Ιστορία Πολιτισμός

Μάχη στα Γαυγάμηλα.

Μετά από αυτήν τη νίκη, ο Αλέξανδρος ήταν, χωρίς αμφιβολία, ο Βασιλιάς της Ασίας. Το Γαυγάμηλα (σημαίνει “The Camel’s House”) ήταν ένα χωριό στις όχθες του ποταμού Bumodus. Ο τόπος της μάχης θεωρείται ο Τελ Γκομέλ (Εβραϊκά – “Όρος των Καμήλων “) στο βόρειο Ιράκ.

Εκστρατεία του Αλεξάνδρου

Μετά τη δολοφονία του Φίλιππου Β ‘ το 336 π.Χ., ο Αλέξανδρος και ο στρατός του έφυγαν για τελευταία φορά από το σπίτι τους στη Μακεδονία και ξεκίνησαν με στόχο να κατακτήσουν όλη την Περσία. Αφού διέσχισε τον Ελλήσποντο, ο Αλέξανδρος ταξίδεψε βόρεια όπου συναντήθηκε και νίκησε τους Πέρσες υπό την ηγεσία του Έλληνα μισθοφόρου Μέμνονα στη Μάχη του Ποταμού Γρανίκου. Όπως και στις μελλοντικές συναντήσεις με τον Αλέξανδρο, ο Δαρείος και οι στρατηγοί του υποτιμούσαν συνεχώς τις ικανότητες του νεαρού Αλεξάνδρου. Θεωρήθηκε από πολλούς, ακόμη και από αυτούς στην Ελλάδα, ότι δεν ήταν τίποτα περισσότερο από έναν  ¨παιδαρέλι¨.

Ο ΔΑΡΕΙΟΣ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΤΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΟΥ, ΩΣΤΟΣΟ, Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΑΠΛΩΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΠΟΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΗΛΙΟΙ.

Από τον ποταμό Γρανικό ο Αλέξανδρος μετακινήθηκε νότια κατά μήκος της ακτής της Μικράς Ασίας στην Αλικαρνασσό, όπου νίκησε τον Μέμνον για δεύτερη φορά. Τελικά, μετά από αναμονή για περισσότερο από ένα χρόνο, ο Αλέξανδρος και οι δυνάμεις του συναντήθηκαν με τον Δαρείο στο Ισσό τον Νοέμβριο του 333 π.Χ. Ακόμα πιο ενοχλητικό για τον Δαρείο ήταν ότι ο Αλέξανδρος συνέλαβε την οικογένειά του, τη μητέρα του, τη σύζυγό του και τις κόρες του. Επιθυμώντας να αποφύγει περαιτέρω συγκρούσεις (και ελπίζοντας να ξανακερδίσει την οικογένειά του), ο Δαρείος προσέφερε στον Αλέξανδρο το μισό του βασιλείου του, ακόμη και το χέρι της κόρης του στο γάμο. Ωστόσο, ο Αλέξανδρος απέρριψε την προσφορά λέγοντας απλώς ότι δεν θα μπορούσαν ποτέ να υπάρχουν δύο ήλιοι, θα αναστατώσει την παγκόσμια τάξη. Ο Αλέξανδρος προκάλεσε επίσης τον Πέρση βασιλιά να τον αντιμετωπίσει ξανά στη μάχη.

Από τον Iσσό ο Αλέξανδρος μετακινήθηκε κατά μήκος της ακτής της Μεσογείου, καταλαμβάνοντας την νησιωτική πόλη της Τύρου σε επτά μήνες πολιορκίας. Καθώς ταξίδεψε νότια, καλωσορίστηκε τόσο στην Ιερουσαλήμ όσο και στην Αίγυπτο, γιατί είχαν αισθανθεί την οργή του περσικού στρατού και τις πληγές της θρησκευτικής καταπίεσης. Αφού εξέθεσε τα σχέδια για τη μελλοντική πόλη της Αλεξάνδρειας και επισκέφτηκε το ναό της Σίβα, ο Αλέξανδρος προετοιμάστηκε για την επόμενη μάχη του με τον Δαρείο.

Προετοιμασίες μάχης

Ο Αλέξανδρος είχε προγραμματίσει να κατεθυνθεί κατευθείαν στη Βαβυλώνα, αλλά όταν έμαθε για την παρουσία του Δαρείου στα Γαυγάμηλα, γύρισε προς τα βόρεια για να συναντήσει τον Πέρση βασιλιά που περιμένει. Συνειδητοποίησε ότι μια νίκη στα Γαυγάμηλα σήμαινε ότι όλη η Περσία, η Βαβυλώνα, η Περσέπολη και η Σούσα θα ήταν δική της.

Ο Δαρείος, ωστόσο, είχε μάθει το μάθημά του στη Μάχη του Ισσού και είχε επιλέξει προσεκτικά τα Γαυγάμηλα για την επόμενη μάχη ενάντια στον Αλέξανδρο. Αυτή τη φορά ο στρατός του ήταν αρκετά διαφορετικός, έχοντας συγκεντρώσει άνδρες από όλη την αυτοκρατορία του, ακόμη και Ινδοί μισθοφόροι, οι εκτιμήσεις του στρατού του κυμαίνονται από 50.000 έως 100.000 έως σχεδόν ένα εκατομμύριο. Μαζί με 15 ελέφαντες (αν και δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ), είχε 200 άμαξες άμαξες. Δημιούργησε μακρύτερα σπαθιά και λόγχες, καθώς και πρόσθεσε περισσότερο ιππικό. Το έδαφος στα Γαυγάμηλα ήταν επίσης σημαντικό, ήταν πολύ ευρύτερο, ώστε να μπορούσε να κάνει χρήση των αρμάτων του και να αναπτύξει το ιππικό του πιο αποτελεσματικά, κάτι που ήταν αδύνατο στον Ισσό. Είχε το έδαφος επίπεδο, τοποθετώντας εμπόδια και παγίδες για να εμποδίσει την πρόοδο των δυνάμεων του Αλεξάνδρου. Για τον Δαρείο το μέγεθος του στρατού του και το έδαφος του έδωσε ένα σημαντικό πλεονέκτημα.

Map of the Battle of Gaugamela - Setup
Το άνοιγμα της μάχης στα Γαυγάμηλα.

Ο Αλέξανδρος είχε κατασκηνώσει αρκετά μίλια από τον Δαρείο οι άντρες του (περίπου 40.000) θα έπαιρναν μόνο τα όπλα τους για να κάνουν μάχη, τίποτα άλλο. Αφού συγκέντρωσε ένα μικρό τμήμα προσκόλλησης, ο Αλέξανδρος κοίταξε κάτω από έναν λόφο, που τον παρακολουθούσε ο Δαρείος, προσπελάνοντας την προετοιμασία του βασιλιά. Ευτυχώς, ενώ στο ταξίδι του προσκοπισμού, ήρθε σε ένα πάρτι εκ των προτέρων που έστειλε ο Δαρείος. Ενώ μερικά από τα τμήματα έφυγαν, πολλά άτομα συνελήφθησαν και περισσότερο από πρόθυμα είπαν τους αριθμούς του Δαρείου και την παρουσία των παγίδων και των εμποδίων στην μάχη.

Το βράδυ πριν από τη μάχη ο Αλέξανδρος διοργάνωσε συμβούλιο των στρατηγών του. Ο Παρμένιον, ο διοικητής της αριστερής πλευράς του Αλεξάνδρου, πρότεινε ότι το μεγάλο μέγεθος των δυνάμεων του Δαρείου τους ζήτησε να επιτεθούν τη νύχτα. Ωστόσο, ο Αλέξανδρος διαφώνησε. Ο ιστορικός Αρίων ανέφερε αυτό το επεισόδιο στην Ιστορία του Αλεξάνδρου:

Λέγεται ότι ο Παρμενίων ήρθε στη σκηνή του και τον παρότρυνε να κάνει μια νυχτερινή επίθεση εναντίον των Περσών, λέγοντας ότι έτσι θα τους πιάσει απροετοίμαστος και σε κατάσταση σύγχυσης, αλλά η απάντηση που του έδωσε ήταν: αυτό θα σήμαινε να κλέψουμε την νίκη.

Αργότερα, καθώς ο Αλέξανδρος απευθύνθηκε στους άντρες του, μίλησε για την επικείμενη μάχη, διαβεβαιώνοντας τους τυπικά προληπτικούς Μακεδόνες ότι μια προηγούμενη έκλειψη της Σελήνης ήταν ένα σημάδι νίκης.

Μάχη

Εξασφάλισε ότι οι άντρες του είχαν καλή τροφή και ξεκούραση. Οι άντρες του Δαρείου, από την άλλη πλευρά, ήταν ξύπνιοι όλη τη νύχτα φοβούμενοι μια νυχτερινή επίθεση που δεν ήρθε ποτέ. Καθώς ο Αλέξανδρος κοίταξε πέρα ​​από το πεδίο της μάχης προς τους Πέρσες, ο Αλέξανδρος κάλεσε μεμονωμένους στρατιώτες με το όνομά τους, μιλώντας για την ανδρεία τους σε άλλες μάχες και ζητώντας τους να πολεμήσουν ξανά για την Μακεδονία. Καθώς μίλησε ένας αετός (ένα αγαπημένο ζώο του Δία) πέταξε από πάνω και προς τον Δαρείο. Για τον Αλέξανδρο, αυτό ήταν ένα καλός οιωνός της νίκης.

Χάρτης της Μάχης της Γκαγκαμέλα - Επίθεση του Αλεξάνδρου
Ένας χάρτης της μάχης της Γκαουγμέλα που απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο να επιτίθεται στον Δαρείο Γ ‘, μια κίνηση που οδήγησε στη νίκη.

Όπως σε κάθε άλλη μάχη, ο Αλέξανδρος και το σύντροφό του ιππικό πήραν θέση στη δεξιά πλευρά, ενώ ο Παρμένιο, όπως συνήθως, κράτησε την αριστερή πλευρά. Στη μέση ήταν η καλά εκπαιδευμένη μακεδονική φάλαγγα με πιο ελαφρύ πεζικό και τοξότες και στις δύο πλευρές. Ο Αλέξανδρος έκανε επίσης κάτι διαφορετικό. επέλεξε να τοποθετήσει το πεζικό σε γωνίες τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά, για να προστατευτεί από πιθανό ελιγμό από τους Πέρσες. Επίσης, τοποθέτησε επιπλέον ελληνικό πεζικό στο πίσω μέρος του κέντρου.

Καθώς ξεκίνησε η μάχη, ο Αλέξανδρος και οι σύντροφοί του κινήθηκαν αμέσως προς τα δεξιά υπό κλίση. Ακολουθώντας τις εντολές του Δαρείου, οι Πέρσες, υπό την ηγεσία του Μπέσους, κινήθηκαν προς τα αριστερά τους, αντιμετωπίζοντας τον Αλέξανδρο σε μια προσπάθεια να τον ξεπεράσουν. Καθώς οι Πέρσες κινούνταν όλο και περισσότερο προς τα αριστερά τους και σε έδαφος που δεν είχε εκκαθαριστεί, δημιουργήθηκε ένα άνοιγμα ή ένα κενό. Σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς, ολόκληρη αυτή η κίνηση του Αλεξάνδρου ήταν πρόσχημα. Βλέποντας το άνοιγμα, ο Αλέξανδρος σχημάτισε τους άντρες του σε μια σφήνα και γρήγορα μετακινήθηκε προς τα αριστερά του και προς την εκκαθάριση.

Ενώ ο Αλέξανδρος αμφισβήτησε τους Πέρσες στα δεξιά, ο Δαρείος έστειλε τις άμαξες του προς το κέντρο των Μακεδόνων, μια κίνηση που απέτυχε να έχει το αποτέλεσμα που είχε ελπίζει ο Δαρείος. Καθώς πλησίαζαν τα άρματα, η φάλαγγα απλώς άνοιξε, επιτρέποντας στα άρματα να περάσουν. Οι Πέρσες επιτέθηκαν αμέσως από το πεζικό και σύντομα ακολούθησε μάχη. Πίσω στα δεξιά, ο Αλέξανδρος, κατασκοπεύοντας τον Δαρείο, εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και έριξε ένα δόρυ στον σοκαρισμένο βασιλιά (πέρασε λίγα εκατοστά από δίπλσ του). Όπως και στο Ισσό, ο Δαρείος συνειδητοποίησε ότι η νίκη ήταν δύσκολη και έφυγε. Ο Πλούταρχος, στη ζωή του Αλέξανδρου , μίλησε για την φυγή του Δαρείου:

Ο Δαρείος βλέποντας τώρα ότι όλα είχαν χαθεί, ότι όσοι ήταν τοποθετημένοι μπροστά του έσπασαν και τον χτύπησαν πίσω του, ότι δεν μπορούσε να γυρίσει ή να απεμπλακεί το άρμα του χωρίς μεγάλη δυσκολία, οι τροχοί να φράσσονται και να μπλέκονται ανάμεσα στα πτώματα… εγκατέλειψε το άρμα του και λέγεται, πως ανέβηκε πάνω σε μια φοράδα που είχε αφαιρεθεί από το πουλάρι της,και έφυγε.

Όταν οι Πέρσες στα αριστερά είδαν τον βασιλιά τους να φεύγει από το πεδίο της μάχης, εγκατέλειψαν γρήγορα τον αγώνα και σύντομα ηττήθηκαν.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας