Άρθρα Ρεπορτάζ

Τα Χριστούγεννα είναι στο κατώφλι: Αφορμή να δώσουμε την αγάπη μας απλόχερα 

Τα Χριστούγεννα είναι αγάπη, χαρά, ελπίδα, συναίσθημα 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα νοικοκυριά προετοιμάζονται όλο και με πιο γρήγορους ρυθμούς για τα Χριστούγεννα, καθώς πλησιάζουν οι μέρες. Η πιο όμορφη γιορτή του χρόνου πλησιάζει: Η Γέννηση Του Χριστού. Γιορτάζεται κάθε χρόνο από όλο τον κόσμο, ακόμη και στις μη χριστιανικές χώρες.

Τα Χριστούγεννα είναι κάτω από το χαλάκι του σπιτιού μας.

Η προετοιμασία πριν τα Χριστούγεννα 

Η ανάλογη προετοιμασία στο σπίτι, η διατήρηση του χώρου καθαρού, ο στολισμός του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, η διακόσμηση του σπιτιού, ώστε να μπούμε στο κλίμα των εορτών και οι απαραίτητες αγορές, είναι μέλημα κάθε σπιτιού αυτές τις ημέρες.

Δεν λείπει το αναμενόμενο άγχος της νοικοκυράς, σχετικά με την ετοιμασία του εορταστικού τραπεζιού και όχι μόνο. Τουλάχιστον μία βδομάδα πριν, θα έχει τελειώσει με το ξεκαθάρισμα του ψυγείου, ώστε να εφοδιαστεί με όλα τα απαραίτητα, χωρίς να παραληφθεί κάτι. Θα φροντίσει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, ώστε να μην ξεχάσει κάτι που θέλει να αγοράσει. Θα ετοιμάσει γευστικά φαγητά, σαλάτες, συνοδευτικά και γλυκά, προσφέροντας και κόκκινο ή άσπρο κρασί στους καλεσμένους.

Το έθιμο της ανταλλαγής δώρων 

Προς το τέλος του 18ου αιώνα καθιερώθηκε το έθιμο ανταλλαγής δώρων.

Η Γέννηση του Χριστού, εορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Δεκεμβρίου. Με τη Γέννηση του Χριστού, η αγάπη και η ομόνοια “φώλιασαν” στις καρδιές των  ανθρώπων.

Το έθιμο ανταλλαγής δώρων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον ερχομό των Τριών Μάγων. Σύμφωνα με το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, οι Τρεις Μάγοι ταξιδεύοντας χιλιάδες μίλια από την Ανατολή, έφτασαν στην Ιερουσαλήμ για να προσκυνήσουν το Θείο Βρέφος. Τα ονόματα τους ήταν: Μελχιώρ, Βαλτασάρ, Γασπάρ. Λέγονταν  αλλιώς και «Τρεις Βασιλείς» ή «σοφοί».

Ακολουθώντας τις καμήλες τους, καθοδηγούμενοι από ένα αστέρι, έφτασαν στη Βηθλεέμ, όπου αναγνώρισαν τον Ιησού Χριστό ως Μεσσία. Βλέποντας τον Ιησού και τη μητέρα του Μαρία, γονάτισαν, προσκυνώντας το Θείο βρέφος. Πρόσφεραν τρία τίμια δώρα: χρυσάφι, λιβάνι και σμύρνα. Έπειτα, οι Τρεις Μάγοι αναχώρησαν για την πατρίδα τους.

Ο Άγιος Βασίλης και η ανυπομονησία των παιδιών να τους επισκεφτεί την Πρωτοχρονιά 

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για τον Άι Βασίλη: Μέγας Βασίλειος– Άγιος Βασίλης ή Santa Claus.

Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, ο Ορθόδοξος Άγιος Βασίλης από την Καισαρεία είναι ο Μέγας Βασίλειος. Ο ορθόδοξος Άγιος Βασίλης, κρατάει στα χέρια του «χαρτί και καλαμάρι». Η 1η Ιανουαρίου είναι η εορτή του Αγίου Βασιλείου, που έρχεται από την Καισαρεία της Καππαδοκίας στα σπίτια μας. Δεν μοιράζει δώρα, ούτε ο ερχομός του έχει καμία σύνδεση με τα χρήματα. Κάθε σπίτι, ανοίγει την πόρτα και υποδέχεται τον Άγιο Βασίλειο, προσφέροντας του το κομμάτι της βασιλόπιτας που του αναλογεί.

Για τους Δυτικούς, ο Άγιος Βασίλης είναι ο Άγιος Νικόλαος. Χαμογελαστός, με άσπρη γενειάδα και με το έλκηθρο που το σέρνουν τάρανδοι και με κόκκινη στολή, είναι αυτός που φέρνει τα δώρα που με ανυπομονησία και μεγάλη χαρά περιμένουν κάθε χρόνο τα μικρά παιδιά.

Σκέψεις για τη νέα χρονιά 

Η νέα χρονιά να είναι ένα εφαλτήριο για να δίνουμε χώρο στους άλλους, να τους δείχνουμε την αγάπη μας. Ένας δρόμος για νέες γνώσεις, που θα είναι πολύτιμες για το υπόλοιπο της ζωής μας. Ο νέος χρόνος 2023, ας φέρει υγεία, αγάπη, παραγωγικότητα, νέες εργασιακές ευκαιρίες και όμορφες στιγμές δημιουργικότητας!

Η σημασία της αγάπης τις γιορτινές μέρες

Η μοναξιά είναι πολύ δύσκολο πράγμα, πόσο μάλλον όταν περπατά κάποιος χωρίς ένα έχει χέρι να πιαστεί, στον δρόμο και παρατηρεί άλλους περαστικούς, με τους φίλους τους ή με κόσμο να χαμογελούν δείχνοντας ευτυχισμένοι. Αφενός, χαίρονται με τη χαρά των άλλων, αφού τη βλέπουν ζωγραφισμένη στο πρόσωπο τους. Αφετέρου, είναι μόνοι τους, ξέροντας ότι θα περάσουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, χωρίς έναν άνθρωπο να τους περιμένει στο σπίτι, ένα ζεστό φαγητό, ή μια καλή κουβέντα.

Η εορταστική ατμόσφαιρα κατακλύζεται από όμορφα συναισθήματα χαράς. Όλοι μαζί στο τραπέζι τρώνε, διηγούνται σύντομες  ιστορίες. Το πιο σημαντικό; Μοιράζονται όμορφες στιγμές αγάπης και ευτυχίας.

Η ουσία των γιορτών

Τα Χριστούγεννα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη νηστεία, τον εκκλησιασμό, τις καλές πράξεις, το ενδιαφέρον για τους γύρω μας, το πλησίασμα με ανθρώπους που απομακρυνθήκαμε και με την αγάπη.

Αρκετοί άνθρωποι, επιζητούν την αγάπη, ψάχνοντας ακόμα και κάτω από το δέντρο. Η αγάπη δεν είναι όμως δώρο που αγοράζεται, ούτε έρχεται κατά παραγγελία. Τη δίνουμε απλόχερα, χωρίς να περιμένουμε αντάλλαγμα ή ανταπόκριση.

Πηγή 1  Πηγή 2   Πηγή 3 

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi

«“Φράγμα Πύλης, Τρικάλων”: Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”.

e-enimerosi