Κοινωνία Κόσμος

Η «Μαντόνα» της Τουρκίας συνελήφθη επειδή χλεύαζε το δίκτυο θρησκευτικών σχολείων του Ερντογάν

Η Τουρκία διέταξε τη σύλληψη μιας από τις κορυφαίες τραγουδίστριες της ποπ για φερόμενη προσβολή του ισλαμικού συστήματος των γυμνασίων της χώρας, στο οποίο παρευρέθηκε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και χορεύτρια Gulsen, 46 ετών, η οποία θεωρείται από πολλούς ως η Τουρκάλα Madonna, έγινε στόχος διαταγής σύλληψης από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης την Πέμπτη 25 Αυγούστου, μετά από ένα βίντεο κλιπ ενός σχολίου που έκανε για ένα συγκρότημα ή μέλος του, κατά τη διάρκεια μιας παράστασης τον Απρίλιο έγινε viral.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προφυλακίστηκε εν αναμονή περαιτέρω έρευνας με την κατηγορία της “υποκίνησης ανθρώπων σε μίσος και εχθρότητα”, επειδή είπε για το μέλος του συγκροτήματος: “Φοίτησε στα σχολεία Imam Hatip. Από εκεί προέρχεται η διαστροφή”.

Ο Ερντογάν φοίτησε σε ένα σχολείο Ιμάμ Χατίπ με θρησκευτικό προσανατολισμό, όπως και πολλοί από τους συνεργάτες του και πυλώνες της ισχυρής επιχειρηματικής ελίτ της χώρας.

Η Γκιουλσεν ζήτησε συγγνώμη για το σχόλιο και είπε σε πολλά εκατομμύρια ακολούθους της στο Instagram και στο Twitter μετά την είδηση ​​της διαταγής σύλληψής της ότι δεν σκόπευε να προκαλέσει βλάβη ή διχασμό.

Το θέμα της διαστροφής στα σχολεία Ιμάμ Χατίπ είναι ευαίσθητο, επειδή μια σειρά από σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης έχουν προκύψει από το δίκτυο, το οποίο έχει αφιερωθεί με δημόσιους πόρους υπό την 20ετή συντηρητική διακυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η Gulsen Bayraktar Colakoglu είναι μια εμβληματική φιγούρα της τουρκικής ποπ για δεκαετίες και είναι γνωστή για τα αποκαλυπτικά κοστούμια, την απεριόριστη σεξουαλικότητα, τις εξωφρενικές ζωντανές εμφανίσεις και τα πολύχρωμα μουσικά βίντεο. Τα τραγούδια της είναι γνωστά στους Τούρκους.

Το βίντεο που κυκλοφόρησε το απόγευμα της Πέμπτης δείχνει ένα τεράστιο πλήθος να παρακολουθεί έναν αγώνα ενός από τους κύριους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Τουρκίας, τη Φενερμπαχτσέ, να τραγουδά μια από τις επιτυχίες της σε ένδειξη αλληλεγγύης.

«Είναι μια πραγματικά κανονική φιγούρα», είπε ο Κενάν Μπεχζάτ Σαρπ, μελετητής που επικεντρώνεται στην ποπ κουλτούρα και την πολιτική στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Ερευνών στην Κωνσταντινούπολη. «Κάνει μουσική από τη δεκαετία του 1990 και είναι θεσμός. Έχει πολλά τραγούδια που γνωρίζουν όλοι στη χώρα. Θα μπορούσατε να πείτε ότι είναι σαν μια Τουρκάλα Madonna, γνωστή για τη σκηνική της παρουσία, τα κοστούμια και τη σεξουαλική της ελευθερία».

Εξοργίζοντας περαιτέρω τους υποστηρικτές του Ερντογάν, η Γκιουλσεν είναι ισχυρή υποστηρίκτρια των δικαιωμάτων LGBT+ και έχει φέρει τη σημαία Pride κατά τις εμφανίσεις της. Όταν οι θρησκευόμενοι συντηρητικοί προσπάθησαν να τη ντροπιάσουν για τα κοστούμια της και τις σκηνοθετικές της γελοιότητες, ενώ είναι και μητέρα ενός παιδιού.

«Συνέχισε με μια καλογραμμένη δήλωση λέγοντας ότι ενώ μπορεί να είναι μητέρα και κόρη, κανένα από αυτά τα επίθετα δεν περιγράφει πλήρως ποια ήταν», είπε η Σαρπ. «Έχει βάλει το μεσαίο της δάχτυλο εναντίον τους, κουνώντας τις σημαίες LGBT στις συναυλίες της. Είναι μια γυναίκα που ξέρει το μυαλό της και δεν κάνει πίσω».

Το βίντεο για το σινγκλ της Gulsen το 2022 «Lolipop» δείχνει να είναι δεμένη με χειροπέδες και να φυλακίζεται.
Κατά ειρωνικό τρόπο, ένα από τα πιο πρόσφατα βιντεοκλίπ της Γκιουλσεν, για το τραγούδι «Lolipop», την δείχνει να είναι δεμένη με χειροπέδες και να τοποθετείται πίσω από τα κάγκελα από δεσμοφύλακες με ροζ στολές.

Οι νομικοί εμπειρογνώμονες έχουν πει ότι η Γκιουλσεν πιθανότατα δεν θα φυλακιστεί, ακόμα κι αν καταδικαστεί για την κατηγορία και την ποινή. Ωστόσο, η σύλληψη έχει προκαλέσει οργή στους υποστηρικτές της και στους κοσμικούς Τούρκους που αντιτίθενται στον Ερντογάν, ο οποίος υστερεί στις δημοσκοπήσεις λόγω της θλιβερής κατάστασης της οικονομίας της Τουρκίας.

«Σε καμία χώρα στον κόσμο δεν υπάρχει σύλληψη για κάτι τέτοιο», είπε ένας χρήστης στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Eksi Sozluk. «Συμβαίνει μόνο σε μια δημοκρατία μπανανιών».

Άλλοι σημείωσαν ότι ένας κληρικός που πρόσφατα είπε σε άλλο βίντεο που έγινε viral ότι όσοι δεν προσεύχονταν τακτικά θα μπορούσαν να σκοτωθούν δεν είχε συλληφθεί.

Ο Σαρπ πρότεινε ότι η σύλληψη, η οποία ακολούθησε μια άγρια ​​καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από υποστηρικτές του Ερντογάν που καλούσαν το δικαστικό σώμα να δράσει, θα μπορούσε να βοηθήσει να μετατοπιστεί ο πολιτικός λόγος μακριά από την οικονομία και προς τον πολιτιστικό στίβο όπου το AKP μπορεί να αισθάνεται ότι έχει το πάνω χέρι.

«Είναι ένας τρόπος να συγκεντρώσουμε υποστήριξη και να προωθήσουμε τη συζήτηση σε πιο άνετο έδαφος, μακριά από την οικονομία και τη διαφθορά», είπε. «Είναι πιο ασφαλές έδαφος για αυτούς. Όσο περισσότερο συσπειρώνεται η αντιπολίτευση γύρω από τον Γκιουλσεν, τόσο περισσότερο τα συντηρητικά τμήματα της κοινωνίας θα λένε ότι αυτό θα είναι η Τουρκία εάν κερδίσει η αντιπολίτευση: ημίγυμνες γυναίκες και σημαίες LGBT».

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή: independent

Σχετικές αναρτήσεις

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi

Σίδνεϊ: Επίθεση σε εμπορικό κέντρο, πληροφορίες για έξι νεκρούς.

e-enimerosi