Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Το SpaceX προσγειώθηκε με επιτυχία το γιγαντιαίο του Starship, αλλά εξερράγη λίγα λεπτά αργότερα

Δεν είναι ακόμα σαφές τι προκάλεσε την έκρηξη.

Μετά από δύο παρόμοιες δοκιμές που έληξαν άδοξα με το Starships SN8 και το SN9 να μην επιβραδύνουν αρκετά πριν από την προσγείωση και την έκρηξη στην πρόσκρουση ως επακόλουθο, η SpaceX δοκίμασε μια νέα τεχνική για την προσγείωση του SN10. Και οι τρεις πυραυλοκινητήρες στο κάτω μέρος της μηχανής ύψους 49 μέτρων, πλάτους 9 μ. Αναφλέχθηκαν καθώς ο πύραυλος πήγε δεξιά πριν από την προσγείωση. Ο πύραυλος μπόρεσε επίσης να επιβραδύνει αρκετά για να κάνει μια μαλακή προσγείωση. Στη ροή του SpaceX στο YouTube (ζωντανή μετάδοση), ο John Insprucker, ο κύριος μηχανικός της εταιρείας, δήλωσε ότι η προσγείωση ήταν επιτυχής και έκλεισε τη ροή.

Τόνισε, όπως κάνει συχνά η SpaceX, ότι η επιτυχία του τεστ καθορίζεται από τα δεδομένα που συλλέγονται και όχι από την τέλεια προσγείωση.

Ήταν το πιο εντυπωσιακό επίτευγμα της Starship μέχρι σήμερα και έδειξε αμέσως πόσο μακριά το έργο – που προοριζόταν για μια μέρα να φθάσει στο φεγγάρι και τον Άρη – έχει φτάσει ακόμη και τους τελευταίους μήνες εργασίας στο Boca Chica του Τέξας.

Όμως, καθώς η σκόνη καθαρίστηκε, έγινε σαφές ότι το SN10 είχε ελαφρώς τραυματιστεί. Πυρκαγιά ξέσπασε στη βάση και οι ροές βίντεο τόσο από τη NASA Spaceflight όσο και από το Lab Padre έδειξαν έναν ρομποτικό πυροσβεστήρα να καταπολεμά με επιτυχία τις φλόγες.

Οκτώ λεπτά μετά το touchdown, περίπου 14 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα μετά την απογείωση, υπήρξε μια ισχυρή έκρηξη κάπου μέσα στον πύραυλο, ο οποίος χρησιμοποιεί καύσιμο μεθάνιο ως προωθητικό. Η δομή των βαρέων μετάλλων εκτοξεύτηκε στον αέρα για δεύτερη φορά από την έκρηξη.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Οι δορυφόροι της Κίνας, Tiandu-1 και 2 δοκιμάζουν σεληνιακές επικοινωνίες και τεχνολογία πλοήγησης.

e-enimerosi

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi