θεωρούν επικίνδυνη την εφαρμογή της τεχνικής σε ερεθισμένο ή ευαίσθητο δέρμα.

Η αποτρίχωση με κερί, η οποία δεν συνιστάται από πολλούς ακόμα και για πιο ανθεκτικές περιοχές του σώματος (π.χ. τα πόδια), μπορεί να αποβεί πολύ πιο επικίνδυνη όταν χρησιμοποιηθεί στο πρόσωπο, και ιδιαίτερα σε τόσο μεγάλη κλίμακα, και να οδηγήσει στην εμφάνιση εξογκωμάτων και σπυριών με πύον.

Για τους λόγους αυτούς, οι ειδικοί συστήνουν τον περιορισμό τέτοιου περιεχομένου, τουλάχιστον όσον αφορά τα νεαρότερα ακροατήρια.

Ο περιορισμός αυτός θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε έναν πλήρη αποκλεισμό των βίντεο από τους ανήλικους χρήστες, ή έστω στην σήμανσή τους με κάποια προειδοποίηση για την επικινδυνότητα του περιεχομένου τους.

Το TikTok δεν έχει ακόμα περιορίσει αυτό το περιεχόμενο, καθώς τυπικά δεν παραβαίνει κανέναν από τους κανονισμούς του.

Full-face waxΠΗΓΗ: BBC 

Σχετικές αναρτήσεις

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi

Σίδνεϊ: Επίθεση σε εμπορικό κέντρο, πληροφορίες για έξι νεκρούς.

e-enimerosi