Πολιτική

Δένδιας: Να απελευθερωθεί η Λιβύη από το παράνομο «τουρκολιβυκό μνημόνιο»

Βασική προϋπόθεση για αυτό είναι, όπως είπε, η διοργάνωση αδιάβλητων εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου, από τις οποίες θα μπορέσει να αναδειχθεί μία αντιπροσωπευτική κυβέρνηση στη Λιβύη που να απελευθερωθεί από τα βαρίδια του παρελθόντος.

Ως τέτοια ανέφερε «το άκυρο, ανυπόστατο και παράνομο “τουρκολιβυκό μνημόνιο”. Ένα “μνημόνιο” που εκτός από τη διεθνή κοινότητα δεν το δέχεται ούτε η Βουλή της Λιβύης».

Ο κ. Δένδιας έκανε λόγο «για νομικό παράδοξο, ένα νομικό absurdum που αγνοεί κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας» και αγνοεί και την κοινή λογική και τη γεωγραφία.

Προκειμένου να διενεργηθούν αδιάβλητες εκλογές στη Λιβύη, ο κ. Δένδιας επέμεινε ότι πρέπει να απομακρυνθούν όλα τα ξένα στρατεύματα, όλες οι παραστρατιωτικές, όλες οι μισθοφορικές δυνάμεις από τη Λιβύη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αντιληφθεί με τον πιο καθαρό τρόπο ότι η Λιβύη δεν είναι μια μακρινή χώρα της Αφρικής αλλά ένας γείτονας, μια χώρα της Μεσογείου για την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση και βέβαια η Ελλάδα έχουν και ευθύνη αλλά και υποχρέωση να βοηθήσουν, συμπλήρωσε.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να πασχίζουμε για την σταθερότητα, για την ασφάλεια και για τη δημοκρατία στη Λιβύη. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι το συμφέρον του λιβυκού λαού αλλά αυτό είναι και το συμφέρον της ευρύτερης περιοχής μας. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες, κοινές προσδοκίες και θα είμαστε δίπλα σας στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση αλλά και εσείς προσωπικά να δημιουργήσετε μια νέα πραγματικότητα στη Λιβύη μετά τα τραγικά χρόνια που πέρασαν» τόνισε ο Έλληνας υπουργός.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στην βοήθεια που προσφέρει η Ελλάδα, τονίζοντας ότι βρίσκεται στο πλευρό του λιβυκού λαού:

«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε. Ήδη δωρίσαμε 200.000 εμβόλια για την καταπολέμηση του κορωνοϊού και αν χρειαστείτε επιπλέον βοήθεια σε αυτό, είμαστε απόλυτα στη διάθεσή σας. Θέλουμε να βοηθήσουμε την καθημερινότητα του λιβυκού λαού.

»Προσπαθούμε να βοηθήσουμε να λειτουργήσει ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός του Τομπρούκ και ελπίζουμε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις με τη δική μας ενθάρρυνση θα έρθουν και θα βοηθήσουν, θα εργαστούν για την ανοικοδόμηση της Λιβύης.

»Η αρωγή μας δεν περιορίζεται μόνο σε διμερές επίπεδο. Συνεισφέρουμε στην επιχείρηση “Ειρήνη” της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εναέρια και πλωτά μέσα και ενθαρρύνουμε όσο μπορούμε την ενίσχυση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Λιβύης.

»Επίσης εμείς προσφέρουμε βοήθεια, μέσω της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για την κοινότητα των εκτοπισμένων εντός της Λιβύης».

Ο υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε επίσης ότι αύριο, Τρίτη, θα επισκεφθεί την Τυνησία, με στόχο να συμβάλει στην προσπάθεια σταθεροποίησης της χώρας.

«Η Τυνησία είναι λίγο πιο μακριά από τη Λιβύη αλλά επίσης τη θεωρούμε γειτονική μας χώρα. Μια χώρα η οποία πασχίζει να εδραιώσει ένα δημοκρατικό πολίτευμα. Και εμείς θα θέλαμε να συνεισφέρουμε και εκεί στην προσπάθεια δημιουργίας μιας δημοκρατίας» κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagram, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης.

e-enimerosi

«Είναι η γεωπολιτική, ηλίθιε».

e-enimerosi