Ιατρική Βιολογία

Τίγρης της Τασμανίας: Επιστήμονες εργάζονται για να «αναστήσουν» το εξαφανισμένο είδος.

Η θυλακίνη, γνωστή και ως τίγρης της Τασμανίας, είναι το δεύτερο εγχείρημα της Colossal, μιας εταιρείας βιοτεχνολογίας με έδρα το Τέξας, η οποία πέρυσι ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τεχνικές γενετικής μηχανικής για να «αναστήσει» το μαλλιαρό μαμούθ και να το επαναφέρει στην Αρκτική τούνδρα.

Το νέο έργο είναι μια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, το οποίο νωρίτερα φέτος έλαβε χορηγία 5 εκατομμυρίων δολαρίων για να ανοίξει ένα εργαστήριο γενετικής αποκατάστασης θυλακίνης. Η ομάδα του εργαστηρίου είχε προηγουμένως αναλύσει την αλληλουχία του γονιδιώματος ενός νεανικού δείγματος που φυλάσσεται από τα Μουσεία Βικτώριας, παρέχοντας αυτό που ο επικεφαλής του, καθηγητής Andrew Pask, ονόμασε «ένα πλήρες σχέδιο για το πώς να κατασκευαστεί ουσιαστικά μια θυλακίνη».

Η θυλακίνη ήταν το μόνο μαρσιποφόρο αρπακτικό της Αυστραλίας. Κάποτε ζούσε σε όλη την ήπειρο, αλλά πριν από 3.000 χρόνια εντοπιζόταν μόνο στην Τασμανία. Είχε την όψη σκύλου και ρίγες στην πλάτη του, και κυνηγήθηκε εκτενώς μετά τον ευρωπαϊκό αποικισμό.

Η τελευταία γνωστή επιζώσα θυλακίνη ή τίγρης της Τασμανίας πέθανε σε καθεστώς αιχμαλωσίας το 1936. Αν και τις δεκαετίες που ακολούθησαν υπήρξαν πολλές αναφορές από ανθρώπους που ισχυρίζονταν ότι είχαν δει το ζώο, η θυλακίνη κηρύχθηκε επίσημα εξαφανισμένο είδος τη δεκαετία του 1980.

τίγρης της Τασμανίας

Οι επιστήμονες στοχεύουν να το επαναφέρουν στη Γη, παίρνοντας βλαστοκύτταρα από ένα ζωντανό είδος με παρόμοιο DNA, τον άγνωστο στους περισσότερους από εμάς σμινθόψι (dunnart), και μετατρέποντάς τα σε κύτταρα «θυλακίνης» – ή σε μια όσο το δυνατόν πλησιέστερη μορφή.

Σημειώνεται πως θα χρειαστούν νέες τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ειδικά για μαρσιποφόρα, προκειμένου τα βλαστοκύτταρα να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός εμβρύου, το οποίο θα μεταφερθεί είτε σε τεχνητή μήτρα είτε σε κάποιο dunnart.

Περισσότεροι από 30 επιστήμονες εργάζονται για να επιταχύνουν αυτή την «τεράστια πρόκληση», όπως λένε, για την επαναφορά της θυλακίνης «από τους νεκρούς». Οι ίδιοι αισιοδοξούν ότι σε 6-10 χρόνια θα μπορούσαν να γεννηθούν τα πρώτα νεογνά.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το πρότζεκτ είναι σημαντικές και οι επιστήμονες παραδέχονται ότι θα πρέπει να γίνουν αρκετά καινοτόμα βήματα για να πετύχει. Αν όλα πάνε καλά, το σχέδιο είναι να επανεισαχθεί το ζώο σε ελεγχόμενο περιβάλλον στην Τασμανία με τελικό στόχο την επιστροφή του στην άγρια ​​φύση.

Ο επικεφαλής του πρότζεκτ, δρ. Pask δήλωσε πως οι ερευνητές βλέπουν το συγκεκριμένο έργο όχι απλώς ως επαναφορά ειδών που έχουν πεθάνει από καιρό, αλλά ως μία σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη τεχνολογίας.

Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της σημερινής παγκόσμιας κρίσης στην εξαφάνιση των ειδών, καθώς ότι ο κόσμος αλλάζει πολύ γρήγορα για τις υπάρχουσες τεχνικές διατήρησης για τη διάσωση πολλών απειλούμενων ειδών.

«Πρέπει να εξετάσουμε άλλες τεχνολογίες και νέους τρόπους για να το κάνουμε αυτό, αν θέλουμε να σταματήσουμε αυτή την απώλεια βιοποικιλότητας», είπε ο Pask.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή και αυτό που εννοώ είναι ότι θα οδηγηθούμε στη δική μας εξαφάνιση, εάν χάσουμε το 50% της βιοποικιλότητας στη Γη τα επόμενα 50 έως 100 χρόνια».

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi