Διατροφή υγεία

11 λόγοι να εξαφανίσετε το λίπος απο την κοιλιά – Πως αποθηκεύετε.

Είναι σημαντικό να μειώσουμε το λίπος στην κοιλιά και όχι για λόγους αισθητικούς, αλλά κυρίως για λόγους υγείας. Μάθετε γιατί αποθηκεύουμε λίπος στην κοιλιά και πώς θα το εξαφανίσουμε.

Το κοιλιακό λίπος προστατεύει τα όργανα του σώματος όταν αυτό είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Όταν όμως συσσωρεύεται λίπος στην κοιλιά τότε αυξάνεται ο κίνδυνος για διάφορες ασθένειες. Μερικές φορές μάλιστα αποτελεί προγνωστικό δείκτη καρδιακών νοσηµάτων, διαβήτη τύπου 2, ακόµα και ορισµένων µορφών καρκίνου. Μάθετε πού οφείλεται το γνωστό σε όλους «σωσίβιο» και τι μπορείτε να κάνετε για να το αποφύγετε.

1. Το ελλειπές μαγνήσιο

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που δεν καταναλώνουν τροφές που περιέχουν μαγνήσιο έχουν αυξημένο κοιλιακό λίπος.
Τι να κάνετε: Καταναλώνετε περισσότερα πράσινα λαχανικά, μπανάνες και σόγια, που περιέχουν μαγνήσιο και μειώνουν τα επίπεδα ινσουλίνης.

2. Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά. Επιπλέον οι ζωικές πρωτεΐνες χρειάζονται τετραπλάσια ποσότητα νερού από τη δική τους για να μεταβολιστούν, οπότε επιβαρύνουν το σώμα με κατακρατήσεις.
Τι να κάνετε: Επιλέγετε φυτικές πρωτείνες που βρίσκονται στα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, το κινόα και στους σπόρους π.χ. Chia.

3. Το άγχος

Η κορτιζόλη, μια ορμόνη το στρες – μεταξύ άλλων – ευθύνεται για απώλεια μυϊκής μάζας και συσσώρευση του κοιλιακού λίπους.
Τι να κάνετε: Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά τα οποία είναι γεμάτα Βιταμίνη C που μειώνουν την κορτιζόλη. Βάλτε στο πιάτο σας κόκκινες και κίτρινες πιπεριές, φράουλες κ.ά.

4. Η καθιστική ζωή

Αποσταθεροποιεί το σάκχαρο του αίματος, αυξάνει σημαντικά τις απαιτήσεις σε ινσουλίνη (υπερινσουλιναιμία), ελαττώνει τη δραστικότητά της (ινσουλινοαντίσταση) και αναγκάζει τον οργανισμό να αποθηκεύει περισσότερο λίπος στην κοιλιά.
Τι να κάνετε: Ασκηθείτε έντονα κάνοντας ένα αεροβικό πρόγραμμα 20 λεπτών, το οποίο έχει θετικά αποτελέσματα στην απώλεια περιττού λίπους. Εκτός του ότι καίγονται περισσότερες θερμίδες σε λιγότερο χρόνο, μειώνεται και η ινσουλίνη, η κορτιζόλη και τα τριγλυκερίδια.

5. Η άλιπη διατροφή

Κι όμως, εάν θέλετε να χάσετε λίπος χρειάζεται να καταναλώνετε λίπος. Ερευνητές συµπέραναν πως οι γυναίκες που κατανάλωναν ηµερησίως 1.600 θερµίδες µε διατροφή υψηλή σε µονοακόρεστα έχασαν το ένα τρίτο του λίπους της κοιλιάς µέσα σε ένα µήνα.
Τι να κάνετε: Επιλέγετε τροφές που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, στο ελαιόλαδο και το αβοκάντο.

6. Η κατάθλιψη

Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν περισσότερες πιθανότητες για συσσωρευμένο λίπος, στην κοιλιά επειδή δεν ασκούνται και δεν τρέφονται σωστά.
Τι να κάνετε: Ασκηθείτε. Η άσκηση συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης χάρη στις ενδορφίνες, τις «ορμόνες της χαράς», που εκκρίνονται κατά τη διάρκειά της.

7. Το κάπνισμα

Το κάπνισμα διεγείρει τις ίδιες ορμόνες όπως το στρες με αποτέλεσμα την αποθήκευση λίπους στην κοιλιά.
Τι να κάνετε: Εάν δεν μπορείτε να το κόψετε από μόνοι σας ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχολόγου.

8. Η κληρονομικότητα

Παίζει καθοριστικό ρόλο στο αν θα είστε πιο επιρρεπείς στην απόκτηση λίπους στο στομάχι. Μάλιστα, σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Science από ερευνητές του Πανεπιστημίου Xάρβαρντ διαπιστώθηκε ότι υπαίτια για το σωματότυπό μας είναι 3 γονίδια.
Τι να κάνετε: Το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχει κληρονομικότητα αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να καταθέσετε τα όπλα. Ασκηθείτε, τραφείτε σωστά, μειώστε το άγχος και την καθιστική ζωή.

9. Το πρόχειρο φαγητό

Τα delivery είναι γεμάτα με κακούς υδατάνθρακες. Όσο πιο γρήγορα περνούν οι υδατάνθρακες ενός γεύματος στο αίμα, τόσο πιο γρήγορα ανεβαίνει το σάκχαρο και τόσο μεγαλύτερη είναι η παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.
Τι να κάνετε: Προσπαθήστε να μαγειρεύετε σπιτικά φαγητά προκείμενου να ελέγχετε τα συστατικά που θα χρησιμοποιήσετε.

10. Το αλκοόλ

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το αλκοόλ συνδέεται με το επιπλέον λίπος στην κοιλιά. Επιφέρει απότομη αύξηση των επίπεδων σακχάρου προκαλώντας έκκριση ινσουλίνης η οποία με τη σειρά της προκαλεί υπογλυκαιμία οδηγώντας σε παραπάνω κατανάλωση φαγητού το οποίο συμπεριλαμβάνει άμυλο.
Τι να κάνετε: Οι διεθνείς συστάσεις για το αλκοόλ είναι 2 ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες και 3 για τους άντρες. Φροντίστε να μην τα ξεπερνάτε.

11. Η εμμηνόπαυση

Έρευνες έχουν δείξει ότι κατά την εμμηνόπαυση τα ανδρογόνα αυξάνονται με αποτέλεσμα την αύξηση λίπους στην περιοχή τη κοιλιάς.
Τι να κάνετε: Έρευνα δείχνει ότι μία ώρα γιόγκα για τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να σας βοηθήσει. Εκτός του ότι σας κρατά σε καλή φυσική κατάσταση, μειώνει το στρες, που με τη σειρά του επηρεάζει τη διατροφή σας.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Πέντε σοβαρά προβλήματα υγείας που αποκαλύπτουν τα πόδια (Φώτο).

e-enimerosi

5 συστατικά που πρέπει να περιέχει το scrub απολέπισης (εικόνες)

e-enimerosi

Οξεία πυελονεφρίτιδα: 7 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε (εικόνες)

e-enimerosi