Ιστορία Πολιτισμός

Σεισμός. Πως ερμήνευαν οι αρχαίο το φαινόμενο.

Αν & οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με το σεισμικό φαινόμενο ήταν οι Ίωνες φιλόσοφοι (φυσιοκράτες), δυστυχώς δεν έχουμε κάποιες γραπτές μαρτυρίες τους. Όμως από κείμενα μεταγενέστερων φιλοσόφων & ιστορικών παίρνουμε μια εικόνα για τις απόψεις τους.

Εικόνα

  •  Πυθαγόρας: Το “κεντρικό πυρ. (η θερμότητα του εσωτερικού της γης) είναι αυτό που προκαλεί τους σεισμούς.
  • ΘΑΛΗΣ ο ΜΙΛΗΣΙΟΣ: θεωρούσε το νερό υπεύθυνο για την γένεση των σεισμών. Και επειδή έλεγε ότι η γη είναι ένα μεγάλο σκάφος που πλέει στην θάλασσα,οι κινήσεις της θάλασσας είναι αυτές που προκαλούν τους σεισμούς.
  • ΑΝΑΞΑΓΟΡΑΣ: θεωρούσε την φωτιά υπεύθυνη για κάποιους σεισμούς. Τα κοιλώματα μέσα στη γη (σπήλαια) περιέχουν αέρια τα οποία συγκρούονται σε μορφή ατμών & παράγουν φωτιά. Μια ταύτιση του πως τα σύννεφα παράγουν τις αστραπές. Και επειδή φωτιά πάντα τείνει προς τα πάνω, προκαλεί ισχυρές εκρήξεις σε κάθε εμπόδιο που θα βρει στο δρόμο της & έτσι δικαιολογούνται οι έντονοι εδαφικοί κραδασμοί,αλλά & ο θόρυβος.
  • ΚΑΛΛΙΣΘΕΝΗΣ: προσπαθώντας να εξηγήσει την μεγαλύτερη επίδραση των σεισμών σε παραθαλάσσιες περιοχές,πίστευε ότι υπήρχαν κρυφές πηγές κάτω από την θάλασσα από τις οποίες έβρισκε δίοδο ο αέρας. Και όταν το νερό τον εμπόδιζε να βγει, εκείνος στριφογύριζε & προκαλούσε κραδασμούς στην γη.
  • ΑΡΧΕΛΑΟΣ: είχε περίπου την ίδια άποψη με τον Καλλισθένη. Ο αέρας μπαίνει απέξω μέσα στη γη & γεμίζει τα κοιλώματα. Αν πρόσθετος αέρας μπει μέσα στη γη, συμπιέζεται & προκαλεί κραδασμούς & θόρυβο. Με λίγα λόγια τις “ρωγμές” του εδάφους τις προκαλούσε ο συμπιεσμένος αέρας.
  • ΑΝΑΞΙΜΕΝΗΣ: πίστευε ότι η ίδια η γη προκαλεί τους σεισμούς. Η γη έλεγε, βρέχεται & ξηραίνεται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ρήγματα. Έτσι είχαμε σεισμούς κατά τη διάρκεια μεγάλων ξηρασιών (κάτι που ακόμα & σήμερα αρκετοί υποστηρίζουν χωρίς φυσικά να υπάρχει επιστημονική επιβεβαίωση).
  • ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ: οι σεισμοί οφείλονται στη διαβρωτική & μεταφορική δράση του νερού.
  • ΑΝΑΞΙΜΑΝΔΡΟΣ: ασχολήθηκε πάρα πολύ με τους σεισμούς & λέγεται ότι απέκτησε σημαντικές γνώσεις επ΄αυτών.
  • ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ: Υποστήριζε ότι ο άνεμος είναι ο αίτιος των σεισμών. Όταν επικρατούσε άπνοια & ο άνεμος φυσούσε προς το εσωτερικό της γης, προκαλούσε συγχρόνως & το θαλάσσιο κύμα (τσουνάμι) αλλά & τον σεισμό. Πίστευε ότι ο αέρας μέσα στη γη θερμαίνεται & τείνει να βγεί προς τα έξω. Μάλιστα προχώρησε σε ένα βήμα παραπάνω διακρίνοντας τους σεισμούς σε “βράστας” οι οποίοι έρχονται από το εσωτερικό της γης κατακόρυφα, (υπό ορθή γωνία) & σε “επικλίντας” οι οποίοι έρχονται υπό οξεία γωνία & προκαλούν πλάγια κίνηση. Υποστήριξε ότι οι ισχυροί σεισμοί γίνονται εκεί που η θάλασσα είναι “ροώδης” (προκαλεί πάταγο) & η ξηρά είναι “σομφή” & “ύπνατρος” (σπογγώδης & σπηλαιώδης).

Ο Κικέρων μας αναφέρει ότι όταν επισκέφτηκε την Σπάρτη το 550 π.Χ προέβλεψε έναν μεγάλο σεισμό & προειδοποίησε τους Σπαρτιάτες οι οποίοι διανυκτέρευσαν στην ύπαιθρο & έτσι σώθηκαν.

Αφήνω εσάς να κρίνεται πού οφείλεται ο μεγάλος καταστροφικός σεισμός στην Αιτή.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagram, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας