Κοινωνία Κόσμος

Η Δανία γιορτάζει την Ημέρα της Ελευθερίας.

Η Δανία γιορτάζει σήμερα την Ημέρα της Ελευθερίας καθώς σηκώνει τον τελικό της Covid-19 περιορισμό και δηλώνει ότι ο ιός «δεν αποτελεί πλέον απειλή για την κοινωνία χάρη στο εμβόλιο».

Το τελικό μέτρο που πρέπει να απορριφθεί ήταν τα διαβατήρια εμβολίων σε νυχτερινά κέντρα, τα οποία εισήχθησαν τον Μάρτιο του 2021 όταν η Κοπεγχάγη άρχισε να χαλαρώνει σιγά σιγά τους περιορισμούς. 

Καταργήθηκαν σε όλους τους άλλους χώρους την 1η Σεπτεμβρίου, εκτός από τα νυχτερινά κέντρα, όπου δεν θα είναι πλέον απαραίτητα από την Παρασκευή.

Χωρίς μάσκες, γραφεία και συναυλίες που προσελκύουν δεκάδες χιλιάδες, η Δανία ήταν ήδη σε καλό δρόμο για να επιστρέψει στην κανονικότητα με το επιτυχημένο εμβόλιο της χώρας να πιστώνεται για τη χαλάρωση των περιορισμών.

«Είμαστε σίγουρα στην πρώτη γραμμή στη Δανία καθώς δεν έχουμε περιορισμούς και βρισκόμαστε στην άλλη πλευρά της πανδημίας χάρη στη διάδοση του εμβολιασμού», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ο Ulrik Orum-Petersen, υποστηρικτής της διοργανώτριας εκδήλωσης Live Nation. Το

Pictured: Nightlife guests crowd in front of the 'Rumors' Nightclub on Noerregade street in Copenhagen last week. From Friday, Nightclubs will no longer required vaccine passports, meaning the final coronavirus measure in the country will have been lifted

Το Σάββατο, μια sold-out συναυλία στην Κοπεγχάγη θα υποδεχτεί 50.000 άτομα, πρώτη στην Ευρώπη.

Liveδη στις 4 Σεπτεμβρίου, το Live Nation διοργάνωσε ένα πρώτο υπαίθριο φεστιβάλ, εύστοχα με το όνομα «Back to Live», το οποίο συγκέντρωσε 15.000 άτομα στην Κοπεγχάγη.

«Όντας στο πλήθος, τραγουδώντας όπως πριν, σχεδόν με έκανε να ξεχάσω τον Covid και όλα όσα ζήσαμε αυτούς τους τελευταίους μήνες», δήλωσε η 26χρονη Emilie Bendix, μια συναυλία.

Η εκστρατεία εμβολιασμού της Δανίας προχώρησε γρήγορα, με το 73 % των 5,8 εκατομμυρίων πληθυσμών να είναι πλήρως εμβολιασμένο και το 96 % των 65 ετών και άνω.

«Στοχεύουμε στην ελεύθερη κυκλοφορία … Αυτό που θα συμβεί τώρα είναι ότι ο ιός θα κυκλοφορήσει και θα βρει αυτούς που δεν είναι εμβολιασμένοι», δήλωσε ο επιδημιολόγος Lone Simonsen στο AFP.

«Τώρα ο ιός δεν αποτελεί πλέον κοινωνική απειλή, χάρη στο εμβόλιο», δήλωσε ο Simonsen, ο οποίος εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Roskilde.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Σκανδιναβική χώρα επωφελήθηκε από τη συμμόρφωση του κοινού με τις κυβερνητικές οδηγίες και τη στρατηγική Covid που υιοθετήθηκε.

«Όπως πολλές χώρες, η Δανία έχει εφαρμόσει, καθ ‘όλη τη διάρκεια της πανδημίας, μέτρα δημόσιας υγείας και κοινωνικά για τη μείωση της μετάδοσης. 

Αλλά ταυτόχρονα βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε άτομα και κοινότητες για να συμμορφωθούν οικειοθελώς », δήλωσε η Catherine Smallwood, αξιωματικός έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ στην Ευρώπη. 

Pictured: Thousands of maskless Denmark football fans cheer on their national team on Tuesday in Copenhagen for a world cup qualifier match against Israel. On Saturday, a sold-out concert in Copenhagen will welcome 50,000 people, a first in Europe

Εικόνα: Χιλιάδες οπαδοί ποδοσφαίρου της Δανίας χωρίς μάσκα επευφημούν την εθνική τους ομάδα την Τρίτη στην Κοπεγχάγη για έναν αγώνα προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου με το Ισραήλ. Το Σάββατο, μια sold-out συναυλία στην Κοπεγχάγη θα υποδεχτεί 50.000 άτομα, πρώτη στην Ευρώπη

Nightlife guests are seen at the 'Det Elektriske Hjoerne' bar in Copenhagen during the night between September 2 and 3, 2021

Οι επισκέπτες της νυχτερινής ζωής φαίνονται στο μπαρ “Det Elektriske Hjoerne” στην Κοπεγχάγη τη νύχτα μεταξύ 2 και 3 Σεπτεμβρίου 2021

Με περίπου 500 κρούσματα Covid καθημερινά και ποσοστό αναπαραγωγής 0,7, οι δανικές αρχές λένε ότι έχουν τον ιό υπό έλεγχο.

Ο υπουργός Υγείας Magnus Heunicke έχει ωστόσο δεσμευτεί ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να επαναφέρει γρήγορα τους περιορισμούς εάν είναι απαραίτητο.

Οι αρχές επιμένουν ότι η επιστροφή στην κανονική ζωή πρέπει να συνδυαστεί με αυστηρά μέτρα υγιεινής και απομόνωση ασθενών.

Ο ΠΟΥ εξακολουθεί να θεωρεί την παγκόσμια κατάσταση κρίσιμη και έχει ζητήσει προσοχή.

«Κάθε χώρα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση καθώς και όταν αλλάξει η επιδημιολογική κατάσταση», είπε ο Σμόλγουντ.

Η Δανία έχει δηλώσει ότι θα παρακολουθεί στενά τον αριθμό των νοσηλειών – λίγο κάτω από 130 αυτή τη στιγμή – και θα διεξάγει σχολαστική αλληλουχία για την παρακολούθηση του ιού.

Μια τρίτη δόση διατίθεται επίσης στις ομάδες κινδύνου από την Πέμπτη.

Pictured: Denmark's maskless Prime Minister Mette Frederiksen arrives at the Military Headquarter Kastellet in Copenhagen, Denmark, Sunday September 5, 2021, on the official Flag Day honoring Denmark's deployed soldiers through the ages

Εικόνα: Η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen φτάνει στο Στρατιωτικό Αρχηγείο Kastellet στην Κοπεγχάγη της Δανίας, Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021, την επίσημη Ημέρα της Σημαίας τιμώντας τους στρατιώτες της Δανίας που έχουν αναπτυχθεί ανά τους αιώνες

Pictured: Hundreds of maskless Denmark football fans crowd onto benches to watch the World Cup qualifier match on Tuesday

Ο Simonsen είπε ότι τα εμβόλια παρείχαν μέχρι τώρα ασυλία από τις παραλλαγές «αλλά αν εμφανιστούν παραλλαγές διαφυγής (ανθεκτικές στο εμβόλιο), θα πρέπει να επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας».

Ο Christian Nedergaard, ο οποίος κατέχει πολλά εστιατόρια και μπαρ κρασιού στην Κοπεγχάγη, είπε ότι ενώ όλοι είναι χαρούμενοι για την επιστροφή στην κανονική ζωή, «η κατάσταση είναι ακόμα περίπλοκη».

«Η μνήμη του κορωνοϊού θα εξαφανιστεί πολύ γρήγορα από το μυαλό ορισμένων ανθρώπων αλλά όχι για όλους, και για τα εστιατόρια αυτή η περίοδος ήταν σίγουρα μια αλλαγή παιχνιδιού», είπε.

«Η βιομηχανία πρέπει να σκεφτεί πώς να γίνει πιο ανθεκτική».

Οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στη Δανία πρέπει να προσκομίσουν είτε διαβατήριο εμβολίου είτε αρνητικό τεστ PCR και οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στα αεροδρόμια.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagram, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi

Σίδνεϊ: Επίθεση σε εμπορικό κέντρο, πληροφορίες για έξι νεκρούς.

e-enimerosi