Κοινωνία Κόσμος

Γερμανία: Τα αποθέματα φυσικού αερίου διαρκούν μόνο για δύο μήνες.

Οι δεξαμενές αποθήκευσης αερίου δεν είναι ακόμη επαρκώς γεμάτες. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων προειδοποιεί.

Οι γερμανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι προς το παρόν γεμάτες λίγο περισσότερο από 60 τοις εκατό.

  • Ο πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνει την πίεση στη Γερμανία γιατί όλο και λιγότερο αέριο προμηθεύεται από τη Ρωσία
  • Η Γερμανία απειλείται με σοβαρή κρίση εφοδιασμού επειδή τα αποθέματα ενδέχεται να εξαντληθούν
  • Ο υπουργός Οικονομικών και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ εκφράζει επίσης μεγάλη ανησυχία

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, η Γερμανία δεν θα έφτανε πολύ μακριά με τα σημερινά της αποθέματα φυσικού αερίου. «Εάν δεν παίρνουμε πλέον ρωσικό αέριο και ζούμε έναν κατά μέσο όρο ζεστό χειμώνα, οι ποσότητες που είναι αποθηκευμένες αυτή τη στιγμή – συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεών μας να προωθήσουμε φυσικό αέριο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες – θα επαρκούν για ίσως έναν έως δύο μήνες», είπε ο πρόεδρος της Bundesnetzagentur Klaus Müller. 

Ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί βασίστηκαν σε πολλές αβεβαιότητες, πρόσθεσε. 

Αέριο: Οι συνέπειες της άνισης διανομής αερίου θα ήταν δραστικές

Ο Müller είχε προειδοποιήσει προηγουμένως για πλήρη αποτυχία των προμηθειών ρωσικού αερίου. Η συντήρηση του αγωγού Nord Stream 1 Baltic Sea, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 11 Ιουλίου, θεωρείται επί του παρόντος ως κρίσιμη. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ μίλησε για ένα «μοτίβο» σε εκδήλωση που διοργάνωσε η «Zeit»:

  • Η ποσότητα του φυσικού αερίου μειώθηκε ξανά, πιο πρόσφατα κατά 60 τοις εκατό στο Nord Stream 1 .
  • Ακολουθεί λογικά η επόμενη μείωση.

«Κανείς δεν έχει καλά μυαλό» θα θεωρούσε αδύνατο να υπάρξει στάση παράδοσης, είπε ο Χάμπεκ, ο οποίος ανακοίνωσε πρόσφατα το δεύτερο στάδιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο.

Ο προϊστάμενος της Netzagentur Müller περιέγραψε τις δραστικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια διακοπή παράδοσης: «Τη στιγμή που η πίεση στο δίκτυο φυσικού αερίου σε μια περιοχή πέσει κάτω από ένα ορισμένο ελάχιστο, η ασφάλεια σε εκατοντάδες χιλιάδες λέβητες αερίου θα χτυπούσε κόκκινο ξαφνικά».

Αυτά θα έπρεπε να ενεργοποιηθούν ξανά χειροκίνητα από εκπαιδευμένους ειδικούς όταν θα ήταν ξανά διαθέσιμο αρκετό αέριο – αλλά αυτό θα «διαρκούσε πολύ χρόνο». Προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο, θα πρέπει να διαταχθούν μειώσεις στη βιομηχανική κατανάλωση, εάν χρειαστεί .

Το αφεντικό της Netzagentur Müller προτρέπει τη συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις

Ο Πρόεδρος της βιομηχανίας Ζίγκφριντ Ράσουρμ είχε προειδοποιήσει προηγουμένως για ανεξέλεγκτη αστοχία της παροχής αερίου. Δεν υπάρχει εμπειρική αξία ως προς το πώς αντιδρά το δίκτυο φυσικού αερίου όταν τροφοδοτούνται τεράστιες ποσότητες από τα βόρεια και τα δυτικά αντί από τα ανατολικά. Δεν είναι σίγουρος πόσο φυσικό αέριο θα φτάσει στο νότο.

Ο προϊστάμενος της Netzagentur, Müller, επεσήμανε ότι η εστίαση κατά το γέμισμα είναι επομένως επίσης η αποθήκευση στη Βαυαρία, για παράδειγμα στο Wolfersberg.

Ακόμη και σε περίπτωση μεγάλων σημείων συμφόρησης, η Γερμανία πρέπει να εκπληρώσει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, προειδοποίησε ο Müller. «Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για φυσικό αέριο, η Γερμανία θα ήταν υποχρεωμένη να υποστηρίξει τους γείτονές της στη Γαλλία, την Αυστρία, την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία. Για το σκοπό αυτό, έχουμε υπογράψει δεσμεύσεις ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», είπε.

«Αλλά ισχύει και το αντίστροφο: εάν δεν έχουμε αρκετό αέριο στη Γερμανία για να προμηθεύουμε τους προστατευμένους πελάτες μας, μπορούμε να βασιζόμαστε στην αλληλεγγύη των γειτόνων μας».

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi

Σίδνεϊ: Επίθεση σε εμπορικό κέντρο, πληροφορίες για έξι νεκρούς.

e-enimerosi