Άρθρα Ρεπορτάζ

Απομυθοποιώντας την έννοια της τύχης.

Η ελληνική γλώσσα είναι γεμάτη με τέτοιες φράσεις που περιγράφουν την αόριστη έννοια της τύχης και την έννοια του άγνωστου. Η ζωή είναι απρόβλεπτη, παράξενη, γεμάτη ανηφόρες , κατηφόρα, γεμάτη … ζωή. Οι άνθρωποι όμως φοβούνται το άγνωστο, γιατί ακριβώς είναι άγνωστο.

Πολλές φορές οι έννοιες άγνωστο και τύχη ταυτίζονται, μιας και περιγράφουν το ίδιο φαινόμενο από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Αγχώνονται στο τι θα τους ξημερώσει αύριο. Προγραμματίζουν και σχεδιάζουν την ζωή τους βάση του άγνωστου. Κατηγορούν θεούς και τύχες για τις αναποδιές τους και τους χειροκροτούν αντίστοιχα, για τις επιτυχίες τους.

Η τυχαιότητα υπάρχει και είναι ένα πραγματικό φαινόμενο. Αλλά ας το σκεφτούμε πιο πολύ ως ένα κουίζ πολλαπλών απαντήσεων. Η κάθε μας κίνηση έχει αντίκτυπο στην ζωή μας και η κάθε μας ημέρα διαφέρει από την επόμενη και από την προηγούμενη. Σχεδιάζεις ένα πράγμα έτσι, σου βγαίνει αλλιώς γιατί «έτσι έτυχε». Επιστήμονες, φιλόσοφοι και άλλοι άνθρωποι επί αιώνες παλεύουν να κατανοήσουν και να αποκωδικοποιήσουν την έννοια της τύχης. Πιο κοντά όμως ο Τζων Τσάρλτον Πόλινγκχορ, ένας βρετανός φυσικός του 21ου αιώνα, μιας και εξήγησε την τύχη ως: «ένα ιστορικό ενδεχόμενο και όχι μια ανούσια
πιθανότητα»,

Η τυχαιότητα έχει και την γοητεία της. Συναντάται παντού, ακόμα και στον κλάδο των επιστημών. Για παράδειγμα, η τύχη στην επιστήμη των μαθηματικών υπολογίζεται με μια θεωρητική εξίσωση y= h(x)+e, όπου το y είναι η κατάσταση, το h συνάρτηση των κινήσεων ,το x είναι το input/κάποια κίνηση ή δεδομένο και το e είναι η τύχη. Το μεγαλύτερο προφανές αλλά αγνοημένο μυστικό της τύχης είναι ότι μπορεί να είναι τόσο θετικό όσο και αρνητικό με ίσες πιθανότητες. Η τύχη μπορεί να είναι καλή ή κακή, εξαρτάται από το πώς
την αντιλαμβανόμαστε.

Η τύχη είναι το φαινόμενο και η πεποίθηση που καθορίζει την εμπειρία θετικών, αρνητικών ή αγνώστων γεγονότων. Η νατουραλιστική ερμηνεία είναι ότι θετικά και αρνητικά γεγονότα μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή, τόσο τυχαία όσο και μη τυχαία. Σε αυτή την κατάσταση, τα επίθετα "τυχερός" ή "άτυχος" είναι μια ετικέτα που αναφέρεται στη θετικότητα ή την αρνητικότητα ενός γεγονότος.

Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι η τύχη υπάρχει πραγματικά, και τώρα δείχνουν πώς την προσελκύσουμε. Αν κάποιος που πιστεύει ότι η τύχη είναι θέμα τύχης και δεν έχει καμία σχέση με τη θέλησή και τις επιλογές, δεν έχει καταλάβει πραγματικά τι είναι η τύχη. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η τύχη είναι ξαφνική, απροσδόκητη και απροσδιόριστη. Είναι όμως; Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι αυτό που ένα άτομο μπορεί να αντιληφθεί ως "τύχη" έχει να κάνει περισσότερο με την ψυχολογία παρά με την πιθανότητα. Η έννοια «τύχη», είναι στην πραγματικότητα μόνο η θετική στάση που την κρατάει κάποιος, όντας ανοιχτός σε νέες ευκαιρίες ή αντιληπτά πρότυπα σε τυχαίες πράξεις τύχης.

Άρα, τι πραγματικά είναι η τύχη; Είναι προμελετημένη; Υπολογίζεται; Συμβαίνει όντως τυχαία; Η ετυμολογική έννοια της είναι η εξής : «επιτυχία ή αποτυχία που προφανώς προκαλείται από την τύχη και όχι από τις πράξεις κάποιου». Πολλά παραδείγματα στην καθημερινότητα των ανθρώπων δείχνουν το αντίθετο. Προσωπικά; Πιστεύω ότι είναι πενήντα – πενήντα.

Πηγες:

1. https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.merriam-
webster.com/dictionary/luck&ved=2ahUKEwifsKaZ-
ZX2AhWfRPEDHSYLBkoQFnoECDIQBQ&usg=AOvVaw1l-7hG1KxQDA0n7tQfsKRN
2. https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.stat.berkel
ey.edu/~aldous/Real-World/luck.html&ved=2ahUKEwifsKaZ-
ZX2AhWfRPEDHSYLBkoQFnoECFIQAQ&usg=AOvVaw0CDZHfrUN8ee7UShlPphsd

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi

«“Φράγμα Πύλης, Τρικάλων”: Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”.

e-enimerosi