Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Το τηλεσκόπιο James Webb αποκαλύπτει τα «οστά» ενός μακρινού γαλαξία σε εκπληκτική νέα εικόνα.

Μια νέα φωτογραφία που τραβήχτηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) αποκάλυψε την κρυμμένη αέρια δομή «οστών» ενός μακρινού γαλαξία – και είναι απολύτως εντυπωσιακή.

Ο κοσμικός κόμπος αερίου, σκόνης και άστρων ανήκει στον σπειροειδή γαλαξία IC 5332, που βρίσκεται στον αστερισμό Γλύπτης περισσότερα από 29 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Καθώς κάθεται σχεδόν τέλεια απέναντι σε σχέση με τη Γη, οι σπειροειδείς βραχίονές του φαίνονται απίστευτα καθαρά.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το IC 5332 έχει τραβήξει τη φωτογραφία του. Ο γαλαξίας πλάτους 66.000 ετών φωτός – περίπου τα δύο τρίτα του μεγέθους του Γαλαξία μας – απεικονίστηκε επίσης στο παρελθόν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Αλλά το Hubble δεν μπορεί να δει στην υπέρυθρη περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, ενώ το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb μπορεί. Ως αποτέλεσμα, η ενημερωμένη εικόνα περιέχει τόσες πολλές προηγουμένως κρυμμένες λεπτομέρειες που φαίνεται σχεδόν εντελώς διαφορετική.

Η εικόνα του Hubble για το IC 5332 δείχνει τη δομή ορισμένων από τους σπειροειδείς βραχίονες που καλύπτονται από σύννεφα σκόνης.

«Η εικόνα του Hubble δείχνει σκοτεινές περιοχές που φαίνεται να χωρίζουν τους σπειροειδείς βραχίονες, ενώ η εικόνα του Webb δείχνει περισσότερο ένα συνεχές κουβάρι δομών που απηχούν το σχήμα των σπειροειδών βραχιόνων», έγραψαν σε ανακοίνωσή τους εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), ο οποίος κατέγραψε τη νέα εικόνα.

Ο ESA εξήγησε ότι αυτή η διαφορά οφείλεται στη σκόνη του γαλαξία, η οποία είναι πολύ πιο πιθανό να διασκορπίσει το υπεριώδες και ορατό φως (στο οποίο βλέπει το Hubble) από τις υπέρυθρες συχνότητες που είναι διαθέσιμες στο JWST. Διαφορετικά αστέρια είναι επίσης ορατά στις δύο εικόνες, επειδή ορισμένα αστέρια λάμπουν φωτεινότερα σε διαφορετικές συχνότητες από άλλα.

Για να τραβήξει αυτήν την εικόνα, το JWST χρησιμοποίησε το μέσο υπέρυθρο όργανο – μια εξειδικευμένη κάμερα που, προκειμένου να αφαιρεθούν τα εφέ υπέρυθρων παρεμβολών από άλλες πηγές θερμότητας, πρέπει να υπερψυχθεί σε μείον μείον 266 βαθμούς Κελσίου. Η θέση του JWST στην ψυχρή απεραντοσύνη του διαστήματος, μακριά από τη Γη, είναι επίσης απαραίτητη για να το βοηθήσει να εντοπίσει αχνό υπέρυθρο φως, καθώς η θερμότητα του πλανήτη μας θα έπνιγε το σήμα του μακρινού γαλαξία.

Περίπου 100 φορές πιο ισχυρό από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, το διαστημικό παρατηρητήριο αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκτοξεύτηκε σε μια βαρυτικά σταθερή τοποθεσία 1 εκατομμύριο μίλια (1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα) από τη Γη – γνωστή ως σημείο Lagrange – τον Δεκέμβριο του 2021. Το JWST είναι το πιο προηγμένο διαστημικό τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε ποτέ, με την ικανότητα να κρυφοκοιτάζει μέσα στις ατμόσφαιρες μακρινών εξωπλανητών και να διαβάζει το πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας του σύμπαντος στις πιο αχνές αναλαμπές φωτός του – οι οποίες έχουν τεντωθεί σε υπέρυθρες συχνότητες από δισεκατομμύρια χρόνια ταξιδιού στον επεκτεινόμενο ιστό του χωροχρόνου.

Έξι μήνες επίπονης εγκατάστασης και βαθμονόμησης είδαν τα όργανα του τηλεσκοπίου και το επιχρυσωμένο κάτοπτρό του πλάτους 6,5 μέτρα να προετοιμάζονται για λειτουργία. Μετά την αποκάλυψη των πρώτων εικόνων του τον Ιούλιο, το τηλεσκόπιο εντυπωσιάζει με μια σταθερή ροή εντυπωσιακών στιγμιότυπων του κοντινού και μακρινού σύμπαντός μας. Για να αναφέρουμε μόνο μερικά, το τηλεσκόπιο έχει συλλάβει εκπληκτικές εικόνες γαλαξιών cartwheel. Δαχτυλίδια Αϊνστάιν. Το σπαθί του Ωρίωνα. Το φαντασμαγορικό φωτοστέφανο του Ποσειδώνα. και η βαθύτερη εικόνα του σύμπαντος που δημιουργήθηκε ποτέ.

Στην περίπτωση του IC 5332, οι επιστήμονες του ESA ελπίζουν ότι συγκρίνοντας τις εικόνες Hubble και JWST του μακρινού γαλαξία, μπορούν να μάθουν περισσότερα για τη σύνθεση και τη δομή του γαλαξία, καθώς και πώς αυτές μπορεί να μεταφραστούν σε πιο γενικά μοτίβα που παρατηρούνται σε όλους τους σπειροειδείς γαλαξίες.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή: livescience

Σχετικές αναρτήσεις

Οι δορυφόροι της Κίνας, Tiandu-1 και 2 δοκιμάζουν σεληνιακές επικοινωνίες και τεχνολογία πλοήγησης.

e-enimerosi

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi