Ιστορία ΠολιτισμόςΚοινωνία Κόσμος

Ανακαλύφθηκε σπαθί 900 ετών σταυροφόρων στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ

Ψάρια που κολυμπούσαν στα ανοικτά της ακτής Καρμέλ στο δυτικό Ισραήλ μπορεί να τρόμαξαν το περασμένο Σάββατο βλέποντας έναν δύτη να κλωτσάει μέσα στο νερό ένα μεγάλο σπαθί.

Ο ερασιτέχνης δύτης που ονομάζεται Shlomi Katzin-είχε μόλις ανακαλύψει μια πληθώρα αντικειμένων 900 ετών στην κοίτη της Μεσογείου, που προφανώς χρονολογούνται από την αιματηρή περίοδο των σταυροφόρων της περιοχής, ανέφερε σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA). 18 Οκτωβρίου).

Το σπαθί, το οποίο ήταν «καλυμμένο με θαλάσσιους οργανισμούς», πιστεύεται ότι είναι κατασκευασμένο από σίδηρο και έχει μήκος περίπου 1 μέτρο, με μια λαβή που έχει μήκος επιπλέον 30 εκατοστά, σύμφωνα με το IAA.

“Το σπαθί, το οποίο διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση, είναι ένα όμορφο και σπάνιο εύρημα και προφανώς ανήκε σε έναν Ιππότη των Σταυροφόρων”, δήλωσε ο Νιρ Ντίστελφελντ, Επιθεωρητής της Μονάδας Πρόληψης ληστείας της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, σε δήλωση. «Είναι συναρπαστικό να συναντάς ένα τέτοιο προσωπικό αντικείμενο, που σε ταξιδεύει 900 χρόνια πίσω σε μια άλλη εποχή, με ιππότες, πανοπλίες και ξίφη».

Nir Distelfeld, επιθεωρητής της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, με το ξίφος του Σταυροφόρου (εικόνα: Anastasia Shapiro, Israel Antiquities Authority)

Κοντά στον τόπο όπου ανακαλύφθηκε το σπαθί, ο Κάτζιν έπεσε επίσης σε μια ποικιλία από άγκυρες από πέτρα και μέταλλο, καθώς και θραύσματα αγγείων. Προηγούμενα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή υποδηλώνουν ότι ο όρμος χρησιμοποιήθηκε ως φυσικό αγκυροβόλιο για πλοία που αναζητούσαν καταφύγιο και χρησιμοποιήθηκε από την ateστερη Εποχή του Χαλκού, τουλάχιστον πριν από 4.000 χρόνια, σύμφωνα με το IAA.

Ενώ πολλά τεχνουργήματα ευθυγραμμίζονται με τον βυθό, η συνεχής κίνηση νερού και άμμου σε όλη τη Μεσόγειο σημαίνει ότι οι ανακαλύψεις σαν αυτές τελικά έρχονται από τύχη.

“Ακόμη και η πιο μικρή καταιγίδα μετακινεί την άμμο και αποκαλύπτει περιοχές στο βυθό της θάλασσας, ενώ ταυτόχρονα θάβει και άλλες”, δήλωσε ο Κόμπι Σάρβιτ, Διευθυντής της Θαλάσσιας Αρχαιολογικής Μονάδας IAA. “Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να αναφέρουμε τυχόν τέτοια ευρήματα και προσπαθούμε πάντα να τα τεκμηριώνουμε επί τόπου, προκειμένου να ανακτήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα αρχαιολογικά δεδομένα”.

Το σπαθί, όπως το βρήκε ο δύτης Κάτζιν. (εικόνα: Shlomi Katzin)

Στον Κάτζιν απονεμήθηκε ένα πιστοποιητικό για την επισήμανση του ευρήματος στην IAA (και για τη μη προσθήκη της μεσαιωνικής λεπίδας στο ράφι του προσωπικού του τροπαίου). Το σπαθί θα εμφανιστεί δημόσια μετά από ενδελεχή μελέτη, ανέφερε το IAA.

Οι Σταυροφορίες διήρκεσαν περίπου από το 1095 έως το 1291. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πολλοί Ευρωπαίοι ιππότες ταξίδεψαν στους Αγίους Τόπους σε μια εκκλησία που επέτρεψε την ανάκτηση της περιοχής από μουσουλμάνους ηγεμόνες. Θρυλικά αρχαιολογικά ευρήματα της περιόδου ανακαλύπτονται τακτικά σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagram, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi