Πολιτική

Νέα δημοσκόπηση: Η διαφορά ΝΔ—ΣΥΡΙΖΑ.

Στη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα ανεβαίνει στις 9,2 μονάδες στην εκτίμηση ψήφου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 27,6%, από 28,9% τον Ιούνιο, έχοντας δηλαδή απώλεια 1,3 μονάδων. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ποσοστό 20,2%, στα ίδια σχεδόν επίπεδα με τον Ιούνιο (20,1%). Η διαφορά των δύο κομμάτων υποχωρεί στις 7,4 μονάδες, από 8,8 μονάδες τον Ιούνιο.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 12,7% και άνοδο 0,4 μονάδων από την προηγούμενη μέτρηση (12,3% τον Ιούνιο). Ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,1% (από 5,6%), το ΜέΡΑ25 που ανεβαίνει στο 4% από 3,3%, η Ελληνική Λύση που υποχωρεί στο 3,4% από 3,7%.  Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 12,3%.

Δημοσκόπηση Metron Analysis πρόθεση ψήφου

Ως προς την εκτίμηση ψήφου, δηλαδή στην εκτίμηση των ποσοστών των κομμάτων χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η αδιευκρίνιστη ψήφος (δηλαδή εξαιρουμένων των απαντήσεων όπως «Δεν έχω αποφασίσει ακόμα», «Δεν γνωρίζω», «Δεν απαντώ», «Άκυρο», «Λευκό»), υπάρχουν ορισμένες σημαντικές πληροφορίες.

Η Νέα Δημοκρατία ανεβαίνει στο 39,9% από το 34,1% στις βουλευτικές εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 31,5% από το 24,9% το 2019. Η διαφορά είναι στις 9,2 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ σχεδόν διπλασιάζζει το ποσοστό του σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019, καθώς είναι στο 15,7%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 7,5%, το ΜέΡΑ25 με 4,9%, η Ελληνική Λύση με 4,2% και η Εθνική Δημιουργία και το κόμμα Έλληνες με 2%.

Δημοσκόπηση Metron Analysis εκτίμηση

Το ενδιαφέρον είναι ότι η ΝΔ στο κάτω όριο μπορεί να φτάσει το 31,2% ενώ στο πάνω όριο φτάνει το 37%, δηλαδή κοντά σε αυτοδυναμία. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κυμανθεί από 22,2% έως 27,6%, και το ΠΑΣΟΚ από 13,4% έως 18%.

Δημοσκόπηση Metron Analysis εκτίμηση

Το υπόθεση των παρακολουθήσεων

Στην ερώτηση αν για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη γνώριζε ο πρωθυπουργός, 6 στους 10 Έλληνες (61%) απαντούν ότι πρόκειται για επιλογή που ήταν σε γνώση του. Μόλις το 28% λέει ότι πρόκειται για μεμονωμένο λάθος ενώ 1% λέει ότι είναι μια συνηθισμένη τακτική και 10% δεν ξέρει, δεν απαντά.

Ανά γενιές, οι ηλικίες 26-41 (millenians) σε ποσοστό 71% δεν πιστεύουν τον πρωθυπουργό και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα της Generation Z (17-25) με ποσοστό 66%.

Δημοσκόπηση Metron Analysis παρακολουθήσεις

Τα προβλήματα και η αξιολόγηση

Ποσοστό 60% πιστεύει ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και το 33% προς τη σωστή. Ως σημαντικότερο πρόβλημα αυτή την εποχή οι Έλληνες κρίνουν ότι είναι η οικονομία, μαζί με την ακρίβεια, με ποσοστό 27%.

Αυτονόητο δηλαδή εν μέσω μιας πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης και έκρηξης του πληθωρισμού, το γεγονός ότι 54% βάζουν ως κορυφαία προβλήματα την οικονομία και την ακρίβεια. Ακολουθεί βεβαίως και η ενεργειακή κρίση με 13%, από μόλις 3% τον Ιούνιο, η ανεργία με 7%, η εξωτερική πολιτική και ο πόλεμος με 7% και οι πολιτικοί – πολιτικό σύστημα με 5%,

Δημοσκόπηση Metron Analysis σημαντικότερο πρόβλημα

Αξιολογώντας την κυβέρνηση, το 56% την κρίνει αρνητικά και το 35% θετικά. Ο πρωθυπουργός αξιολογείται αρνητικά από το 54% και θετικά από το 38%. Αυτό που φαίνεται προσωπικά για τον πρωθυπουργό είναι ότι στους κεντροδεξιούς (71 από 79) και στους δεξιούς (63 από 66) έχει φθορά μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Δημοσκόπηση Metron Analysis αξιολόγηση Πρωθυπουργού

Δημοσκόπηση Metron Analysis αξιολόγηση κυβέρνησης

Πρέπει να πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές;

Στο ερώτημα αν πρέπει να πάμε σε πρόωρες εκλογές ή όχι, το 58% λέει ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της και το 39% ότι πρέπει να στηθούν κάλπες. Αυτονόητα, κεντροδεξιοί και δεξιοί δεν θέλουν τώρα εκλογές (15 και 21 αντίστοιχα).

Δημοσκόπηση Metron Analysis πρόωρες εκλογές

Συσπειρώσεις

Χαμηλά είναι οι συσπειρώσεις των δύο πρώτων κομμάτων. Η Νέα Δημοκρατία έχει συσπείρωση 69,6% με μετακινήσεις 5,5% προς ΣΥΡΙΖΑ ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει συσπείρωση 62,4%, άρα πολλά περιθώρια ακόμη, με μετακινήσεις 6,1% προς τη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει υψηλά ποσοστά συσπείρωσης με 76,9% και οι μετακινήσεις οπαδών προς αυτό είναι περισσότερες από τον ΣΥΡΙΖΑ (9,8%) από τη ΝΔ (6,6%).

Δημοσκόπηση Metron Analysis Συσπειρώσεις

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης.

e-enimerosi

«Είναι η γεωπολιτική, ηλίθιε».

e-enimerosi