Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Οι λάμψεις στον Ήλιο θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να προβλέψουν τις ηλιακές εκλάμψεις.

Στην φλεγόμενη ανώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου, μια ομάδα επιστημόνων έχει βρει νέες ενδείξεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη του πότε και πού μπορεί να εκραγεί η επόμενη έκλαμψη του Ήλιου.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Solar Dynamics Observatory ή SDO της NASA, ερευνητές από το NorthWest Research Associates ή NWRA, εντόπισαν μικρά σήματα στα ανώτερα στρώματα της ηλιακής ατμόσφαιρας, το στέμμα, που μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό ποιες περιοχές στον Ήλιο είναι πιο πιθανό να παράγουν ηλιακό εκλάμψεις – ενεργητικές εκρήξεις φωτός και σωματιδίων που απελευθερώνονται από τον Ήλιο.

Διαπίστωσαν ότι πάνω από τις περιοχές που επρόκειτο να εκραγούν, η κορώνα παρήγαγε λάμψεις μικρής κλίμακας – σαν μικρά βεγγαλικά πριν από τα μεγάλα πυροτεχνήματα.

Αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν τελικά να βοηθήσουν στη βελτίωση των προβλέψεων για εκλάμψεις και διαστημικές καιρικές καταιγίδες – τις διαταραγμένες συνθήκες στο διάστημα που προκαλούνται από τη δραστηριότητα του Ήλιου. Ο διαστημικός καιρός μπορεί να επηρεάσει τη Γη με πολλούς τρόπους: να παράγει σέλας, να θέσει σε κίνδυνο τους αστροναύτες, να διαταράξει τις ραδιοεπικοινωνίες και ακόμη και να προκαλέσει μεγάλες διακοπές ρεύματος.

Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει προηγουμένως πώς η δραστηριότητα σε χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας του Ήλιου – όπως η φωτόσφαιρα και η χρωμόσφαιρα – μπορεί να υποδεικνύει επικείμενη δραστηριότητα εκλάμψεων σε ενεργές περιοχές, οι οποίες συχνά χαρακτηρίζονται από ομάδες ηλιακών κηλίδων ή ισχυρές μαγνητικές περιοχές στην επιφάνεια του Ήλιου που είναι πιο σκοτεινά και πιο δροσερά σε σύγκριση με το περιβάλλον τους. Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο The Astrophysical Journal, προστίθενται σε αυτήν την εικόνα.

«Μπορούμε να λάβουμε κάποιες πολύ διαφορετικές πληροφορίες για το στέμμα από ό,τι παίρνουμε από τη φωτόσφαιρα ή την «επιφάνεια» του Ήλιου», δήλωσε ο KD Leka, επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης, ο οποίος είναι επίσης ορισμένος ξένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Nagoya στην Ιαπωνία. «Τα αποτελέσματά μας μπορεί να μας δώσουν έναν νέο δείκτη για να διακρίνουμε ποιες ενεργές περιοχές είναι πιθανό να εκραγούν σύντομα και ποιες θα παραμείνουν αθόρυβες για μια επερχόμενη χρονική περίοδο».

Η επάνω αριστερή εικόνα (ημέρα πριν από την αναβοσβήνει η περιοχή) είναι πιο φωτεινή από την επάνω δεξιά (ημέρα πριν δεν αναβοσβήνει η περιοχή).  Η κάτω αριστερή εικόνα (ημέρα πριν από την ανάφλεξη της περιοχής) είναι πιο διάστικτη από την κάτω δεξιά εικόνα (ημέρα πριν η περιοχή δεν άναψε)
Δύο εικόνες μιας ηλιακής ενεργής περιοχής (NOAA AR 2109) που λήφθηκαν από το SDO/AIA δείχνουν ακραίο υπεριώδες φως που παράγεται από θερμό στεφανιαίο αέριο εκατομμυρίων βαθμών (επάνω φωτογραφίες) την ημέρα πριν από την ανάφλεξη της περιοχής (αριστερά) και την προηγούμενη ημέρα έμεινε ήσυχος και δεν φούντωσε (δεξιά). Οι αλλαγές στη φωτεινότητα (κάτω εικόνες) σε αυτούς τους δύο χρόνους εμφανίζουν διαφορετικά μοτίβα, με μπαλώματα έντονης διακύμανσης (ασπρόμαυρες περιοχές) πριν από τη λάμψη (κάτω αριστερά) και κυρίως γκρι (υποδηλώνει χαμηλή μεταβλητότητα) πριν από την περίοδο ηρεμίας (κάτω δεξιά) .
Πιστώσεις: NASA/SDO/AIA/Dissauer et al. 2022

 

Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια νέα βάση δεδομένων εικόνων των ενεργών περιοχών του Ήλιου που καταγράφηκε από το SDO. Η δημόσια διαθέσιμη πηγή, που περιγράφεται σε ένα συνοδευτικό έγγραφο επίσης στο The Astrophysical Journal, συνδυάζει πάνω από οκτώ χρόνια εικόνων που έχουν ληφθεί ενεργών περιοχών σε υπεριώδες και ακραίο υπεριώδες φως. Με επικεφαλής την Karin Dissauer και σχεδιασμένη από τον Eric L. Wagner, η νέα βάση δεδομένων της ομάδας NWRA διευκολύνει τους επιστήμονες να χρησιμοποιούν δεδομένα από το Atmospheric Imaging Assembly (AIA) στο SDO για μεγάλες στατιστικές μελέτες.

«Είναι η πρώτη φορά που μια βάση δεδομένων όπως αυτή είναι άμεσα διαθέσιμη για την επιστημονική κοινότητα και θα είναι πολύ χρήσιμη για τη μελέτη πολλών θεμάτων, όχι μόνο ενεργών περιοχών που είναι έτοιμες για φωτοβολίδες», είπε ο Ντισάουερ.

Η ομάδα NWRA μελέτησε ένα μεγάλο δείγμα ενεργών περιοχών από τη βάση δεδομένων, χρησιμοποιώντας στατιστικές μεθόδους που αναπτύχθηκαν από το μέλος της ομάδας Graham Barnes. Η ανάλυση αποκάλυψε μικρές λάμψεις στο στέμμα πριν από κάθε έκλαμψη. Αυτές και άλλες νέες ιδέες θα δώσουν στους ερευνητές μια καλύτερη κατανόηση της φυσικής που λαμβάνει χώρα σε αυτές τις μαγνητικά ενεργές περιοχές, με στόχο την ανάπτυξη νέων εργαλείων για την πρόβλεψη ηλιακών εκλάμψεων.

«Με αυτήν την έρευνα, αρχίζουμε πραγματικά να σκάβουμε βαθύτερα», είπε ο Ντισάουερ. «Στο δρόμο, ο συνδυασμός όλων αυτών των πληροφοριών από την επιφάνεια μέχρι το στέμμα θα επιτρέψει στους μετεωρολόγους να κάνουν καλύτερες προβλέψεις για το πότε και πού θα συμβούν ηλιακές εκλάμψεις».

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Οι δορυφόροι της Κίνας, Tiandu-1 και 2 δοκιμάζουν σεληνιακές επικοινωνίες και τεχνολογία πλοήγησης.

e-enimerosi

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi