Κοινωνία Κόσμος

Αναχώρηση 116 προσφύγων από τη Λέσβο για το Ανόβερο

Στις 17 Φεβρουαρίου 116 πρόσφυγες από τη Λέσβο αναχώρησαν για το Ανόβερο. Πρόκειται για την πρώτη απευθείας πτήση από τη Λέσβο στο πλαίσιο ενός ανθρωπιστικού προγράμματος υποδοχής προσφύγων, μέσω του οποίου είκοσι έξι οικογένειες ταξίδεψαν στη Γερμανία. Μετά από την πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας τον Σεπτέμβριο του 2020 η Γερμανία είχε αποφασίσει να υποδεχτεί από τα ελληνικά νησιά 1.553 συγγενείς προσώπων, των οποίων η ανάγκη προστασίας είχε ήδη αναγνωριστεί στην Ελλάδα.

Η πτήση αυτή είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής συνεργασίας των γερμανικών υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με το ελληνικό Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου καθώς και με άλλες ελληνικές αρχές. Ιδιαιτέρως υποστηρικτικοί ήταν επίσης ο ΔΟΜ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κατάσταση σε θέματα ασύλου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και στην Ελλάδα συνολικά απαιτεί την αλληλεγγύη της Ευρώπης και μία δίκαιη κατανομή των βαρών εντός της ΕΕ. Για το λόγο αυτό συμμετέχουν κι άλλα    ευρωπαϊκά κράτη στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα.

Με την πτήση αυτή ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που υποδέχτηκε η Γερμανία από την Ελλάδα από τον Απρίλιο του περασμένου έτους για ανθρωπιστικούς λόγους ανέρχεται πλέον σε 1.677.

Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε αποφασίσει από τον Μάρτιο του 2020 να αναλάβει τη φιλοξενία 243 άρρωστων παιδιών και των στενών συγγενών τους από την Ελλάδα στο πλαίσιο μίας ευρωπαϊκής επιχείρησης βοήθειας. Η υποδοχή της ομάδας αυτής έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό. Εκτός των 243 άρρωστων παιδιών και των οικογενειών τους η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας ανέλαβε και την φιλοξενία 150 ασυνόδευτων ανηλίκων.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi

Σίδνεϊ: Επίθεση σε εμπορικό κέντρο, πληροφορίες για έξι νεκρούς.

e-enimerosi