Άρθρα Ρεπορτάζ

Έρχομαι στην θέση του άλλου: Πώς αυτό με βοηθά στο να κατανοήσω βαθύτερα τις ανάγκες του; 

Βάζω τον εαυτό μου στη θέση του άλλου 

   Από τα πανάρχαια, ακόμη χρόνια, η επικοινωνία ως μέσο συνέβαλλε στη μετάδοση του πολιτισμού, σήμερα.
Βάζω τον εαυτό μου στη θέση του άλλου
  Στην αγγλική γλώσσα, η σημασία της ιδιωματικής έκφρασης: to put oneself to someone’s shoes, είναι: “βάζω τον εαυτό μου στα παπούτσια του άλλου”.
  Το «Dans sa peau” είναι μια έκφραση στα Γαλλικά, η οποία δείχνει ξεκάθαρα ότι κάποιος πρέπει να μπει στην διαδικασία να σκεφτεί πώς θα συμπεριφερόταν ο ίδιος αν αντιμετώπιζε την ίδια κατάσταση με άλλο άτομο, ώστε να μπορέσει να έρθει στη θέση του και να αντιληφθεί τα γεγονότα από την άλλη πλευρά.
  Σε όποια γλώσσα και αν έχει ειπωθεί, η ουσία είναι να έχω την ικανότητα να μπορώ να έρθω στην θέση του άλλου.
 Έτσι, θα μπορέσω πιο εύκολα να κατανοήσω τον τρόπο σκέψης του, το πώς συμπεριφέρεται σε μια κατάσταση, κλπ.
Ενσυναίσθηση και κατανόηση των αναγκών του άλλου 
Ενσυναίσθηση (empathy), είναι η ικανότητα κατανόησης του άτομο, με βάση την συμπεριφορά του. Πιο συγκεκριμένα, αφορά την βαθύτερη ανάγκη του ατόμου να προσπαθεί να μπει στην θέση του άλλου και να κατανοήσει πώς σκέφτεται, πώς νιώθει, χωρίς να του ασκήσουμε κριτική ή να επέμβουμε στις αποφάσεις που έχει ο ίδιος λάβει.
  Σεβόμενοι τις ανάγκες του άλλου, προκειμένου να τον βοηθήσουμε, του δίνουμε ελευθερία κινήσεων, αφήνοντας τον ελεύθερο να αποφασίσει για ζητήματα που αφορούν την ζωή του.

Πηγή εικόνας: οριζοντας γνωσης

Συμπάσχω, κατανοώντας τον πόνο του άλλου 
Η ενσυναίσθηση μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση των πράξεών του άλλου. Έτσι, ερχόμαστε πιο κοντά στον άλλο, κατανοώντας τον τρόπο σκέψης του, τις ανάγκες του, κλπ.
Νοιάζομαι για τους άλλους 
Η μέριμνα για τους άλλους είναι μέρος της ενσυναίσθησης. Για παράδειγμα, πώς μπορεί κάποιος να ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται για έναν συνάνθρωπό του όταν τον βλέπει απομονωμένο από τους γύρω του, και αδιαφορεί γι’ αυτό μένοντας άπραγος;
   Μπορεί να συζητήσει μαζί του, δείχνοντας του την έμπρακτη συμπαράσταση και την κατανόηση του για το πώς νιώθει, προτείνοντας του μια λύση.
Η διάθεση για αλλαγή ξεκινά από εμάς τους ίδιους
Παρόλο που μερικοί άνθρωποι γνωρίζουν τον τρόπο, δεν δείχνουν να  θέλουν να αλλάξουν την εγωιστική στάση τους απέναντι σε ανθρώπους που είτε γνωρίζουν καλά, είτε όχι.   Φαίνεται πως αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν διάθεση να κάνουν μια φιλότιμη προσπάθεια να σκεφτούν και τους άλλους, εκτός από τον εαυτό τους. Μήπως όμως δεν έχουν εκπαιδεύσει τον εαυτό τους στην ενσυναίσθηση;
Καταλαβαίνοντας τις ανάγκες των άλλων, βελτιωνόμαστε και οι ίδιοι ως άνθρωποι 
 Ο ναρκισσισμός, αν αντικατασταθεί από σεμνότητα, η αδιαφορία από νοιάξιμο, η αγένεια από σεβασμό, τότε είμαστε σε καλό δρόμο να έρθουμε πιο κοντά στους γύρω μας.
Η ενσυναίσθηση ομορφαίνει την ζωή μας 
 Η ενσυναίσθηση συμβάλλει στην προσωπική μας βελτίωση, ενισχύει την ποιότητα της ζωής μας και μας κάνει να κατανοήσουμε περισσότερο τον τρόπο που σκέφτονται και συμπεριφέρονται οι άλλοι.
google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi

«“Φράγμα Πύλης, Τρικάλων”: Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”.

e-enimerosi