Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Η NASA ανοίγει την καταπακτή του διαστημικού σκάφους Artemis 1 Orion (φωτογραφία).

Η επεξεργασία της πολυταξιδεμένης κάψουλας βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η NASA ξεκίνησε την αποσυσκευασία του διαστημικού σκάφους Orion μετά την επική αποστολή του στο φεγγάρι.

Τεχνικοί στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι (KSC) της NASA στη Φλόριντα άνοιξαν την καταπακτή του Orion και ξεκίνησαν να αφαιρούν ωφέλιμα φορτία που πέταξαν στο φεγγάρι και πίσω στην κάψουλα της αποστολής Artemis 1. Αυτή η εργασία θα πάρει αρκετό χρόνο.

«Αυτή την εβδομάδα, οι τεχνικοί θα εξαγάγουν εννέα κιβώτια αεροηλεκτρονικής από το Orion, τα οποία στη συνέχεια θα ανακαινιστούν για το  Artemis 2 , την πρώτη αποστολή με αστροναύτες», έγραψαν αξιωματούχοι της NASA σε μια ενημέρωση (ανοίγει σε νέα καρτέλατην Τρίτη (10 Ιανουαρίου).

“Τους επόμενους μήνες, οι τεχνικοί θα αφαιρέσουν τα επικίνδυνα προϊόντα που παραμένουν στο σκάφος. Μόλις ολοκληρωθεί, το διαστημόπλοιο θα ταξιδέψει στη δοκιμαστική μονάδα Neil A. Armstrong της NASA Glenn [στο Οχάιο] για ακουστικούς κραδασμούς σε επίπεδο ματαίωσης και άλλες περιβαλλοντικές δοκιμές”, πρόσθεσαν. .

Το Artemis 1 εκτοξεύτηκε στις 16 Νοεμβρίου από το KSC πάνω από έναν πύραυλο Space Launch System, στέλνοντας το απλήρωτο Orion σε μια κρουαζιέρα σε κρουαζιέρα σε σεληνιακή τροχιά. Η αποστολή, η πρώτη από το πρόγραμμα εξερεύνησης του φεγγαριού της NASA Artemis, ολοκληρώθηκε όταν ο Orion εκτοξεύτηκε στα ανοικτά των ακτών της Μπάχα Καλιφόρνια στις 11 Δεκεμβρίου.

Στη συνέχεια, η κάψουλα ταξίδεψε με φορτηγό σε όλη τη χώρα, φτάνοντας πίσω στο KSC στις 30 Δεκεμβρίου. Έκτοτε, οι εργαζόμενοι επιθεωρούν το Orion και τα διάφορα συστήματά του, αξιολογώντας την απόδοση τους κατά τη διάρκεια της σχεδόν 26ήμερης αποστολής Artemis 1. 

Η θερμική ασπίδα πλάτους 16,5 ποδιών (5 μέτρα) της κάψουλας – η μεγαλύτερη του τύπου της που έχει πετάξει ποτέ – λαμβάνει ιδιαίτερη προσοχή, δεδομένων των ακραίων συνθηκών που βίωσε. Κατά τη διάρκεια της επανεισόδου του Ωρίωνα στην ατμόσφαιρα της Γης στις 11 Δεκεμβρίου, η θερμική ασπίδα άντεξε θερμοκρασίες έως και 5.000 βαθμούς Φαρενάιτ (2.800 βαθμούς Κελσίου), περίπου το ήμισυ θερμότερες από την επιφάνεια του ήλιου.

Αυτές οι συνεχιζόμενες επιθεωρήσεις θα ενημερώσουν τις προετοιμασίες για την αποστολή Artemis 2, η οποία έχει προγραμματιστεί να εκτοξεύσει αστροναύτες γύρω από τη Σελήνη το 2024.

Εάν όλα πάνε καλά με αυτήν την πτήση, η NASA μπορεί να αρχίσει να προετοιμάζεται για το Artemis 3, το οποίο θα προσγειώσει τα μέλη του πληρώματος κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης, όπου ο οργανισμός σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα ερευνητικό φυλάκιο μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Το Artemis 3 έχει στόχο να απογειωθεί το 2025 ή το 2026.

Οι τεχνικοί επιθεωρούν τη θερμική ασπίδα του διαστημικού σκάφους Artemis 1 Orion στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα. Η φωτογραφία κυκλοφόρησε στις 6 Ιανουαρίου 2023.(Εικόνα: NASA/Skip Williams)
Τεχνικοί στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα επιθεωρούν το εσωτερικό της κάψουλας Artemis 1 Orion της NASA. Η φωτογραφία κυκλοφόρησε στις 10 Ιανουαρίου 2023. (Εικόνα: NASA)

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Οι δορυφόροι της Κίνας, Tiandu-1 και 2 δοκιμάζουν σεληνιακές επικοινωνίες και τεχνολογία πλοήγησης.

e-enimerosi

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi