Διατροφή υγεία

Είναι το κάψιμο στο στήθος σημάδι καρδιακής προσβολής;

Παρότι οι δύο αυτές καταστάσεις, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η καρδιακή προσβολή, έχουν ένα κοινό σύμπτωμα, το κάψιμο στο στήθος, η δεύτερη απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα και παρέμβαση. Από την άλλη πλευρά, μια καρδιακή προσβολή δεν εμφανίζεται πάντα με τα “κλασικά” συμπτώματα. Για άλλη μια φορά, η εγρήγορση -και η άμεση αναζήτηση ιατρικής συμβουλής εάν έχετε και την παραμικρή αμφιβολία- είναι πολύ σημαντικά. Θα βοηθήσει επίσης πολύ εάν είναι στο μυαλό μας ξεκάθαρα τα αίτια πίσω από τις δύο αυτές καταστάσεις και τον πόνο στο στήθος.

Καρδιακή προσβολή

Η καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν μια βασική αρτηρία της καρδιάς δεν αιματώνεται επαρκώς. Ως αποτέλεσμα, κάποια τμήματα του καρδιακού μυ δεν λαμβάνουν αρκετό αίμα και επομένως οξυγόνο, μια κατάσταση που ονομάζεται ισχαιμία. Το σύμπτωμα που νιώθουν οι περισσότεροι άνθρωποι που βιώνουν αυτή την κατάσταση είναι μια αίσθηση καψίματος στους πνεύμονες και σφίξιμο στο στήθος. Τα συμπτώματα όμως της καρδιακής προσβολής μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το σημείο του μυ της καρδιάς που υπέστη το ισχαιμικό επεισόδιο ή απλά επειδή κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στη μείωση της ροής αίματος και οξυγόνου που αυτό μεταφέρει.

Κάψιμο στο στήθος ή “καούρα”

Αυτό που κοινώς ονομάζουμε “καούρα” είναι βασικό σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και προκαλεί μια αίσθηση καψίματος που ξεκινά από τον οισοφάγο και μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος και δυσφορία. Η καούρα αυτή οφείλεται στην παλινδρόμηση οξέων του στομάχου προς τον οισοφάγο.

Είναι παλινδρόμηση ή σημάδι καρδιακής προσβολής; Συγκρίνουμε τα συμπτώματα

Στην καρδιακή προσβολή
Ο πόνος στο στήθος είναι το πιο συχνό σύμπτωμα της καρδιακής προσβολής, αλλά δεν είναι το μοναδικό. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι τα παρακάτω:

  • ζάλη
  • ναυτία
  • πόνος που αντανακλά στο πιγούνι ή την πλάτη
  • δύσπνοια
  • ιδρώτας
  • ανεξήγητη κόπωση.

Στην παλινδρόμηση 
Το βασικό της σύμπτωμα είναι μια αίσθηση δυσφορίας που μπορεί να τη νιώθετε σαν κάψιμο που ξεκινά από το επάνω μέρος του στομάχου και αντανακλά στο στήθος. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι τα παρακάτω:

  • Όταν είστε ξαπλωμένοι ανάσκελα νιώθετε κάψιμο στο στέρνο
  • πόνος που συνήθως ξεκινά μετά το φαγητό
  • πόνος που μπορεί να σας εμποδίζει να κοιμηθείτε καλά, ειδικά αν έχετε φάει βραδινό λίγο πριν πάτε στο κρεβάτι
  • ξινή ή όξινη γεύση στο στόμα.

Τι να κάνετε αν έχετε πόνο στο στήθος

Εάν πιστεύετε ότι ο πόνος αυτός μπορεί να οφείλεται σε καρδιακή προσβολή, μην οδηγήσετε αλλά καλέστε άμεσα το 166 και πείτε τους ότι μπορεί να παθαίνετε καρδιακό επεισόδιο. Εάν παίρνετε φαρμακευτική αγωγή για την καρδιά ενημερώστε το ιατρικό προσωπικό και ακολουθήστε τις οδηγίες που θα σας δώσουν.

Ένας γενικός κανόνας, είναι πως αν αμφιβάλετε εάν κάποιο σύμπτωμα που βιώνετε σημαίνει κάτι επικίνδυνο για την υγεία σας ή όχι, είναι προτιμότερο να ζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια. Εάν, στην προκειμένη περίπτωση, ο πόνος στο στήθος δεν σχετίζεται με την καρδιά, το πολύ πολύ θα έχετε ανησυχήσει και “ξεβολευτεί” άδικα. Εάν όμως σχετίζεται, πιθανότατα θα έχει σωθεί η ζωή σας.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Πέντε σοβαρά προβλήματα υγείας που αποκαλύπτουν τα πόδια (Φώτο).

e-enimerosi

5 συστατικά που πρέπει να περιέχει το scrub απολέπισης (εικόνες)

e-enimerosi

Οξεία πυελονεφρίτιδα: 7 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε (εικόνες)

e-enimerosi