Ιατρική Βιολογία

Μυστηριώδες «μπλε γκού» στο βυθό της θάλασσας μπερδεύει τους επιστήμονες.

Άγνωστα πλάσματα «μπλε γκου» βαθέων υδάτων άφησαν πρόσφατα τους επιστήμονες να ξύνουν τα κεφάλια τους αφού εντόπισαν τις μυστηριώδεις σταγόνες να κρέμονται στον πυθμένα της θάλασσας στην Καραϊβική. Κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής ροής της αποστολής, τα μέλη της ομάδας συζήτησαν τι θα μπορούσαν να είναι τα σκοτεινά σφαιρίδια, αλλά κανένας από τους ερευνητές δεν μπόρεσε να βρει μια σαφής απάντηση. 

Πολλαπλά πλάσματα μπλε γκού παρατήρησαν στις 30 Αυγούστου επιστήμονες που έλεγχαν ένα τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV) κοντά στον πυθμένα της θάλασσας που περιβάλλει το St. Croix, μια από τις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ. Οι μυστηριώδεις σταγόνες ανακαλύφθηκαν να κάθονται ακίνητες στον πυθμένα της θάλασσας μεταξύ 407 και 611 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Οι ερευνητές οδήγησαν το ROV από το ερευνητικό σκάφος Okeanos Explorer της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), το οποίο πέρασε τους τελευταίους τέσσερις μήνες ερευνώντας τμήματα του Βόρειου Ατλαντικού ως μέρος της σειράς εξερεύνησης “Voyage to the Ridge 2022” της NOAA. Όπως και με κάθε άλλη κατάδυση κατά τη διάρκεια αυτών των αποστολών, το υλικό μεταδόθηκε ζωντανά από τη NOAA για να απολαύσουν οι λάτρεις των βαθέων υδάτων από όλο τον κόσμο. 

Κατά τη διάρκεια της ζωντανής ροής, οι ερευνητές εντόπισαν και μεγέθυνσαν ένα από τα ασυνήθιστα μπλε πλάσματα και άρχισαν να συζητούν τι θα μπορούσε να είναι. Μερικοί παρατηρητές παρατήρησαν ότι ήταν πιθανό να είναι είτε ένα μαλακό κοράλλι είτε ένα σφουγγάρι, και πιθανώς ακόμη και ένα χιτωνόζωο, ζελατινώδη θαλάσσια ασπόνδυλα που μερικές φορές αναφέρονται ως θαλάσσια squirts. Η ομάδα πρότεινε μια σειρά από πιθανά ψευδώνυμα, συμπεριλαμβανομένων των “bumpy blue thing”, “blue biomat” και “blue goo”. 

Τα μέλη της αποστολής μπορούσαν να συμφωνήσουν μόνο για το τι δεν ήταν το μυστηριώδες πλάσμα. 

«Μπορώ να σας πω ότι δεν είναι βράχος, αλλά μέχρι εκεί μπορώ να φτάσω», αστειεύτηκε ένας ερευνητής. 

Άλλες αξιοσημείωτες θεάσεις από την κατάδυση περιλαμβάνουν ένα πράσινο ψάρι ( Chlorophthalmidae ), ένα κυνηγόψαρο ( Sternoptychidae ), ένα γενειοφόρο ( Polymixia ), ένα γυάλινο σφουγγάρι ( Hexactinellida ), ένα κοράλλι μπαμπού ( Isididae ), έναν απολιθωμένο κοραλλιογενή ύφαλο και ένα σπανιότατο παρατηρούμενο, σύμφωνα με το NOAA. 

Η ομάδα θα ξεκινήσει τώρα τη μακρά διαδικασία της προσπάθειας να εντοπίσει το αινιγματικό μπλε σκουλήκι. 

Στη ζωντανή ροή, οι ερευνητές είπαν ότι θα στείλουν εικόνες και βίντεο από την κατάδυση σε ειδικούς σε κοράλλια και σφουγγάρια για να δουν αν μπορούν να αναγνωρίσουν τις αινιγματικές σταγόνες. Αυτό δεν είναι εύκολο έργο, καθώς υπάρχουν περίπου 2.000 είδη μαλακών κοραλλιών, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Μητρώο Θαλάσσιων Ειδών περίπου 8.500 είδη σφουγγαριών, σύμφωνα με την NOAA και περίπου 3.000 είδη χιτωνοφόρων, σύμφωνα με το Smithsonian Ocean Institute.

Εάν οι ειδικοί δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν το είδος, τότε «το μυστήριο θα παραμείνει μέχρι να μπορέσει να συλλεχθεί δείγμα», δήλωσαν οι επιστήμονες.

Η ομάδα πιστεύει ότι αυτό το τρελό μυστήριο είναι το τέλειο παράδειγμα του τι κάνει αυτές τις αποστολές τόσο διασκεδαστικές και σημαντικές, τόσο για θεατές όσο και για επιστήμονες.

«Υπάρχει πάντα τουλάχιστον ένα πράγμα που σε ζαλίζει», είπε ένας ερευνητής. 

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi