Ιστορία Πολιτισμός

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Οκτωβρίου 1415: Μάχη του Αζινκούρ, longbow εναντίον ιπποσύνης.

Μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με τους Γάλλους, ο βασιλιάς Ερρίκος ο Ε΄ εισέβαλε στη Γαλλία επικεφαλής του στρατού του. Ο γαλλικός στρατός έσπευσε να τον συναντήσει καλώντας υπό τα όπλα μεγάλο αριθμό ιπποτών, πεζικού και τοξοτών. Ωστόσο, πολλά τμήματα του στρατού βραδυπόρησαν για να καλύψουν την απόσταση από τα φέουδά τους στη βόρεια Γαλλία. Ο αγγλικός στρατός από την άλλη είχε απομειωθεί αρκετά από απώλειες μάχης και κυρίως αρρώστιες. Άλλωστε, η εισβολή είχε πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο, κοντά στο τέλος των πολεμικών επιχειρήσεων και ο στρατός έπρεπε να επιστρέψει στην Αγγλία για να μαζέψουν οι άνδρες τη συγκομιδή τους.

Επέλεξε μια χαμηλή πλαγιά, με πυκνό δάσος δεξιά κι αριστερά της και μαλακό χώμα. Έστησε αναχώματα και εμπόδια και έταξε τους τοξότες στα πλάγια και τους πεζούς στο κέντρο για μια αμυντική μάχη. Οι Γάλλοι επιτέθηκαν αλλά τα μακρά τόξα των Άγγλων έκαναν μεγάλη ζημιά, κυρίως στα άλογα που κόλλησαν στην λάσπη και αποδεκατίστηκαν. Πολλοί αναβάτες τους έπεσαν κάτω ανήμποροι να προχωρήσουν ή να υποχωρήσουν. Η γενική επίθεση του γαλλικού πεζικού στον στενό και λασπερό τόπο επιδείνωσε την κατάσταση. Τότε, οι πεζοί και αφιππευμένοι ιππότες του Ερρίκου επιτέθηκαν. Η σφαγή ήταν μεγάλη. Σύγχρονα δείγματα από τα υπολείμματα των οστών δείχνουν ότι οι περισσότεροι νεκροί δεν σφαγιάστηκαν αλλά συνωστίστηκαν και ποδοπατήθηκαν στη λάσπη, ένας άδοξος και φριχτός θάνατος.

Μόνη επιτυχία των Γάλλων, η κυκλωτική κίνηση του ιππικού τους στα νώτα των Άγγλων που λεηλάτησε το στρατόπεδό τους χωρίς άλλη συνεισφορά. Αν και δεν επηρέασε το εδαφικό καθεστώς, το Αζινκούρ ήταν μια νίκη των Βρετανών που έφερε τον Ερρίκο θριαμβευτή στο Λονδίνο και ήττα των Γάλλων που σύντομα βυθίστηκαν σε εμφύλιες συγκρούσεις. Έτσι το Αζινκούρ έχει σήμερα πρωτεύουσα θέση στο πάνθεον των βρετανικών νικών.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας