Πολιτική

Η Λαγκάρντ της ΕΚΤ λέει ότι ο πληθωρισμός δεν έχει κορυφωθεί, μπορεί να εκπλήξει.

Τα σχόλιά της, μαζί με τις δηλώσεις του επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Κλας Κνοτ νωρίτερα, ήταν πιθανό να περιορίσουν τις εικασίες ότι η ΕΚΤ επρόκειτο να ακολουθήσει μια πιο ήπια πορεία με μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε στο ρεκόρ 10,6% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, αλλά οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι θα μειωθεί στο 10,4% σε μια γρήγορη ανάγνωση για τον Νοέμβριο που αναμένεται να δημοσιευθεί αυτή την εβδομάδα.

Σε αντίθεση με ορισμένους επενδυτές και ακόμη και τον αναπληρωτή της, Λουίς ντε Γκίντος, η Λαγκάρντ απώθησε τις προσδοκίες ότι είχε επιτευχθεί το υψηλό υδατογράφημα για την αύξηση των τιμών.

«Δεν βλέπουμε τις συνιστώσες ή την κατεύθυνση που θα με έκαναν να πιστέψω ότι φτάσαμε στο μέγιστο του πληθωρισμού και ότι θα υποχωρήσει σύντομα», είπε η Λαγκάρντ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρόσθεσε ότι οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ εξακολουθούν να βλέπουν σαφείς «ανοδικούς» κινδύνους – χρηματοοικονομική ορολογία για τον κίνδυνο οι μετρήσεις του πληθωρισμού να είναι υψηλότερες από το αναμενόμενο.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters βλέπουν τον πληθωρισμό της ευρωζώνης στο 8,5% φέτος, 6,0% το επόμενο έτος και 2,3% το 2024 πριν επιτύχει τελικά τον στόχο της ΕΚΤ για 2% το 2025.

Η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο των τραπεζικών καταθέσεων κατά 200 μονάδες βάσης-ρεκόρ στο 1,5% σε τρεις μήνες για να περιορίσει τη ζήτηση σε μια προσπάθεια να μειώσει την αύξηση των τιμών.

Οι κορυφαίοι οικονομικοί στοχαστές της ΕΚΤ, η Isabel Schnabel και ο Philip Lane, αγωνίζονται τώρα για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, αφήνοντας τους επενδυτές να ξύνουν το κεφάλι τους για τις επόμενες κινήσεις πολιτικής της ΕΚΤ.

Οι αγορές ταλαντεύονται πέρα ​​δώθε για το εάν η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια πολιτικής της κατά 50 ή 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της στις 15 Δεκεμβρίου και για το επίπεδο στο οποίο θα κορυφωθεί το κόστος δανεισμού, το οποίο γενικά βλέπουν γύρω στο 3%.

Η Λαγκάρντ, η οποία επαίνεσε τη συζήτηση μεταξύ Lane και Schnabel, είπε ότι και οι δύο ερωτήσεις εξαρτώνται από μια σειρά μεταβλητών, συμπεριλαμβανομένων των μισθών και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι πίστευε ότι υπάρχει «ένας δρόμος» με περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων – μια φράση που χρησιμοποιείται επίσης από τον πρόεδρο της Federal Reserve Jerome Powell.

«Πρέπει σαφώς να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια… και η υποψία μου, αν και δεν θέλω να τολμήσω πολύ στο μέλλον, είναι ότι έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας», είπε.

Ο Knot της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας ήταν πιο σαφής στα σχόλιά του, λέγοντας ότι οι ανησυχίες για την «υπερσφιχτοποίηση», που εξέφρασε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα τις τελευταίες εβδομάδες, ήταν «ένα αστείο».

«Είμαστε ακόμη στη διαδικασία της απλής κατάργησης της στέγασης, της κατάργησης του ερεθίσματος, οπότε το να μιλάμε ήδη για τον κίνδυνο υπερβολικής σύσφιξης είναι λίγο αστείο», είπε σε συνέδριο.

Ο Knot προέτρεψε επίσης προσοχή σχετικά με τις προσδοκίες της ΕΚΤ για ταχεία πτώση του πληθωρισμού τα επόμενα αρκετά χρόνια και για την προοπτική μιας επικείμενης ύφεσης, ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο των μισθών να αυξήσουν τις τιμές.

«Αν κοιτάξετε τις πιο πρόσφατες μισθολογικές συμφωνίες, σαφώς δεν συνάδουν με την αύξηση της παραγωγικότητας 1% συν έναν στόχο πληθωρισμού 2%,» είπε ο Knot.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης.

e-enimerosi

«Είναι η γεωπολιτική, ηλίθιε».

e-enimerosi