Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να υπερτροφοδοτήσει το βόρειο σέλας τόσο νότια, μέχρι την Νέα Υόρκη.

Παρατηρητές του ουρανού, ετοιμαστείτε για μια καταιγίδα από τον ήλιο – και ελπίζουμε ότι θα εμφανιστεί το βόρειο σέλας που ακολουθεί.

Αφού μια νεκρή ηλιακή κηλίδα εκσφενδόνισε μια σφαίρα πλάσματος, ή υπερθερμασμένο αέριο, προς τη Γη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μεσαίου μεγέθους σέλας μπορεί να εκτείνονται νοτιότερα από το συνηθισμένο, καθώς η ατμόσφαιρα της Γης απορροφά το υλικό.

Μια γεωμαγνητική καταιγίδα G2 θα παραμείνει για την Πέμπτη (14 Απριλίου), ενώ μια ελαφρώς ηπιότερη καταιγίδα G1 προβλέπεται για την Παρασκευή (15 Απριλίου), σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA). (Το NOAA κατατάσσει τις γεωμαγνητικές καταιγίδες σε κλίμακα από το G1 έως το G5, την ισχυρότερη κατηγορία.)

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορούν να πυροδοτήσουν σέλας πιο κοντά στον ισημερινό από ό,τι είναι δυνατό σε ήρεμες συνθήκες, αυξάνοντας τις ελπίδες για τους παρατηρητές του ουρανού. «Κατά τη διάρκεια τέτοιων καταιγίδων [G2], τα σέλας μπορούν να φανούν νότια, π.χ., η Νέα Υόρκη και το Αϊντάχο — γεωμαγνητικό γεωγραφικό πλάτος 55 μοιρών», ανέφερε το SpaceWeather.com σε μια δήλωση.

Αν ψάχνετε για εξοπλισμό για να τραβήξετε την καλύτερη φωτογραφία του σέλας, σκεφτείτε τις  καλύτερες κάμερες μας για αστροφωτογραφία  και τους  καλύτερους φακούς για αστροφωτογραφία  που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε. Έχουμε επίσης έναν οδηγό για αρχάριους για το πώς να φωτογραφίσετε το σέλας.

Η γένεση του γεγονότος ήταν μια «νεκρή»  ηλιακή κηλίδα  που ονομάζεται AR2987. Πιο επιστημονικά μιλώντας, η ηλιακή κηλίδα είχε εισέλθει σε μια περίοδο ηρεμίας και στη συνέχεια εξερράγη απροσδόκητα.

Ο Φίλιπ Τζατζ, ηλιακός φυσικός στο Παρατηρητήριο Υψηλού Υψομέτρου στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Έρευνας (NCAR), είπε στον αδερφό ιστότοπο του Space.com LiveScience ότι τέτοια γεγονότα συμβαίνουν όταν η μεταφορά στον ήλιο διασπά τις ηλιακές κηλίδες, αφήνοντας μαγνητικά διαταραγμένα κομμάτια προηγουμένως ησυχίας. ηλιακή επιφάνεια.

«Περιστασιακά», έγραψε ο Judge στο Live Science σε ένα email, «οι ηλιακές κηλίδες μπορούν να «ξανεκκινήσουν», με περισσότερο  μαγνητισμό  να εμφανίζεται αργότερα (μέρες, εβδομάδες) στην ίδια περιοχή, σαν να υπήρχε αδυναμία στη ζώνη μεταφοράς ή σαν να υπάρχει μια ασταθής περιοχή κάτω από την επιφάνεια που είναι ιδιαίτερα καλή στο να δημιουργεί μαγνητικά πεδία από κάτω».

Τα σέλας συνδέονται με εκτοξεύσεις μάζας στέμματος, οι οποίες είναι σύνολα φορτισμένων σωματιδίων που εκτοξεύονται από ηλιακές κηλίδες, συχνά μετά από ηλιακές εκλάμψεις. Εάν ένα CME στοχεύει προς τη Γη, συχνά τα σωματίδια μπορούν να δημιουργήσουν σέλας στα ανώτερα γεωγραφικά πλάτη.

Ιδιαίτερα ισχυρά CME μπορούν να βραχυκυκλώσουν δορυφόρους, ραδιόφωνο βραχέων κυμάτων ή ηλεκτροφόρα καλώδια και να θέτουν κινδύνους ακτινοβολίας για τους αστροναύτες, αλλά αυτή η έκρηξη φαίνεται να είναι του πιο μέτριου είδους προς το παρόν.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Οι δορυφόροι της Κίνας, Tiandu-1 και 2 δοκιμάζουν σεληνιακές επικοινωνίες και τεχνολογία πλοήγησης.

e-enimerosi

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi