Ιστορία Πολιτισμός

Ο Νίκος Καζαντζάκης και η διάσωση των Ποντίων του Καυκάσου στην πρώτη εκδήλωση της Ένωσης Ποντίων Κεντρικής Αγγλίας (video)

Νέα ιστορικά στοιχεία της συνεισφοράς του Νίκου Καζαντζάκη για τη διάσωση των Ελλήνων του Καυκάσου ήρθαν στο φως από τον ομότιμο καθηγητής Ιστορίας, Κωνσταντίνο Φωτιάδη κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης «Νίκος Καζαντζάκης: Πόντιοι στον Καύκασο», της υπό ίδρυση Ένωσης Ποντίων Κεντρικής Αγγλίας.

Η πρώτη εκδήλωση της Ένωσης που πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 14 Μαρτίου, όχι μόνο στέφθηκε με επιτυχία, αλλά είχε και μεγάλη συμμετοχή. 

Μετά τον Κωνσταντίνο Φωτιάδη, ο οποίος μίλησε για τις προσπάθειες του Νίκου Καζαντζάκη να πείσει τον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο να σώσει τους Πόντιους στον Πόντο και τον Καύκασο, ο Ηλίας Τσέχος απήγγελε δικά του ποντιακά και νεοελληνικά ποιήματα.

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, οι δύο καλεσμένοι μαζί με άλλους Πόντιους ποιητές και πεζογράφους έχουν ξεκινήσει μία προσπάθεια μεταφοράς διάφορων δημοτικών και δίστιχων στην νεοελληνική. Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύουν ότι άτομα που δεν μιλάνε καλά ποντιακά θα μπορέσουν να έχουν μία πρώτη επαφή με τη διάλεκτο μέσω της μουσικής.

Η Ένωση Ποντίων Κεντρικής Αγγλίας είναι ανοιχτή προς όλους όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη της. Αρκεί να επικοινωνήσουν είτε μέσω email (pontianuk@yahoo.com), είτε μέσω της ιστοσελίδας τους στο Facebook.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας