Ιστορία Πολιτισμός

Ατλαντίδα: Ο Πλάτωνας περιγράφει την ιστορία της – Βίντεο

Το υποτιθέμενο μυστήριο, για το αν η Ατλαντίδα ήταν πραγματικά ένα βασίλειο, χάθηκε στο χρόνο, αλλά διαλύεται μετά την ανάγνωση των γραπτών του Πλάτωνα για τη μυθική της κατάσταση. Όπως περιγράφεται στους διαλόγους του Τίμαιος και Κριτίας, και οι δύο γραμμένοι γύρω στο 360 π.Χ., το νησιωτικό έθνος ήταν μια ειδυλλιακή χώρα της αφθονίας.

Οι κάτοικοι του που ορίστηκαν από τον Ποσειδώνα, «περιφρονούσαν τα πάντα εκτός από την αρετή». Τελικά, όμως, «η ανθρώπινη φύση πήρε το πάνω χέρι», προκαλώντας τους να χάσουν την εύνοια των θεών και καταδικάζοντας το βασίλειο να γίνει ένα «αδιάβατο φράγμα λάσπης» μετά από έναν καταστροφικό σεισμό.

Αυτό το βίντεο από το κανάλι YouTube Voices of the Past παρέχει μια άμεση μετάφραση των σωζόμενων λέξεων του Πλάτωνα για την Ατλαντίδα από τον Κριτία. Ένα φανταστικό έθνος φτιαγμένο στην ιδανική κοινωνία, ο Πλάτων παρ ‘όλα αυτά αφήνει λίγες λεπτομέρειες στη φαντασία του αναγνώστη στις περιγραφές του για τη γη.

Πέρα από τις δομές της κυβέρνησης της Ατλαντίδας και τον χαρακτήρα των ανθρώπων της, το κείμενο είναι γεμάτο με περίπλοκες λεπτομέρειες για θέματα που κυμαίνονται από την τοπική άγρια ζωή έως την κουζίνα, την αρχιτεκτονική και το σχέδιο.

Φαινομενικά πρόκειται για μια ηθική ιστορία ενός λαού που τα είχε όλα και τα έχασε από την απληστία και την εχθρότητα, το κείμενο δίνει μια ενδιαφέρουσα εικόνα για τον Αθηναϊκό πολιτισμό κατά τη διάρκεια της ζωής του Πλάτωνα.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagram, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας