ΔιασποράΕθνικά ΘέματαΠολιτική

Μητσοτάκης από τη Χειμάρρα: Υποχρέωση της Αλβανίας να σέβεται τα δικαιώματά σας.

Ο Μητσοτάκης μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος είπε: «Ξεχωριστή στιγμή για μένα και τον ελληνισμό απανταχού. Θυμάμαι την επίσκεψη που έκανε σε αυτά τα χώματα ο Μητσοτάκης το 1991. Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που είμαι που πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Χειμάρρα.

Ευχαριστώ που κρατήσατε σε πολύ δύσκολα χρόνια και ειδικά οι μεγαλύτεροι, άσβεστη τη φλόγα του ελληνισμού και της ορθοδοξίας. Στο πρόσωπό μου η ελληνική εθνική μειονότητα θα έχει έναν φίλο και συμπαραστάτη στα δίκαια αιτήματά σας. Εσείς που επιλέξατε να μείνετε εδώ, είστε γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, να ξέρετε ότι και εγώ προσωπικά υπήρξα, είμαι και θα παραμείνω υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας. Υποχρέωση της Αλβανίας είναι ο πλήρης σεβασμός των δικών σας δικαιωμάτων είτε αναφερόμαστε στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, είτε στο δικαίωμα, τα παιδιά και τα εγγόνια σας να μαθαίνουν σε όλες τις βαθμίδες την ελληνική γλώσσα, είτε αναφερόμαστε στο κρίσιμο ζήτημα των περιουσιακών σας δικαιωμάτων».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας, ότι «όπως λύνουμε τα ζητήματα των ανασφάλιστων υπερηλίκων και τα συνταξιοδοτικά σας, η κυβέρνηση θα είναι πάντα κοντά σας όπως ήταν όλες. Αυτό πρέπει να κάνουμε και αυτό θα κάνουμε θέλω επίσης να σας πω ότι πια η Ελλάδα μας είναι μια χώρα πιο ισχυρή και αναπτυσσόμενη και όσο καλύτερα πηγαίνει τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα για εσάς. Τον δρόμο που έχουμε χαράξει για μια Ελλάδα ισχυρή στην Ευρώπη θα τον βαδίσουμε όλοι μαζί. Όταν είδα τα μικρά παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι το Γυμνάσιο να μαθαίνουν τα ελληνικά. Είναι η επόμενη γενιά που πρέπει να μείνει στον τόπο της. Όσο προκόβει η Αλβανία τόσο θα προκόβουν και αυτά τα παιδιά. Και εμείς θα συμβάλουμε σε αυτό. Η Ελλάδα μεγαλώνει και ισχυροποιείται. Έχω μεγάλη χαρά να συνοδεύομαι από έναν δικό σας άνθρωπο, ο οποίος σήκωσε στις πλάτες του την Ελλάδα ολόκληρη, όλοι δακρύσαμε με τις επιτυχίες του και είμαι σίγουρος ότι αισθάνεται ξεχωριστή συγκίνηση που γύρισε στον τόπο του και βλάψει υψωμένες τις σημαίες. Πύρρο σε ευχαριστώ για όσα έκανες για την Ελλάδα και για τους συντοπίτες σου».

Εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης τον πρωθυπουργό θα υποδεχθούν στη Δερβίτσανη ο Αλβανός ομόλογός του, Έντι Ράμα, ενώ στη Λειβαδιά η υπουργός Περιβάλλοντος και Τουρισμού, Μιρέλα Κουμπάρο.

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας γίνεται 31 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού, η οποία ήταν το 1991, όταν τότε είχε επισκεφτεί, επίσης την Δερβιτσάνη, ο πατέρας του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ήταν επίσης η πρώτη επίσκεψη στην Αλβανία δυτικο-ευρωπαίου ηγέτη μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Έντι Ράμμα, στο περιθώριο της πρωθυπουργικής επίσκεψης στα χωριά της ελληνικής μειονότητας, λίγες ώρες μετά και τις επαφές του Νίκου Δένδια στα Τίρανα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να τεθεί εκ νέου και σε πρωθυπουργικό επίπεδο το ζήτημα της κατάρτισης του συνυποσχετικού για την παραπομπή της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Αλβανίας στη Χάγη, για το οποίο έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Στόχος της Αθήνας άλλωστε, όπως διεμήνυσε και ο Νίκος Δένδιας κατά τις δηλώσεις του με την αλβανίδα ομόλογό του, είναι να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας είναι ο μόνος δρόμος επίλυσης των διακρατικών διαφορών.

Στιγμιότυπο από βίντεο κατά την υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τους ομογενείς στη Χειμάρρα. Screenshot via YouTube/e-enimerosi.com
Στιγμιότυπο από βίντεο κατά την υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τους ομογενείς στη Χειμάρρα. Screenshot via YouTube/e-enimerosi.com

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης.

e-enimerosi