Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Το πλήρες «Snow micromoon» στις 5 Φεβρουαρίου.

Η πανσέληνος θα είναι αρκετά μακριά από τη Γη στις 5 Φεβρουαρίου, καθιστώντας την «μικροφεγγάρι».

Όταν ανατέλλει στις 5 Φεβρουαρίου, η πανσέληνος θα φαίνεται μικρότερη από τον μέσο όρο, επειδή βρίσκεται σε ένα από τα πιο απομακρυσμένα σημεία της ελλειπτικής διαδρομής της γύρω από τη Γη. 

Αυτή η τοποθέτηση κάνει το “Snow Moon” του Φεβρουαρίου ένα μικροφεγγάρι, μια πανσέληνο που είναι ορατή όταν το φεγγάρι βρίσκεται σε μία από τις μεγαλύτερες αποστάσεις από τον πλανήτη. Με αστρονομικούς όρους, αυτό ονομάζεται απόγειο. Σύμφωνα με το περιοδικό EarthSkyνοίγει σε νέα καρτέλα)το μικροφεγγάρι του Φεβρουαρίου θα απέχει 405.830 χιλιόμετρα από τη Γη, σε σύγκριση με τη μέση απόσταση των 384.400 km.

Αν και είναι δύσκολο να το πούμε χωρίς σύγκριση δίπλα-δίπλα, η πανσέληνος στο απόγειο φαίνεται στην πραγματικότητα μικρότερη από την πανσέληνο στο περίγειο, το πλησιέστερο σημείο της στη Γη. (Αυτά τα πολύ κοντινά φεγγάρια είναι κοινώς γνωστά ως υπερφεγγάρια.) Από την οπτική μας στη Γη, η διαφορά στη διάμετρο μεταξύ ενός μικροφεγγαριού και ενός υπερφεγγαριού είναι 30%, σύμφωνα με την Ένωση Διαστημικών Ερευνών των Πανεπιστημίων.

Η πανσέληνος του Φεβρουαρίου είναι το «χιονοφεγγάρι». Είναι επίσης ένα μικροφεγγάρι. (Εικόνα: Getty)

Η πανσέληνος του Φεβρουαρίου είναι γνωστή ως Snow Moon στην αμερικανική λαογραφία λόγω του χιονιού που συχνά μένει στο έδαφος σε μεγάλο μέρος της Βόρειας Αμερικής αυτή την εποχή του χρόνου. Σύμφωνα με την Ένωση Ιθαγενών Τουρισμού της Αμερικής Ινδιάνων Αλάσκας, άλλα ονόματα ιθαγενών Αμερικανών για το φεγγάρι του Φεβρουαρίου περιλαμβάνουν το Hungry Moon (που χρησιμοποιείται από ορισμένες μπάντες Cherokee στη Βόρεια Καρολίνα) και το First Flower Moon (που χρησιμοποιείται από το Catawba Nation στη Νότια Καρολίνα). 

Το Snow Moon θα ανατείλει πάνω από τον ορίζοντα γύρω μετά τη δύση του ηλίου. Σύμφωνα με το EarthSky, νοίγει σε νέα καρτέλα)το φεγγάρι θα κάθεται στον αστερισμό του Λέωντα, κοντά στο λαμπρότερο αστέρι αυτής της ομάδας, Regulus. Το φεγγάρι θα φαίνεται λαμπερό και γεμάτο και τις νύχτες 4 και 6 Φεβρουαρίου.

Ενώ παρακολουθείτε τον ουρανό, ρίξτε μια ματιά στον νοτιοδυτικό ορίζοντα αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα για να δείτε μια ανερχόμενη Αφροδίτη και έναν Δία που πέφτει. Αυτοί οι δύο πλανήτες θα εμφανίζονται σταδιακά πιο κοντά ο ένας στον άλλον όλο τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το EarthSky, και θα φαίνεται να τους χωρίζει μόλις μια τρίχα μεταξύ τους την 1η Μαρτίου 2023. Η νέα σελήνη του Φεβρουαρίου εμφανίζεται στις 20 Φεβρουαρίου.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Οι δορυφόροι της Κίνας, Tiandu-1 και 2 δοκιμάζουν σεληνιακές επικοινωνίες και τεχνολογία πλοήγησης.

e-enimerosi

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi