Κοινωνία Κόσμος

Πολωνία: Η ζημιά του Παγκοσμίου Πολέμου ξεπερνά τα 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Η Πολωνία που δέχτηκε επίθεση από τη ναζιστική Γερμανία εκτιμά τη ζημιά της από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο σε περισσότερα από 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ – και τώρα θέλει αποζημιώσεις από τη Γερμανία. Ο πρόεδρος του εθνικού συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος PiS, Jaroslaw Kaczynski, μίλησε στη Βαρσοβία για «τεράστιες ζημιές» μέχρι σήμερα.

Το ύψος της ζημιάς υπολογίστηκε από κοινοβουλευτική επιτροπή. Η έκθεση παρουσιάστηκε στο Βασιλικό Κάστρο της Βαρσοβίας – ακριβώς 83 χρόνια μετά τη γερμανική εισβολή στη γειτονική χώρα και την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η έκθεση προορίζεται να υποστηρίξει τα αιτήματα της Πολωνίας για αποζημιώσεις από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία. Ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν βλέπει καμία βάση για αυτό. «Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι αμετάβλητη. Το ζήτημα των επανορθώσεων έχει κλείσει», δήλωσε εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις. Η Πολωνία είχε ήδη παραιτηθεί από περαιτέρω επανορθώσεις το 1953 και το επιβεβαίωσε πολλές φορές. «Αυτή είναι μια ουσιαστική βάση για την τρέχουσα τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη». Όμως η Γερμανία είναι «πολιτικά και ηθικά υπεύθυνη για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Kaczynski: “Μακρύς και δύσκολος δρόμος”

Ο Kaczynski, ο οποίος θεωρείται ισχυρός άνδρας στην πολωνική πολιτική σκηνή, τόνισε: «Οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Πολωνία και μας έκαναν τεράστια ζημιά. Η κατοχή ήταν απίστευτα εγκληματική, απίστευτα σκληρή και είχε επιπτώσεις που, σε πολλές περιπτώσεις, συνεχίζονται μέχρι σήμερα». Ως εκ τούτου, η Βαρσοβία θα απαιτήσει αποζημιώσεις από το Βερολίνο. Γνωρίζει ότι είναι ένας «μακρύς και δύσκολος δρόμος» για πραγματικές πληρωμές.

Η εθνικο-συντηρητική κυβέρνηση του PiS, η οποία ηγείται της γειτονικής χώρας από το 2015, έχει επανειλημμένα εγείρει θέμα αποζημιώσεων. Το 2017, το PiS δημιούργησε μια κοινοβουλευτική επιτροπή για την έκθεση. Η Πολωνία ίδρυσε επίσης ένα ερευνητικό ινστιτούτο για ζημιές από τον πόλεμο. Η έκθεση που έχει ανακοινωθεί πολλές φορές έχει παρουσιαστεί τώρα σε μια συμβολική ημέρα: Την 1η Σεπτεμβρίου 1939 ξεκίνησε η γερμανική εισβολή στην Πολωνία και μαζί της ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Στη μελέτη συμμετείχαν 30 ειδικοί, συμπεριλαμβανομένων ιστορικών, οικονομολόγων και νομικών. Η έκθεση υπολογίζει τη ζημιά που προκλήθηκε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε 6,22 τρισεκατομμύρια ζλότι. Σύμφωνα με το τρέχον επιτόκιο, αυτό είναι σχεδόν 1,32 τρισεκατομμύρια ευρώ. Το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP ανέφερε μάλιστα την αξία στα 1,53 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αφεντικό PiS: Ποσό που μπορεί να αντέξει η γερμανική οικονομία

Ο Kaczynski είπε ότι ήταν ένα πολύ μεγάλο ποσό. Αλλά αν αναλογιστείτε ότι αυτού του είδους οι αποζημιώσεις θα καταβάλλονταν για δεκαετίες, αυτό είναι «ένα ποσό που μπορεί να χειριστεί η γερμανική οικονομία και που δεν την επιβαρύνει υπερβολικά».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Επιτροπής, περισσότεροι από 5,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Πολωνία ως αποτέλεσμα του πολέμου και της γερμανικής κατοχής. Το ένα πέμπτο από αυτά ήταν παιδιά κάτω των δέκα ετών. Το 1938 η Πολωνία είχε σχεδόν 35 εκατομμύρια κατοίκους.

Η Επιτροπή υπολόγισε τις απώλειες από τα χαμένα έσοδα μόνο των νεκρών σε 919 δισ. ευρώ. “Αυτή είναι μια καθαρά οικονομική αξιολόγηση της ανθρώπινης ζωής, καθαρά μέσα από το πρίσμα του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος – δεν λαμβάνει υπόψη τον πόνο και τις διαλυμένες οικογένειες ή ψυχολογικά τραύματα”, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Arkadiusz Mulaczyk. Περισσότεροι από 2,1 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες απήχθησαν επίσης ως καταναγκαστικοί εργάτες.

Η έκθεση υπολογίζει τις υλικές ζημιές στην Πολωνία από την επίθεση και την κατοχή σε περίπου 170 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, θα καταστραφούν πολιτιστικά αγαθά και τέχνη αξίας περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον Mulaczyk, η επιτροπή συνέστησε μια διμερή συμφωνία μεταξύ Βερολίνου και Βαρσοβίας για να διευθετηθεί το ζήτημα των αποζημιώσεων.

«Ο θάνατος είναι ένας δάσκαλος από τη Γερμανία», ανέφερε ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki στα γερμανικά από το ποίημα «Todesfuge» του Paul Celan. Η γερμανική κοινωνία φέρει συλλογική ευθύνη για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή: dpa/AFP/Reuters/niz

Σχετικές αναρτήσεις

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi

Σίδνεϊ: Επίθεση σε εμπορικό κέντρο, πληροφορίες για έξι νεκρούς.

e-enimerosi